Rodinný chlieb

Aj vy máte víkend kváskový? Pečenie chlebíkov, koláčov a pečiva, ako polahodenie si počas víkendu a zásoba na pracovný týždeň- to je bežný scenár viacerých domácich pekárov. Aj u nás. Tentokrát som si však povedala, že urobím len jeden chlieb. Bol obrovský a z jedného krajca sa najedli aj dvaja. Upiekla som totiž rodinný chlieb.

Víkendové pečenie

Veľa z nás, domácich pekárov, pečieme cez víkend, aby sme si dokonale užili prácu s cestom a možno aj vyskúšali nejaký nový recept.
Počas týždňa sme častokrát unavení, nestíhame a pečenie je skôr o udržaní zásob. Preto počas voľných dní môžeme viac spomaliť, prácu s cestom si užiť a zrelaxovať sa.

Niekto tento relax berie ako smiešnosť, že to s tým kváskovaním nejako preháňame. Ale myslím, že je to normálne.
Každý máme nejaké hobby, ktoré nás napĺňa, robí šťastnými a pri tej danej aktivite strácame pojem o čase. Presne to, čo potrebujeme v dnešnej dobe plnej stresu, naháňačok a nestíhačiek.

atmosféra vianočného pečenia
Vianočné pečenie

Prečo je práca s cestom tak super?

Tým, že pracujeme rukami s cestom, ktoré je tvárne, mäkké a poddajné, receptory na rukách:

  • dostávajú stimuly,
  • vyvíjajú tlak,
  • naťahujú,
  • stláčajú…

Ako antistresová plastelína. Akurát v tomto prípade máme z toho aj zdraviu prospešnú a chutnú odmenu.
A to je vcelku fajn, nie? 🙂

Pečenie chleba doma

Pečenie chleba doma je unikátna záležitosť.
Kedysi som si myslela, že piecť si chlieb (a ešte kváskový) je čistá otročina, ktorá by ma obrala aj o posledný voľný čas, ktorý som mala pre seba.
Pravda je úplne inde a pochopila som ju až vtedy, keď som kváskovaniu dala šancu.

Domáce pečenie chleba, kváskovanie, je nenáročné na náš čas a dá sa napasovať na každý životný rytmus.

TIP: Ako si prispôsobiť kváskovanie, aby bolo jednoduché a nenáročné na čas? Využite chladničku! Ako na to nájdete v tomto článku.

Chlieb doma sa oplatí piecť, pretože:

  1. Máme dokonale pod kontrolou jeho zloženie.
  2. Receptúru si môžeme upravovať podľa svojej chuti a možnosti komory.
  3. Je to veľký relax.
  4. Upečenie svojho chleba ohromne posilňuje sebahodnotenie a sebavedomie.
  5. Máme skvelú šancu zavolať na pomoc pri príprave svojich najbližších a stráviť spolu príma čas.
piecť spolu je zábava
spoločné pečenie

Namiesto štyroch chlebov len jeden

Vždy, keď mám možnosť, zavolám si niekoho na pomoc pri príprave cesta.
Najmä, ak pečiem chlebíky ku svokrovcom.

Aby nám vystačili, pripravujem štyri chleby. My sme totiž veeeeľká rodina. 🙂 Na toľko cesta si volám na pomoc svojho muža.
Rozdelíme si “vajdlíny” s cestom a každý robíme dvojité cesto.

Teraz na sviatky sa mi však akosi predstava štyroch chlebov nepáčila. Niekto by sa ma pýtal na divnú konštaláciu hviezd v mojej nálade, či maniere kváskovania…skrátka pečenie toľkých chlebov ma nenadchlo.

Zato sa mi páčila predstava upiecť jeden veľký chlieb.
Kedysi urobili veľký chlieb a ukrajovali si z neho menšie krajce.
Paradox je, že to robil s chlebom môj tatino. Odkrojil krajec len do 3/4 striedky a vadilo mi to- veď ja si prosím pekný krajec! Nie taký poloodkrojený… A teraz ma to nadchlo! Azda nostalgia na detstvo?

krájanie chleba kedysi na recepte Chuť od Naty
Krajec chleba

Dala som sa teda na prípravu obrovského chleba. (A veľmi som sa tešila na výraz všetkých, keď im oznámim, že mám len jeden chlieb a vzápätí vytiahnem ten obrovský peceň.)

TIP: Ako kváskovať? Nechajte sa to naučiť profesionálom. Prihláste na na kurz kváskovania s Naty.

Rodinný chlieb

Bola som presvedčená, že nám chlieb vydrží na celé sviatky. Rodinný chlieb má totiž váhu 2 kilá.
Pripravila som sa vopred, receptúru si prepočítala a dopriala nám na chuti. Prepašovala som do cesta aj trošku celozrnnej múky a nabudúce jej tam dám viac. 🙂

Upiekla som chlieb pre celú rodinu. Bol veľký a pri každom pohľade naň som mala pred očami rozprávku Císařúv pekař. Tam boli také veľké chleby. No… možno boli o trošku menšie… 🙂

Odkrajovali sme si obrovský krajec a doberali sme sa navzájom, že sme zasýtení len z polovice krajca. Veľmi nám chutil. Dávali sme si ho aj samotný.
Do svojej zbierky receptov som tak pridala ďalší kváskový chlieb- rodinný chlieb.

Moje poznámky k receptu Rodinný chlieb

  • Chlieb má až 2 kilá. Je obrovský. Môžeme upiecť dva 1 kilové chleby. Zväčša sa zmestia naraz do jednej rúry, takže ich upečieme za ten istý čas. Závisí to od veľkosti rúry a pečiaceho povrchu.
  • Špaldovej celozrnnej múky môžeme dať aj väčšie množstvo- v tom prípade ale priamoúmerne uberieme z pšeničnej chlebovej múky.
  • Pozor na zemiaky. Dodávajú vláčnosť striedky. Závisí od druhu zemiakov, čo v ceste urobia. Môžu spôsobiť riedkosť cesta, lepivosť a s cestom sa zle pracuje. Najlepšie zemiaky sú domáce (nemajú v sebe toľko vody) alebo varný typ B. Ak nám hustota nesedí, je potrebné múky prisypať viac.
  • Na finálne kvasenie som použila 5 L misu vystlanú bavlnenou utierkou.
  • Keďže sa jedná o veľký chlieb, piekla som ho jednu mriežku nižšie, ako zvyčajne všetky chleby. Tie pečiem v strede rúry. Mala som obavu, že sa spáli, keď narastie do výšky.

***RODINNÝ CHLIEB***

recept na chutný, veľký chlieb od Naty
veľký rodinný kváskový chlieb

Na štartér potrebujeme:

300 g ražnej chlebovej múky na kváskovanie (hnedá)
300 g vody
3 PL materského kvásku

  • Suroviny spolu premiešame v mise, prekryjeme neprievzdušným materiálom (napr. fólia, sprchovacia čiapka, drevená doska, väčšia misa…). Necháme kvasiť pri izbovej teplote cca 9 hodín. Štartér musí zdvojnásobiť svoj objem.

Následne potrebujeme:

700 g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie (červená)
100 g špaldovej celozrnnej múky
500 g vody
150 g zemiakov (uvarené v šupke, ošúpané a nastrúhané najemno)
5 ČL soli
2 ČL masti
2 ČL rasce (mletá, drvená alebo celá- podľa chuti)

Postup:

K správne vykvasenému štartéru pridáme ďalšie suroviny a vymiesime veľké cesto. Ručné miesenie je náročnejšie, preto ak máme možnosť, použime kuchynský robot.
Robot za nás odvedie najťažšiu prácu. Ale nenecháme ho cesto vymiesiť úplne. Cesto domiesime aj tak ručne, aby sme mali dokonale pod kontrolou hustotu cesta.

Vymiesené cesto sa odliepa od stien misy. Na ruku sa lepí, no pekne sa naťahuje, je pevnejšie.

recept na chleb pre celú rodinu od Naty
rodinný chlieb- vymiesené cesto

Cesto necháme 3 hodiny kvasiť v mise prekryté fóliou. Počas tohoto kvasenia cesto každú hodinu preložíme. Teda rukou (alebo stierkou) podoberieme cesto z jednej strany, povytiahneme a preložíme na protiľahlú stranu. Takto cesto preložíme z každej strany.

tip na kváskový chlieb pre celú rodinu
cesto po 3.preložení

Následne cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Preložíme ho na polovicu z každej strany a cesto rukami premiesime, vytlačíme z neho bublinky. (len kvôli fotke mám na fotke len jednu ruku)

ako prekladať cesto na chlieb v recepte od Chuť od Naty
preloženie cesta na doske
ako vytlačiť z cesta bublinky prináša tip Naty
premiesenie cesta

Všetky spoje cesta dáme na jedno miesto- ako keby sme tvarovali buchty- a miesto spoja poriadne scvakneme, aby spoj držal spolu.

Vytvarované cesto dáme do pripravenej nádoby na finálne kvasenie- ošatky alebo misy s utierkou vysypanou zemiakovým škrobom.

postup na prípravu kváskového chleba od Naty
Rodinný chlieb- v ošatke spojom nahor

Opäť prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme finálne kvasiť.
Trvá to cca 1,5 – 2 hodiny. Jeho rýchlosť kvasenia je rýchlejšia. Cesto zdvojnásobí svoj objem.

Rúru rozohrejeme na 230’C. Na dno rúry umiestnime plech alebo nádobu na zaparovanie (vyliatie vody) a o jednu úroveň nižšie ako v strede umiestnime povrch, na ktorom budeme piecť. (Ja som piekla na kameni.)

Vykvasené cesto vyklopíme na papier na pečenie, teraz ho môžeme narezať žiletkou a pomocou sadzacej lopaty prenesieme do rúry.
Pred zatvorením rúry vylejeme do spodného plechu hrnček vody a pečieme po celú dobu na 230’C 35 – 40 minút.

Upečený chlieb znie zo spodu po zaklopaní duto. Chlieb dáme na mriežku a necháme vychladnúť.

recept na kváskový chlieb od Naty
rodinný chlieb

Dobrú chuť!

TIP: Začínate kváskovať? Vyskúšajte tento recept na kváskový chlieb pre začiatočníkov, ktorý vás povedie s istotou krok za krokom.

Ak vás recept zaujal, poteším sa srdiečku od vás, ktoré je na konci tohto článku.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Rodinný chlieb
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 73 Review(s)
230

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *