Domáca barbecue omáčka BBQ

Domáca barbecue omáčka, ktorej chuť bude doladená do chutnej dokonalosti. BBQ s kvalitným zložením, ktoré máme pod kontrolou. Alebo grilovačka presne podľa našich chutí. Tieto myšlienky som mala dlho v sebe a toto leto je u nás extra chutné. Urobila som domácu barbecue omáčku BBQ a vynikajúco všetkým chutí.

Čo je to barbecue omáčka?

Barbecue znamená grilovanie, teda omáčka na grilovanie. Ako som hľadala a ňúrala po rôznych amerických weboch, pochopila som, že grilovanie je totálne americké ako…americká vlajka. 🙂 Skrátka jedná sa o hlboko zakorenenú tradíciu naprieč celou Amerikou. Každá oblasť má pritom svoju špecifickú chuť omáčky, receptúru aj technológiu prípravy.

domáca barbecue omáčka od Naty je najlepšia
oheň na barbecue

História

Tak si to predstavte, že existuje aj niečo také ako asociácia cukru (The sugar association). Podľa nich sa najstaršie sladké omáčky pre prípravu mäsa a zeleniny datujú už v roku 239 p.n.l. od čínskeho kuchára I Yin.

V Amerike sa marinovanie mäsa začína rozmáhať na prelome 15.-16.storočia, keď začali kolonizátori objavovať Ameriku. Fascinovalo ich a s obľubou pozorovalo domorodých obyvateľov, ako pripravujú mäso na zdvihnutých drevených doskách. Mali na to pekný názov- barbacoa.
Ako sa kolonizátori vrátili domov, začali mäso takto pripravovať doma.

Rôznorodosť BBQ omáčky

domáca grilovačka stojí za to s receptom od Naty
Grilovanie

Preferencia omáčky je veľmi osobná ako názor na módu. Zažila som to. Sprvu som si myslela, že omáčka, ktorú servírujú v inej reštaurácii je iná, chutí mi menej, ako niekde inde. Nechápala som to, veď omáčka je omáčka.
Až vďaka snoreniu na webe som pochopila, že to je niečo ako omáčka na cestoviny pre Talianov- každý kraj má svoje pravidlá a chute. Proste neexituje správna ani nesprávna odpoveď. Niekto si pochutí na horčicovo kyslej chuti, iný vyhľadáva nasladlú pikantnosť, alebo hľadá zaúdenú chuť paradajok.

O čo najmä išlo v barbecue omáčke? Zjemniť mäso, uchovať v ňom šťavnatosť, doplniť chuť o nový rozmer tak, aby “obyčajné” mäso bolo zážitkom.

A že sa na to Američania právom hrdí profíci, svedčí ich zanietenie pre grilovanie a všetky prestížne súťaže.

domáca grilovačka bude dokonalá s BBQ omáčkou od Naty
Grilovanie mäsa

BBQ omáčka u nás doma

Mala som s ňou trochu vždy problém. Keď som si prečítala zloženie, vrátila som fľaštičku s omáčkou naspäť, že toto si asi radšej doma ani neprosím. Ako deti rastú, v reštauráciach si ju s obľubou dávajú a tak mi skrsla myšlienka, že je lepšie urobiť svoju omáčku, kde si viem zloženie ako-tak ustrážiť. Proste

dopriať si chuť a čo najväčšiu kvalitu v jednom.

Urobila som svoju omáčku a bola trochu “iná”- no veď jasné. 🙂 Deti najprv povedali, že im nechutí. Varenie bolo trochu intenzívne na vôňu a pochopila som, že treba zapnúť digestor. A odvtedy je to ok.

Keď som však namarinovala prvýkrát stehná, nechala cez noc a upiekla v rúre na ďalší deň, pochopila som, o čo ide v tejto omáčke. To kúzlo nastane počas marinovania a umocní sa pri tepelnej úprave.

domáca omáčka barbecue
omáčka barbecue

Upečené mäso ihneď zmizlo, ani muž nestihol ochutnať, teda nevedel posúdiť, aká dobrota to bola. Len z výsledku, že mu nenechali. 🙂 A keďže mi ostala ešte polovica omáčky, zbehla som do obchodu a domáca barbecue omáčka išla na kuracie krídelká. Tie sa mu už ušli (odložila som mu:) ). Vraj by som to mala variť každý deň.

Po uvarení to nebola úplne tá omáčka, čo si vylejeme ako polotovar z fľaše na žemľu k burgeru. Aj keď bola chutná, ale výrazná. Po upečení na mäse zjemnela, dostala hĺbku, stratila sa kyslosť a bola príjemne sladká. Presne domáca barbecue omáčka, ktorú chceš doma mať. 🙂

domáca omáčka barbecue od Naty je vynikajúca
omáčka barbecue

Moje poznámky k receptu Domáca barbecue omáčka BBQ

  • Omáčka sa varí v základných množstvách asi 30 minút. Pomaly, aby neprihorela a nebublala ako šialená. Sem-tam ju treba premiešať.
  • Oplatí sa ale urobiť viacnásobné množstvo, naporcovať si ju a zamraziť ju.
  • BBQ omáčku s chuťou ako tá kupovaná do cielime, že po uvarení ju ešte aj upečieme.
  • Uvedené množstvo surovín mi výjde na 2 grilovačky. Marinovala som vždy cca 900g mäsa. (Ak budete mať mäsa viac, logicky spotrebujete omáčy viac. Potom treba len matematicky prerátať suroviny, aby vám sedeli).
  • Ak ste chilli friendly, šup tam s ním. Ale opatrne, účinok chilli sa varením zintenzívňuje. Platí, že niekedy je menej viac.
  • Ocot– každá krajina má svoj “zaručený” druh octu. V Karolíne si ocot dokonca sami vyrábajú, aby to bolo echt domáce. Osobne som použila jablčný. Je mi najpríjemnejší. Odporúčam poskúšať viaceré, ktoré chutia vám.
  • Horčica– ak je to možné, použite takú tú celozrnnú, kde sú nerozomleté semienka. Dostatočne poslúži ak úplne klasická plnotučná horčica.
  • Pretlak– používam zo cherry paradajok, pretože je sladší, menej kyslý. Ak bude pretlak kyslejší, treba potom upraviť množstvo cukru.
  • Kečup– ten tan dávam pre lepkavosť a konzistenciu. Keď som dala len pretlak, “dačo tomu chýbalo”.
  • Cukor muscovado– toto sa oplatí mať doma. Tento typ cukru dodá omáčke punc dokonalej chute. Pomáha aj konzistencii. Využijete ho nielen na BBQ omáčku, ale aj na pravé brownie a sušienky. Moje deti ho vyjedajú, keď chcú dačo sladké (tento cukor obsahuje ešte melasu, takže kopec vitamínov a minerálov. Nielen prázdny sacharid. 🙂 )

káva
káva

DOMÁCA BARBECUE OMÁČKA BBQ

najlepšia domáca omáčka barbecue od Naty
omáčka barbecue

Potrebujeme:

240 g pretlaku + voda z vypláchnutia nádoby
4PL sladkého kečupu
2 PL medu
1 dcl jablčného octu
1 PL worchestrovej omáčky
1 PL citrónovej šťavy
3 ČL sušeného cesnaku
3 PL horčice
2 ČL jemnej soli
50 g cukru muscovado

POSTUP:

Nič zložité sa nebude diať, toto zvládne aj začiatočník v kuchyni. Všetky suroviny spolu zmiešame v hrnci s hrubým dnom. Dáme variť, sem – tam premiešame. V momente, ako zmes začne bublať, buďme opatrní- prská to. Stíšime plameň necháme takto odparovať vodu. Zmes bude postupne hustnúť. Omáčku varíme so zapnutým digestorom, alebo vetráme. Ocot pri varení cítiť vo vzduchu. Nie je to nič nepríjemné, ano niekomu to môže vadiť. Sem – tam premiešavame, aby sme predišli možnému pripáleniu.

recept na jednoduchú domácu BBQ omáčku od Naty
omáčka barbecue zmiešané suroviny

Z uvedeného množstva surovín trvá redukcia asi 30 minút. Zhustnutú BBQ omáčku necháme vychladnúť.

vynikajúca omáčka barbecue od Naty
omáčka barbecue hustnutie omáčky

Následne nanesieme na mäso, aak je to možné, necháme cez noc v chladničke marinovať a až potom dáme piecť. V prípade, že chceme mäso pripraviť čím skôr, minimálne dĺžka marinovanie je 2 hodiny.

TIP: Odporúčam marinovať mäso v chlade cez noc. Vtedy sa naplno prejaví jemnosť, šťavnatosť mäsa a vyladená chuť omáčky.

domáca omáčka barbecue podľa Naty je vynikajúca na grilovanie mäsa
omáčka barbecue

Ak budete mäso grilovať, určite máte svoje overené fígle, ako vo vašom grile opiecť mäso na dokonalosť. V prípade, že chcete mäso upiecť klasicky v rúre, postupujte takto:

Mäso vytiahneme z chladničky, aby získalo izbovú teplotu. Rúru rozohrejeme na 200’C. Až keď je rúre rozohriata, plech s mäsom prekryjeme alobalom a pečieme na 200’C najprv 30 minút zakryté. Následne odstránime alobal a dopečieme odokryté.
Je to najmä z dôvodu, aby sa postupne rozvíjali jednotlivé vône cukru, medu, paradajok a octu. Aby sa spolu spojili v tej správnej teplote a najmä, aby omáčka príliš rýchlo netmavla.

Ak je mäso už upečené a ľahko sa oddeľuje od kosti, ale omáčka nie je ešte podľa našej prefernecie dostatočne tmavá (lebo toto má každý inak), zvýšime na chvíľu teplotu na 220’C. ALE POZOR- strážte to, sacharidy v omáčke sa rýchlo vyfarbujú a tmavnú.

MÔJ TIP: Upečené mäso posypte bielym sezamom.

domáca omáčka barbecue
omáčka barbecue

To je chuť leta! Dobrú chuť 🙂

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci článku. Ďakujem 🙂
TIP: Urobte ku grilovačke semolinový chlieb- každý si pochutí exkluzívne. Recept TU. Ak máte veľa paradajok a robievate kečup, skúste tento recept. Je vhodný aj ako omáčka na cestoviny. 🙂