Bezlepkové kváskové žemle

Bezlepková strava sa môže zdať na prvý pohľad nudná a bez chuti. Ľudia sa častokrát dobrovoľne vzdávajú chleba a pečiva, pretože kupované žemle a chleby im nechutia. Tento domáci recept na bezlepkové kváskové žemle však dokazuje, že stačí mať správne suroviny, zápal pre jedlo a motiváciu dať domácej príprave šancu. Urobme si spolu super žemle na raňajky, aj keď to sú žemle bez lepku.

Čo je to celiakia?

Celiakia je trvalé ochorenie organizmu, ktoré postihuje tenké črevo. Ide o neznášanlivosť voči gluténu (lepkovej bielkovine). Vyvinie sa u ľudí s genetickou predispozíciou.
Celiakia je autoimunitné ochorenie (telo bojuje proti sebe samému a tak sa ničí), spôsobuje atrofiu a vyhladenie klkov čreva.

Klky v tenkom čreve sa starajú o to, sa do nášho tela dostalo dostatok živín. Sú to malé výrastky sliznice tenkého čreva. Ich povrch je pokrytý tkanivom (epitelom), ktorý má vstrebávaciu schopnosť. Vstrebané živiny idú cez klky ďalej do tela.
Ak sa v organizme rozvinie celiakia, klky na sliznici sa vyhladzujú.

Ako zistím, že mám celiakiu?

Celiakia môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie:

  • únavu
  • podvýživu
  • hnačky
  • bolesti brucha
  • nafúknutie
  • zastaviť rast
  • ďalšie

Ak človek pozoruje po zjedení lepku vyššie uvedené príznaky, je potrebné vyhľadať lekára.

Dá sa celiakia vyliečiť?

Zatiaľ jedinou a najúčinnejšou liečbou celiakie je bezlepková diéta. Teda vyradenie lepku zo stravy. Prechodom na bezlepkovú stravu postupne symptómy vymiznú a črevo sa začne regenerovať.

Existuje veľa štúdií a plánov v medicíne, ako predísť celiakii, no na výsledok si ešte počkáme.

Prečo jem bezlepkové produkty?

Aj keď netrpím celiakiou, na bezlepkových produktoch si pochutnám. Ale pozor- lepku sa nevyhýbam. Každá obilnina má svoje benefity a vynechať lepok zo stravy pre istotu, či preto, že je to v móde, nie je vôbec správne.
Neplatí, že bezlepkové veci sú nechutné. Práve naopak. Keď je dobrý recept, je chutný až-až. 🙂

Keď si sem – tam upečiem niečo bezlepkové, moje deti sa tešia a pýtajú si častokrát dupľu. Ani nevedia, že jedia bezlepkové.

Moje poznámky k receptu BEZLEPKOVÉ KVÁSKOVÉ ŽEMLE

  • Cesto na žemle má byť bezprostredne po zamiešaní surovín redšie. Každou minútou vďaka psylliu tuhne.
  • Recept je super v tom, že ponúka možnosť namiešať si svoju zmes múk. Dôležité je zachovať pomery.
  • Poznať cesto je tiež dôležité. Prv, než začneme experimentovať, spoznajme cesto dokonale v jeho pôvodnej verzii.
  • Bezlepkové cesto sa nemiesi, ale len sa poriadne premiešajú suroviny.
  • Pri tvarovaní žemličiek pomáha voda, do ktorej si namáčame ruky. Tak sa nám cesto nebude lepiť na ruky.
  • Po vychladnutí je najlepšie bezlepkové kváskové žemle zjesť do 24 hodín, alebo ich zamraziť.
  • Z uvedenej dávky výjdu 4 žemle.

***BEZLEPKOVÉ KVÁSKOVÉ ŽEMLE***

Foto: Bezlepkové kváskové žemle

 

Potrebujeme:
120 g ryžovej múky
85 g kukuričnej múky
35 g tapiokovej múky
1 PL ryžového sladu
1 ČL soli
2 PL psyllia
1 PL bezlepkového materského kvásku
250 g vody

Postup:

Všetky suroviny navážime do misy. Lyžicou poriadne rozmiešame, aby boli všetky suroviny dokonale zmiešané, no cesto nemiesime. Konzistenciou dostaneme riedke cesto, ktoré každou minútou tuhne.

Misku s cestom prekryjeme fóliou alebo iným neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť pri izbovej teplote cca 12 hodín. Cesto vďaka kvásku viditeľne zväčší svoj objem a vďaka psylliu zhustne.

Foto: Bezlepkové žemle- vykvasené cesto

Vykvasené cesto dáme na pracovnú dosku. Múka na podsypanie je potrebná len minimálne. S cestom sa dobre pracuje.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť rukami vytvarujeme do tvaru žemle.
V prípade, že sa nám cesto lepí na prsty, namočíme si ich do vody.

Foto: Bezlepkové žemle- tvarovanie

Vytvarované žemle dáme na plech, prekryjeme fóliou a necháme oddýchnuť cca 30 minút.

Zatiaľ rozohrejeme rúru na 230´C.

Vykvasené žemle pečieme vo vyhriatej rúre 25 – 30 minút.

Upečené bezlepkové kváskové žemle necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť!

6

1 comment