Vanilkové rožky s kváskom
Jemné a voňavé vianočné potešenie, ktoré je dokonalé len tak samé o sebe. Aj tak sa dajú opísať vanikové rožky. Ich textúra je presne ako kúzlo Vianoc – sú krehké. Treba si ich užiť naplno, so všetkou láskou, vďaka ktorej boli upečené a so všetkou noblesou, ktoré v sebe nesú. Robievam ich pravidelne. Samozrejme s úpravou, vďaka ktorej sú naozaj dokonalé. Voilá, podávajú sa vanilkové rožky s kváskom 🙂
Ušlachtilý pôvod vanilkových rožkov
Pôvod tradičného vianočného pečiva nás zavedie do kaviarničiek a cukrárničiek Rakúska. Zasa to Rakúsko 🙂 Tam tuším radi maškrtili. Alebo stále maškrtia? 🙂
V dobách Rakúsko – Uhorska bolo vychýrené sladké pečivo s orieškovou chuťou- vanilkové rožky. Rožky miloval každý a jeden recept bol obzvlášť úspešný. A bol tajný. Pýšila sa ním dvorná cisárska cukráreň Dumel.
Ešteže bol Atila, reštauratér a terajší vlastník cukrárne, tak dobrý. Receptúru odtajnil 🙂
Ich genialita spočíva v postrúhaných lieskových orieškoch a zachladeniu cesta presne na 1 hodinu. Tak dosiahnu výnimočnú chuť a textúru.
Vanilkové rožky u nás doma
Celé detstvo ma bavili. Celé obalené vtedy vo vanilínovom cukre a po ich zjedení som bola ja obalená v tom cukre 🙂 Aj keď si teraz prsty neoblizujem, vždy som musela všetok cukor zjesť – tiež ste to robili? 🙂 No hold, keď je niečo dobré, tak to potom nie je o čom 🙂
Ako som sa začala obzerať po potravinách a ich kvalite, zistila som, že vanilkové rožky sú riadne klamstvo. Celý život som ich jedla vo vanilínovom cukre! A to je rozdiel.
Preto som si začala robiť poctivé, s vlastným vanilkovým cukrom.
V mojej kváskovej ére som ich pretranformovala na kváskové a milujem ich s lipovým čajom pri rozprávke 🙂 Im sa ťažko odolá 🙂
Moje poznatky z receptu Vanilkové rožky s kváskom
- Mleté orechy sú dobré akékoľvek. Používam mandle, aj lieskovce, no naj textúra v kváskovom prevedení sa mi osvedčila s vlašskými orechami.
- Do receptu možno “skryť” aj pohánkovú múku– 50 g múky sa nahradí práve pohánkou.
- V prípade, že máme doma plech s formičkami na rožky, pri tvarovaní máme vyhrané 🙂 Ak nemáme, ešte lepšie 🙂 možnosť zavolať deti k práci 🙂
- Rožky po upečení necháme na plechu vychladnúť, nedotýkame sa ich. Sú veľmi jemné a krehké. Až s chladnutím pevnejú.
- Na obaľovanie odporúčam použiť svoj vlastný vanilkový cukor– do uzatvárateľného pohára dáme cukor, rozrežieme vanilkový lusk a vnútro pridáme k cukru. Vhodíme aj lusk a premiešame. Dáme na suché miesto- napr.do linky aspoň na 2 týždne. Následne v kávovom mlynčeku pomelieme na mletý cukor (samozrejme, lusk je tam len na prevoňanie, ten nemelieme). A je to 🙂
- V prípade, že sa nám dajú rožky príliš krehké, nemusíme ich obaľovať, stačí ich cez sitko posypať cukrom.
- Vanilkové rožky s kváskom vydržia dlho aj len tak voľne na stole položené.
- Mám v talóne aj nízkoklepkovú nekváskovú formu 🙂
***VANILKOVÉ ROŽKY S KVÁSKOM***
Na cesto potrebujeme:
250 g špaldovej chlebovej múky
50 g pohánkovej múky
100 g pomletých vlašských orechov
200 g rozpusteného masla
50 g mletého trstinového cukru
1 PL materského kvásku
Postup:
Nič zvláštne, či zložité 🙂 Všetky suroviny spojíme spolu. Najlepšie rukou tak, aby nám vzniklo krásne, kompaktné cesto.
Spracované cesto dáme do misky a zakryjeme fóliou. Takto necháme 2 hodiny oddychovať na linke.
Následne dáme cesto do chladničky a 1 hodinu, aby spevnelo a lepšie sa tvarovalo.
Zachladené cesto si dáme na pracovanú dosku.
Máme dve možnosti tvarovania:
- Cesto prekrojíme na tretiny a jednotlivo vytvarujeme rukami valce o hrúbke ukazováka. Z valcov odkrajujeme 6 cm pásiky. Na plechu ich dotvarujeme do tvaru “U”.
- Cesto rozkrájame na malé kúsky a jednotlivo ich rukami tvarujeme do malých valčekov. Tie následne dotvarujeme do tvaru “U”.
Či už sa rozhodneme pre prvý, či druhý spôsob, oboma dostaneme rovnaký výsledok. Druhý spôsob preferujú deti 🙂
Keď máme vanilkové rožky s kváskom pripravené na plechu, rozpálime rúru na 180´C.
Vanilkové rožky vložíme do rozohriatej rúry a pečieme cca 10 minút. Znakom upečenia je jemne hnedastý tón odspodu rožkov.
Upečené vanilkové rožky s kváskom necháme úplne vychladnúť na plechu. Za tepla sú veľmi krehké, polámali by sa nám.
Vychladnuté malé “podkovičky šťastia” obaľujeme v pomletom vanilkovom cukre.
Hotové vanilkové rožky s kváskom môžeme nechať voľne na stole, nech miznú 🙂
Dobrú chuť!