*CHLIEB PRE PRACUJÚCICH*
Potrebujeme:
3hrnčeky chlebovej múky
1,5 hrnčeka vody
2čl soli
1čl mletej rasce
5g sušených kvasníc (1 balíček na 500 g múky)
POSTUP:
Nič zložité nás nečaká. Najlepšie je začať ráno alebo večer.
Vo väčšej mise zmiešame všetky suroviny, vymiesime vareškou tak, aby sa odlepila čistá od cesta. Nebojte, trvá to naozaj chvíločku. Misku prikryjeme vlhkou utierkou a necháme oddychovať na kuchynskej linke 10-12hodín pri teplote 21’C.
Takže ideme buvať a cesto bude pracovať, alebo budeme v práci a cesto bude samé pracovať. 🙂
(Vznikne tak intenzívna chuť smotanovej striedky a bude moooc fajn.)
Chlieb budeme piecť v nádobe. Môže byť zapekacia nádoba s pokrievkou. Čím bude menšia na šírku a hlbšia, tým bude chlieb vyšší. Ja používam kovový hrniec s pokrievkou z ikey.
Po oddychu cesta pozpálime rúru na 230´C aj s nádobou, v ktorej budeme chlieb piecť. Najlepšia je nádoba s pokrievkou.
Cesto si vareškou premiesime len tak, čo vypudíme bublinky. Vyberieme z rúry rozohriatu nádobu a pomocou varešky “vykydneme” cesto do rozohriatej nádoby. Zakryjeme pokrievkou a vrátime do rúry.
Zakryté pečieme 15minút, potom odokryjeme a dopekáme ečte 15minút. Ak chceme chlieb vypečený, odokrytý pečieme 20-25minút.
Necháme vychladnúť a môžeme papaaaaať!
Dobrú chuť!
TIP: Vyskúšajte pripraviť aj domáce rožky z droždia. Sú hotové sakum – prásk do 2 hodín so všetkým sú taaak mňam.
POZN.: Ak vás recept na chlieb s droždím zaujal, dajte mu srdiečko na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂