Bezlepková kvásková pizza

Bezlepková kvásková pizza môže znieť trochu zdržanlivo ako názov pre  chutné jedlo, keď nám ju niekto ponúkne na večeru. Vo všeobecnosti sme totiž sklamaní z chute bezlepkových múčnych jedál. Opak môže byť pravdou. Urobte si aj vy túto skvelú pizzu z prirodzene bezlepkových múk a zistite, že  pomlsať sa dá aj bez lepku.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=3E4SKZVC-bA[/embedyt]

Strašiak lepok

Vplyvom rôznych poloprávd a neprávd o škodlivosti lepku kolujúcich po internete sa lepok stal terčom kritiky. Nejeden z nás vysadil lepok zo stravy preventívne v domnení, že je to tak zdravšie. Urobil dobre? Kde je pravda o lepku?

Strava nás musí baviť. Nesmie ísť o bezduché plnenie brucha. Jedlo je pre nás veľmi dôležité a malo by korunovať deň honosnosťou.
Preto sa riadim heslom: Z každého rožka troška a všetkého veľa škodí.

V minulom článku s bezlepkovými žemľami som spomínala, ako je dôležité nevyhýbať sa lepku, pokiaľ nie sme naň alergickí. Preventívne vysadenie lepku zo stravy môže mať fatálne dietetické následky ako napríklad neprospievanie detí.

Aby sa vyvinula u nás celiakia, musíme mať v sebe na to gén, či požívať nadmerne potraviny obsahujúce lepok (myslím tak šesťkrát denne).
Teda v ponímaní zdravého životného štýlu nie je vhodné vysadiť lepok z našej stravy preventívne. Tým ľuďom, ktorí nemajú s lepkom problém, lepok neškodí.

Dopriať si však nutričnú výživu aj z prirodzene bezlepkových múk je správnym krokom v našom zdraví.

Pšenová múka, tapioková či amarantová. Prečo by sme si ich mali kúpiť?

Niektoré ženy sa pýšia kabelkami či topánkami nespočetného množstva. Ja to mám inak. U mňa to sú múky. Nájdete u mňa hocakú múku- okrem tých základných aj kaktusovú, hrachovú, tapiokovú či múku z červenej šošovice.

Pýtate sa, na čo by ste mali minúť ďalšie peniaze na múku, ktorá bude trošku použitá len na jeden recept a následne bude zaberať miesto? Peniaze vieme využiť aj efektívnejšie… Áno, máte sčasti pravdu. Ale je to ako s tými kabelkami.

Presne toto som kedysi riešila aj ja. Potom som sa však na to pozrela z inej stránky- keď tú múku už kúpim, svedomie mi nedá, aby tam len tak ležala. Budem donútená ju použiť.
A to je len dobre. Pretože viaceré múky, okolo ktorých len tak prejdeme, sú skryté poklady.

Vedeli ste o múkach napríklad toto?

Pšenová múka

Pšenová múka vzniká lúpaním prosa. Proso je veľmi stará rastlina, ktorá patrí medzi 5 posvätných semien.  Ako sa proso lúpe, zostanú z neho žlté gulôčky o veľkosti cca 1 milimeter- pšeno.
Chlieb, pivo aj liehovina – to všetko z neho vykúzlili už Egypťania a Gréci.
V Slovanskej kultúre zohralo pšeno dôležitú úlohu, pretože chudobní ľudia z neho varili kašu, placky aj polievky.

Pšenová múka:

  • je bohatá na vitamíny skupiny B, fosfor, vápnik a železo.
  • bojuje účinne proti depresiám.
  • pomáha správnej funkcii pankreasu a žalúdka.
  • napomája pri rekonvalescencii.
  • je vhodná pri chudokrvnosti.
  • je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou.

Pšeno má mierne orechovú chuť. Múku zo pšena pridávam do koláčov, sušeniek a pečiva. Rýchlejšie oxiduje, preto kupujem 0,5kg balenia, pretože by sme ju mali spotrebovať čo najskôr.

TIP: Kváskovanie už nebude viac náročné: Prihláste sa na kurz kváskovania.

Tapioková múka:

Ľudia žijúci 2000 rokov p.n.l. obývajúci územie Mexika- Mayovia- používali tapioku na zasýtenie.
Tapioka je škrob, ktorý sa získava usušením koreňa yucy (alebo sa používa aj názov maniok jedlý).

Tapioková múka:

  • je vhodná pri bezlepkovej diéte.
  • má pozitívny vplyv na trávenie.
  • obsahuje horčík, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu svalov i srdca.
  • má veľa železa dôležitého pre správny transport kyslíka po celom tele červenými krvinkami.
  • obsahuje vápnik dôležitý pre kosti a zuby.
  • obashuje aj draslík, vitamíny skupiny B, a fosfor.

Tapiokovú múku používam pri bezlepkovom kváskovaní ako náhradu za lepok– cesto spolu lepšie drží.

Amarantová múka

Amarant, alebo je známy aj pod názvom Láskavec je ďalším z posvätných semien. Jedli ho už Inkovia a Aztékovia. Tí si dopriali vždy len samé dobroty a celým svojím konaním ukazovali, akí sú jedineční. Amarant bol jedným z ich “pokladov”.

Amarantová múka:

  • obsahuje veľké množstvo vápnika, ktorý potrebuje každý pre kosti. No najmä deti, tehotné ženy, športovci a vegetariáni či vegáni.
  • je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá je nesmierne dôležitá pre naše trávenie a celkové naše zdravie.
  • je zdrojom rutínu- vitamínu P, ktorý je dôležitý pre steny žíl a ich pevnosť.
  • obsahuje dôležité vitamíny a minerály.
  • obsahuje antioxidant selén.
  • pomáha pri znižovaní cholesterolu.

Amarant má nižší glykemický index, preto je vhodný pre diabetikov i tých, ktorí sa snažia redukovať svoju hmotnosť. Je však nahorklý svojou chuťou, preto ho môžeme použiť do receptu vždy len menšiu časť. Pridávam ho do chlebov, pečiva a báboviek.

TIP na recept: Vyskúšajte brownie bez lepku a užite si luxusnú chuť.

Moje deti sú múčne typy

Veruže neviem, odkiaľ majú moje deti zamilovanie pre múčne jedlá, no ak by som nonstop robila cestoviny na x spôsobov a pizzu, stavím sa, že by sa ich neobjedli ani po roku. Milujú to.
Niekedy mám obavu vôbec vysloviť otázku, čo si prosia jesť. 🙂

 

deti

Samozrejme, že sa snažím im raz pripraviť špaldovú pizzu, inokedy s celozrnnou múkou… V strave mi ide o pestrosť. Všetkého veľa škodí a z každého rožku trošku.
Ale pohánku, amarant, quinou či proso by som do svojich detí nedostala. Zmena nastáva vždy,  keď ich použijem vo forme múky a zamaskujem tak týchto potravinových votrelcov.
Využila som ich zamilovanosť do talianskej kuchyne.  Napadlo mi urobiť pizzu z prirodzene bezlepkových múk pre zmenu chute a nutričnú výživu.

Len s malou dušičkou som položila pizzu na stôl. Oznámila som, že som zosypala viacero múk dokopy, tak vyzerá trochu inak, no verím, že bude chutiť aj tak.

A výsledok? Bezlepková kvásková pizza ihneď zmizla. 🙂 Ostala som prekvapená. No znovu sa mi potvrdilo, že neexistuje zlá potravina, len zlá úprava. Pýtajú si ju opakovane štýlom:

“Mami, prosíme si tú superskú pizzu.”

Moje poznámky k receptu BEZLEPKOVÁ KVÁSKOVÁ PIZZA

  • Prvýkrát je dobré použiť presne tie suroviny, ktoré sú písané v recepte. Akonáhle poznáme štruktúru cesta, môžeme prisypať inú múku či nahradiť nejakú múku z receptu inou.
  • Čo je povolené už od začiatku- namiesto tapiokovej múky možno použiť 1PL psyllia.
  • Množstvo vody závisí od kontrétnych značiek múk. Osobne dávam hornú hranicu, no sú múky od iných výrobcov, kde je potrebné si množstvo vody prispôsobiť. (Hustotu cesta po zamiešaní je super vidieť vo videu na začiatku tohto článku.)
  • Bezlepkové cesto sa nemiesi, suroviny sa len dobre premiešajú. Inak by bolo cesto hutné, ťažké, mrvivé a zdrcnuté.
  • Cesto je sprvu riedke, no postupne zhustne.
  • Pri tvarovaní cesta je dobré namočiť si ruky do vody, aby sa nám cesto nelepilo. Mokrými rukami sa nám bude lepšie tvarovať.
  • Pri tvarovaní robíme okraje pizze hrubšie.
  • Pizzu prenesieme do rúry sádzacou lopatou alebo podomácky vyrobenými pomôckami- napríklad tvrdčí kartón či doska na krájanie zeleniny.
  • Pizzu pečieme na rozohriatom kameni alebo rozpálenom plechu.
  • Najlepšie chutí ihneď po upečení, kedy je bezlepková kvásková pizza úžasne vláčna a nadýchaná.
  • Uvedené množstvo výjde na 1 pizzu.

***BEZLEPKOVÁ KVÁSKOVÁ PIZZA***

dokonalá chuť bezlepkovej pizze z kvásku
pizza bez lepku detail

Na cesto potrebujeme:

100 g ryžovej múky
80 g pšenovej múky
20 g amarantovej múky
10 g tapiokovej múky
2 PL olivového oleja
1 ČL ryžového sladu
1 ČL soli
1 PL bezlepkového materského kvásku
130 – 180 g vody

Na dokončenie potrebujeme:

paradajkový základ
mozzarellu
paradajky
čerstvú bazalku
ďalšie suroviny podľa chuti

Postup:

Všetky suroviny, okrem vody a kvásku, navážime do misy. Vody si najprv odvážime 130 g. Kvások rozmiešame vo vode a pridáme k ostatným surovinám. Lyžicou dobre rozmiešame, podľa savosti múk ešte pridáme vodu tak, aby nám vzniklo cesto stredne hustej konzistencie. Cesto však nemiesime.

takto má vyzerať konristencia cesta na bezlepkovú kváskovú pizzu
cesto na pizzu

Misu s cestom prekryjeme fóliou či iným neprievzdušným materiálom a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín.
Vykvasené cesto dáme na ryžovou múkou pomúčenú pracovnú dosku. Cesto mierne postláčame, vypudíme bublinky.
Mokrými rukami cesto roztlačíme do malého kruhu. Následne prenesieme cesto na papier na pečenie.
Finálne dotvarovanie urobíme mokrými rukami do priemeru cca 20 cm a hrúbky 1 cm.
Okraje cesta pritom necháme trochu hrubšie. Vytvarovaný korpus cesta pofŕkame jemne vodou a prekryjeme fóliou. Takto sa fólia o cesto neprichytí a nezdeformuje cesto.

vytvarované cesto na pizzu necháme chvíľu kvasiť pod fóliou
vytvarované cesto na pizzu

Zatiaľ rozohrejeme rúru na 250´C s tým, že od začiatku rozhrievania rúry dáme dnu aj plech, na ktorom budeme pizzu piecť.

Snímeme fóliu z cesta a nanesieme paradajkový základ. Kraje necháme bez potretia. Na cesto pokladieme paradajky, bazalku a mozzarellu. Kraje potrieme olejom.

pripravená pizza už môže ísť do rozohriatej rúry
pizza pripravená na pečenie

Pizzu pripravenú do rúry prenesieme pomocou sádzacej lopaty na vyhriaty plech a pečieme v hornej tretine rúry 5 – 7 minút. Prepečenie cesta môžeme vidieť zlatistou farbou okraja cesta. Po malom nadvihnutí okraja pizze je cesto aj zospodu zlatistej farby.

Upečenú pizzu vytiahneme z rúry a hneď podávame.

bezlepková pizza s káskom, ktorá chutí všetkým
pizza bez lepku

Dobrú chuť!

TIP: Chcete mať vždy info o nových receptoch na stránke? Prihláste sa na odber noviniek a nič vám už neujde.