PŠENIČNO – RAŽNÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB MEGAOKÁČ

Smotanová chuť bez smotany, plnosť, ľahkosť a OKÁÁÁÁ. To je tento môj zázrak. Základný pšenično- ražný kváskový chlieb. Vďaka tradičnému kvásku z múky a vody je stráviteľnejší, chutnejší, výživnejší. Tento chlieb, pšenično – ražný kváskový chlieb megaokáč, chutí naozaj všetkým.

* PŠENIČNO – RAŽNÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB MEGAOKÁČ*

Recept na chutný kváskový chlieb od Naty budete milovať
Pšenično – ražný kváskový chlieb

Potrebujeme:

150g ražnej chlebovej múky

150g vody

1PL materského kvásku

300g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie

170g vody

2čl soli

1čl mletej rasce

Postup:

Najlepšie v sklenenej mise zmiešame si 150/150g múky a vody, pridáme kvások a lyžicou zmiešame. Prikryjeme fóliou alebo iným neprievzdušným materiálom, aby nič neobschlo a necháme na linke kvasiť cez noc, alebo 9 – 12hodín do zdvojnásobenia objemu.

Po cca 12 hodinách je múka nádherne rozkvasená, čo si môžeme skontrolovať aj zo spodu misy(vďaka tomu, že je sklenená). Pridáme ostané suroviny.

recept na kváskový chlieb od Naty je veľmi vyhľadávaný pre jeho chuť
Váženie surovín na pšenično – ražný chlieb

V robote, mixéri s hnetacími hákmi alebo láskou a teplom svojich rúk vymiesime pevné cesto. Je lepivé, no odliepa sa od stien misy a na povrchu je hladké. Zaberie to 10-15minút.

recept na kváskový chlieb od Naty vám bude chutiť
Ručné miesenie chleba

Cesto dáme do misy a 2 – 3 krát preložíme každých 40minút. To znamená, že cesto mokrou rukou alebo pevnou stierkou na cesto podoberieme z jednej strany, povytiahneme ho do výšky a preložíme na protiľahlú stranu. Urobíme tak z každej strany.
Dbáme, aby cesto bolo vždy prikryté počas oddychu a neobschlo.

Po preložení si na mierne pomúčenej doske vytvarujeme bochník, ktorý dáme do ošatky spojom nahor a necháme finálne vykvasiť cca 2 – 3 hodinky alebo do zdvojnásobenia objemu.

recept na najlepší kváskový chlieb podľa Chuť do Naty
Tvarovanie cesta

recept na kváskový chlibe podľa Chuť od Naty
Tvarovanie cesta na pšenično – ražný chlieb

Cesto vyklopíme najlepšie na papier na pečenie. Tým ho jednoduchšie prenesieme do rúry.
Pšenično – ražný kváskový chlieb pečieme na rozohriatom kameni či plechu so zaparením (ďalší rozpálený plech na spodu rúry, do ktorého pre zatvorením rúry s bochníkom vlejeme pohár vody a rýchlo zatvoríme) na 250´C prvých 10minút. Potom teplotu znížime na 200´C, otvoríme rúru, vyvetráme, vyberieme spodný plech a dopekáme ešte 20minút.

Test, či je pšenično – ražný chlieb dokonale upečený, je zaklopaním zo spodu chlebíka. Ak je zvuk dutý, máme hotovo! 🙂

Necháme dokonale vychladnúť, než ho prekrojíme, aby sa nezdrcol.

Netreba k nemu nič, taký čerstvý je úplne úžasný aj samotný.

Naty a jej kváskové recepty na chlieb sú vyhľadávané po celom svete
Upečený kváskový chlieb

Dobrú chuť!

TIP: Ak ste väčšia rodina, alebo si chcete napiecť chlieb do zásoby, vyskúšajte Rodinný chlieb. V prípade, že s kváskovaním ešte začínate, recept na kváskový chlieb pre začiatočníkov s podrobnými fotografiami, tipmi a trikmi nájdete TU.

Hľadáte pomôcky na kváskovanie? Tie v top kvalite, ktoré používam aj ja sama, nájdete v tomto eshope.

Pozn.: Fotografie z postupu sú na oválny chlieb, fotený je guľatý. Všetko je tak isté, len tvar je iný. Pečieme ho naozaj často. 🙂