ROŽKY Z DROŽDIA

Nemám rada napodobeniny. Záleží mi na kvalite a uvedomujem si, že ako budem kŕmiť svoje telo, tak mi bude slúžiť. A tak po veľkom sklamaní z pečiva v reťazcoch nastalo svetlo! Upiekla som ich doma! Všetko komplet trvalo dve hodiny. Chcete sa aj vy presvečiť o ich dokonalosti?

Na  10 rožkov potrebujeme:

500g hladkej múky

265g vody

1PL masti alebo masla

2čl soli

1čl cukru

½ kocky droždia (alebo 1 sáčik sušeného droždia na 500g múky)

POSTUP:

Múku preosejeme, čo sa naozaj vyplatí. Urobíme v nej jamku, kde vlejeme vlažnú vodu, rozmrvíme droždie, dáme cukor a necháme droždie naštartovať. Až potom pridáme soľ a masť. Vymiesime cesto. Musí sa odliepať od stien misy aj od rúk. Ak nie, dosypeme múku. Vymiesené cesto na rožky necháme pod vlhkou utierkou 30minút kysnúť.

Cesto rozdelíme na 10častí, každá má cca 83g (ak by chcel niekto rozdeliť presne). Premiesime v rukách, vytvarujeme do guľky a necháme 5minút ležať, len čo po sebe upraceme.

Na nepomúčenej doske (cesto sa vôbec nelepí) valčekom vytvarujeme trojuholník, ktorý zrolujeme od najširšej časti do špica, čím vznikne tvar rožka a dáme na plech s papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou a rožky necháme 40 minút finálne vykysnúť.

Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 250´C. Budeme potrebovať  aj starý plech na zaparenie.

Rožky vložíme do rúry do stredu a na starý plech, ktorý je v dolnej časti rúry, vylejeme trochu teplej vody, cca 2 dcl. Tá sa hneď premení na paru. Hneď zatvoríme dvierka na rúre, aby para neunikla. Vďaka nej budú rožky vláčne.

Pečieme 10-12minút, alebo do mierneho zhednutia. Podľa rúry.

Po vybratí z rúry postriekame rožky vodou a necháme vychladnúť najlepšie na mriežke.

Voiláááááá!
Čo viac treba? 🙂

Dobrú chuť!

TIP: Tva môžete upraviť podľa seba- urobte žemličky, vrkočke, zapletanky ALEBO rozdeľte cesto len na dve časti a vytvarujte ako  bagety do valca. Jedno cesto, veľa možností. To je megasuper, čo? 🙂

TIP: Pripravte si doma jednoduchý, bezpracný chlieb s droždím.

POZN.: Ak vás recept zaujal, označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem. 🙂

káva