Výborný punč pre deti aj dospelých
Pripraviť chutný punč, ktorý je vhodný aj pre deti a s malou úpravou je to dokonalá dospelácka mňamka? Myslím, že pre hostiteľa je toto výhra. Pretože drink je prvý, ktorý sa ponúka návšteve a na ňom dosť záleží. Vyskúšajte tento výborný punč a doprajte si vyladenú chuť.
História, prečo punč
Slovo punč skrýva v sebe široké spektrum nápojov, ktoré nemajú jednotné suroviny, ale spája ich použitie ovocia, šťavy a alkoholu (ak sa jedá o alko verziu).
Snorila som v historických listinách nášho uja Gúgla a zistila som, že tento skvelý nápoj pochádza z Indie. Tam sa nazýva „pánč“, čo znamená päť. Pretože sa skladá pôvodne z piatich surovín- cukor, citrón, alkohol, voda/čaj a koreniny.
V 17.storočí Angličania priviezli punč do Anglicka ako barmanskú korisť počas výpravných kolonizačných ciest. Veľmi rýchlo si získal obľubu na oslavách a večierkoch. Patrí k zimným večerom, najmä k vianočným zábavám.
Punč vo svete
Druhov punču je veľa, každá krajina si ho akosi modifikovala. A myslím, že nie krajina, ale skôr každá gazdiná či gazda, ktorý chce dať nápoju svojho osobitého ducha.
Najprv sa pripravoval z vína či brandy, ale v 17.storočí sa zrodil jamajský punč, ktorý použili aj do punču a voilá- práve to bol štart pre „náš punč“.
V dnešnej dobe najmä na trhoch vidíme veľa ovocných punčov, ale žiaľ, podiel šťavy je minimálny, chuť je doplňovaná zvýrazňovačmi chute, cukrom a ďalšími nepotrebnosťami.
Vlastne aj to ma viedlo k tomu urobiť si svoj punč…
Online spoločné pečenie
Ešte počas korony som na instagrame (sleduješ ma?- oplatí sa to, fakt:) ) začala so svojimi sledovateľmi naživo piecť. V dohodnutý termín sme sa spojili cez živé vysielanie. Spájala nás obrazovka a zvuk. Ľudia z celého sveta sa tak spojili a nerozdeľovala nás diaľka. Skôr nás v ťažkej dobe kovidu spájala nádej a radosť z možnosti byť aspoň takto spolu. Bolo jedno, z akého kúta sveta sme, boli sme spolu cez internet.
TIP: Takto sme piekli veľa- s deťmi sme upiekli brownie, sušienky, ale bo bagety- tie tom si tu na web aj uložila, aké skvelé pečenie sme zažili.
Teraz počas adventu sa mi opäť zažiadalo takého „osobnejšieho“ kontaktu s mojimi sledovateľmi. Opäť si užiť spoločný čas.
Lebo radosť zdieľaním rastie.
A tak sme spolu opäť piekli online a nie raz! Upiekli maslové sušienky pred adventom- na tzv.rozpečenie sa. 🙂 A ľudí to nadchlo až tak, že si pýtali ďalšie! Jupí! Počas druhého adventného víkendu sme spolu piekli mäkké medovníčky z ražnej múky- tento recept.
Ľuďom som sľúbila hodnotný čas plný vône Vianoc a k tomu teda patrí aj punč! Takže sme si v piatok večer spolu pripravili cesto na medovníčky, pretože cesto musí odležať aspoň cez noc v chladničke. Ráno sme pokračovali- uvarili sme si najprv punč a pustili sa spoločne do vykrajovania medovníčkov, ich pečenia.
Veľmi sa teším, že sa pripojili toľkí ľudia. S kváskom aj bez kvásku, všetci si pochvaľovali medovníčky a punč sme vypili veľmi rýchlo. 🙂
No že by to bola škoda, keby si neuložím recept na tak výborný punč? 🙂
Môj výborný punč vhodný aj pre deti, aj pre dospelých
Osobne som zvolila prefíkanú cestu- proste nech je punč pre každého. Kto chce s alkoholom, len si ho tam uleje, „koľko hrdlo ráči“. 🙂
Zistila som ale aj zaujímavosti– v niektorých krajinách je punč aperitív. V Kórei nájdete v základe punču sušené kaki, v Mexiku tak ulejú samozrejme tequillu, alebo aj fermentovanú vodu z cukrovej trstiny a že v Nemecku by bez punču neboli Vianoce- tak je výsostne pre nich tradičný.
Možno sa z tohoto nášho stane nová tradícia? 🙂
Moje poznámky k receptu Výborný punč pre deti aj dospelých
- Punč je pripravený z ovocného čaju, ktorý je pre deti vhodnejší. Ale aj čierny čaj má svoje čaro, ak nepripravujete punč pre malých.
- Na prípravu je vhodný ovocný čaj s kyslejšou chuťou- z bobuľového ovocia, u nás je obľúbený tento ovocný u mňa v eshope.
- Pre veľkých veľkáčov, teda dospelákov je jednoduchá úprava- ulejte rum podľa chuti. Aj víno by sa hodilo- hlavne nech chutí 🙂
- Pri príprave alko verzie pozor- alkohol pridajte až po povarení- aby sa alkohol nevyparil. 🙂
VÝBORNÝ PUNČ PRE DETI AJ DOSPELÝCH
Potrebujeme:
1 L vody
6 sáčikov ovocného čaju (naj typ pozri poznámky k receptu vyššie)
1 dcl pomarančovej šťavy
2 dcl jablkovej šťavy
šťavu z 1/2 citróna
3 klinčeky
1 celá škorica
med
čerstvé ovocie- jablko, ringlóty, hrušky, pomaranč, mandarinka…
+ alkohol
POSTUP:
Postup je rýchly, nenáročný, za chvíľu bude hotovo. 🙂
Najprv uvaríme v hrnci čaj, necháme dostatočne vylúhovať. Nakrájame ovocie na menšie kúsky, aby boli ako malé jednohubky- keď pri pití vhupnú do úst, nech to nevadí.
Sáčiky vyberieme, pridáme pomarančovú aj jablkovú šťavu, ovocie, klinčeky a prepolenú škoricu.
TIP: Na kvalite záleží. Doprajte si kvalitu v korení, v prípade škorice zistíte, aký „že ste pravú škoricu doteraz nemali“. Moje overené nájdete tu.
Zmes dáme povariť. V momente, ako zmes vrie, sltmíme plameň, necháme 2 minúty variť. Vypneme a podľa chuti primiešame med.
Hotovo? ÁNO! 🙂 Teda kto chce, ešte ulejeme rum, ale môžeme štrngať. 🙂
Šťastné a kváskové, priatelia!
Vaša kvásková Naty
PS: Meno „Natália“ znamená „vianočná“, takže kváskové Vianoce 🙂
TIP: Pre ďalšie recepty na Vianoce nielen sladké a kváskové, pozrite vianočný špeciál. Vyskúšajte tento recept na kapra- veľa ľudí mi na recept písalo, že vďaka tomuto receptu sú zachránené ich tradičné Vianoce, pretože kapra nemájú radi, ale toto! To je iné. 🙂
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂