Nezvyknem vypekať na Vianoce. Akosi nie som s tým stotožnená, že by sme sa mali prepachávať sladkým, keďže sú „sviatky hojnosti“. Hojnosť chcem mať v radosti zo spoločne stráveného času s rodinou, v láske s blízkymi a v zdraví. A to nielen teraz, ale počas celého roku.
No toto som si nevedela odpustiť. Pamätám si, ako ma capkali po rukách, aby som už nechala tie rohlíčky, alebo nezostanú na Vianoce! Urobila som si radosť. Upiekla som si ich len pre seba! Teda, rada sa podelím:) A vôbec mi nebude vadiť, keď ich pojem skôr!:)
V zdravšej, no veľmi lahodnej forme. Vyskúšate?
*VANILKOVÉ ROHLÍČKY*
Potrebujeme:
200g hladká múka špaldová
50g pohanková múka
50g špaldová celozrnná múka
100g pomletých orechov(kvôli deťom som volila mandle)
50g trstinového cukru
200g masla
2PL citrónovej šťavy
+ vanilkový cukor na obaľovanie
– Príprava je megajednoduchá. Zmiešame si všetky sypké veci. Rozpustíme si maslo a pridáme ho aj s citrónovou šťavou k sypkým surovinám. Vymiesime cesto.
Necháme ho oddýchnuť, len čo po sebe upraceme a nachystáme si dosku, plechy a papier na pečenie.
Z cesta si odkrojíme 1/3 premiesime ho, aby sa s ním lepšie pracovalo a netrúsilo sa.
Rukami vyšúľame dlhý tenší šúlanec, ktorý nakrájame na cca 6cm kúsky. Tie len uložíme na plech do tvaru písmena „U“. Takto spracujeme celé cesto.
Vložíme do rozohriatej rúry na 180´C. Pečieme cca 10minút, záleží od hrúbky rohlíčkov.
Vôňa a mierne hnedá farba ich prezradia:)
Po vybratí z rúry ich necháme chvíľu na plechu vychladnúť, sú veľmi krehké a zbytočne by sa lámali.
Mierne teplé rohlíčky obaľujeme vo vanilkovom cukre a kladenie jeden do brucha a druhý na tanier:)
Dobrú chuť!
TIP: Vanilkový cukor, ktorý si robím zásadne roky sama z trstinového cukru a pravých vanilkových luskov, si vždy zomeliem na kávovom mlynčeku. Rohlíčky to posunie do chutnej sféry kvality.
POZN.: Oplatí sa rohlíčky nechať jeden deň len tak voľne na tanieri. Krehké cesto spevnie a i napriek tomu, že je v nich málo lepku budú pevné, no zároveň krehké.