Americké sušienky

Keď som ochutnala ešte surové cesto, vedela som, že toto je presne to, čo som roky hľadala. Chuť sušienok ako z Ameriky. Na povrchu pevné a vnútri jemné. Priznávam, mám novú závislosť. Tieto americké sušienky sú prudko nákazlivé. Nebojte sa nakaziť sa- zamilujete si ich. 🙂

Študentské časy

Maturovala som z nemčiny. Bola som medzi najlepšími žiakmi celkovo a keď som oznámila, že idem študovať angličtinu, profesorka nemčiny sa nevedela ubrániť zvláštnemu výrazu tváre- Natália, vy?! Prečo? Čo ste sa zbláznili?
Asi áno, ale veľmi ma to lákalo. Kedy vyskúšať niečo nové, ak nie teraz?

Počas môjho štúdia angličtiny na vysokej škole som milovala všetko, čo bolo americké. Ako prudko namotivovaná mladá holka som hltala všetko, čo mi prišlo pod ruku. Knihy náschváľ s ťažšou gramatikou, slovník v ruksaku na využitie každej voľnej chvíle na učenie sa slovíčok… Žila som svoj veľký sen.

Predstavovala som si, ako prídem do reštaurácie a budem sa hrať na turistu, ktorý nevie po slovensky. 🙂
Vtedy angličtina nebola taká udomácnená a kto vedel po anglicky…bisťu, ten bol frajer. 🙂 Pre mňa toto štúdium veľa znamenalo. Aj najmä preto, že na prvý semester mi daroval peniaze tatino. To bolo veľké gesto pre mňa.

Usilovná niekedy až moc

Bola to americká škola, takže som sa niektoré slovíčka učila dvojmo, lebo v Anglicku by som asi na nich oči len otvárala.
(Tak aj bolo nedávno v severnom Anglicku. Chvíľu mi trvalo sa prepnúť a naladiť sa na prízvuk a UK angličtinu).

Kupovala som si na večerné pozeranie filmov moje obľúbené rozprávky na dvd-čkach v angličtine. Byl jednou jeden král, Tři oříšky pro Popelku… Veľmi mi to pomáhalo naučiť sa jazyk.
TIP: Ak sa učíte nejaký jazyk, prudko odporúčam zo začiatku pozerať filmy anglickými titulkami a slovenkým/českým zvukom. Neskôr vymeniť- anglický zvuk a slovenské/české titulky. Je to poznaný dej, vieme, o čom sa tam točí a lepšie sa jazyk potom vníma.

ako sa učiť cudzí jazyk poradí Chuť od Naty
Byl jednou jeden král s ANG titulkami

Sušienky ako sa patrí

No a k tomu muselo byť niečo americké. 🙂 Kupovala som si kaviarni pri škole sušienky- cookies s kúskami čokolády a orechami, new yorský cheesecake a coffee to go.
Kávu som vypila hneď ešte v buse. Odcvičila si vo fitku aerobik a potom šla domov. Úlohy do školy, varenie večere, starostlivosť o domácnosť- už som bola vydatá, lebo svadbu som mala 2 týždne po maturite- a večerné kino. Cez víkend som brigádovala. Rada na to spomínam.

Ale to moje kino. K nemu bolo vždy niečo malé, sladké. Najčastejšie sušienky alebo sem – tam cheesecake. Výčitky som z večerného vyjedania nemala, každý deň som po škole odskákala aerobik a stravu som si strážila.
Vychutnávala som si sušienky ako najväčší poklad. Veľmi mi chutili.

Koniec školy, koniec sušienok

No veru…do školy sa mi nechcelo len pre sušienky chodiť do kaviarne. Brala som to ako uzatvorenie tej danej časti môjho života. Do nej patrili sušienky. Lenžeee, už asi 4 roky, nepreháňam, na ne myslím. Vlastne celú dobu, čo blogujem.

Snažím sa vám priniesť tipy a inšpiráciu na jedlo, ktoré urobí deň každému. A že by som vám nedala ako tip sušienky? No to by nešlo! 🙂
Ako na potvoru mi celú tú dobu nešlo vytvoriť svoj recept. Bola som na seba nahnevaná, že veď to nemôže byť také ťažké….

Na druhú stranu- vzniklo veľa receptov na sušienky. Maslové sušienky s kváskom, Obláčikové sušienky, Chlapské sušienky naslano, Mandľové sušienky, Rafaelo sušienky, Celozrnné sušienky…to som ale skúšala, čooo? 🙂
Neboli tie pravé, ktoré som chcela, ale každý recept priniesol novú textúru a chuť, čo ma vcelku tešilo. Ale stále to nebolo “to”.

Kompromis- Doris cookies

Následne som začala chodiť na taliančinu. Začínali sme štyri baby spolu, každá mama, rozlietané na všetky svetové strany.
Asi po druhej hodine som im vravela, že utekám rýchlo do lidlu, lebo tam majú čokopecičky na cookiesky, ktoré by sa mi mohli už podariť.

Jasné, nepodarili sa mi. Na ďalšiu hodinu mi jedna zo spolužiačok priniesla darček- dózičku.
Ako sa mi priznala, vyrába plnené dózičky na rôzne druhy cookies. Sypké suroviny navrství na seba a efektne to vyzerá. Taký povolený polotovar. 🙂
Hneď v ten deň som ich upiekla a zahodila som ja všetky svoje snahy o pečenie sušienok. Boli úúúžasnééééé. Dodnes si ich od nej kupujem. Má veľa druhov a keď chcem dať niekomu malý darček, toto je vždy trefné.

Sušienky v dózičke ako tip na darček
Doris cookies

TIP: Moja kamoška, Doris cookies, vyrába plnené dózičky na výrobu sušienok. Skvelý tip na darček. 🙂

Konečne sa to podarilo, neverím!

Už som prestala tlačiť na seba, že musím prísť na to, ako na superské cookiesky z čias mladosti. A možno to som práve potrebovala. 🙂

Našla som na českej stránke Kitchennette recept sušienky. Zablýskali sa mi oči, že to musím vyskúšať.
Upiekla som ich už niekoľkokrát a doladila podľa seba. Nejdem sa teda chváliť svojím perím, ale skôr vás inšpirovať k vyskúšaniu mojej verzie tohto receptu na americké sušienky. Neviem, im povedať nie. Sú do bodky také, ako majú správne sušienky byť.

najlepšie cookies podľa Naty
Americké sušienky

Americké sušienky u nás doma

Deti sú úprimné, a preto som vedela, že mi povedia, čo si o nich myslia. Aj dieťa, ktoré nemá rado tmavú čokoládu, si pochvaľovalo a súhlasne prikyvovalo hlavou pri degustácii. Ďalšie dieťa si ich bralo do školy a vrátilo sa s tým, že spolužiačky ju prosia, aby im na narodeniny dala ako darček tieto americké sušienky. A posledné dieťa si pochvaľuje samozrejme, lebo je to sladké a je tam čokoláda. 🙂

Síce ich z jednej dávky výjde veľa, aj tak je to málo. Tri plechy zmiznú akoby nič a človek môže zarábať nové cesto.
Premýšľala som sprvu, že dám cesto do mrazničky a potom akoby som našla, ale v dóze aj po upečení vydržia dlho.

V recepte som si urobila svoje úpravy a vytunovala viac jemnosť chute. Mám z nich radosť (a hrče za ušami). 🙂

Konečne môžem aj ja piecť americké sušienky.

Moje poznámky k receptu Americké sušienky

  • Predtým, než začnete pripravovať recept, preverte, či máte doma naozaj všetko.
  • Dôverujte mi a urobte recept presne podľa postupu. Dodržte suroviny a jednotlivé časy. Čaro ich dokonalosti vyplýva zo súhry času a jedinečnosti surovín.
  • Muscovado cukor je veľmi jedinečný druh cukru. Sype sa a leje zároveň. Jeho chuť je hlboká, karamelovo – nahorklá. Dodá sušienkam exkluzívnosť. Zoženiete ho aj u mňa v Eshope.
  • Žiaden strach z pekanových orechov. V sušienkach sú veľmi jemné, dotvárajú chuť a neprebíjajú sa s inými chuťami. Zámena za vlašské orechy odoberie sušienkam jedinečnosť.
  • Na plechu nechávame dostatočné medzery medzi sušienkami.
  • Z uvedenej dávky výjdu cca 3 plechy po 12 sušienok. Teda cca 36 sušienok. (záleží od veľkosti, ako ich vytvarujeme)
  • Cesto môžete vytvarovať do guličiek a dať ich stuhnúť na tanieri do mrazničky. Následne len presypať do nejakej nádobky a budú vás čakať, až ich budete chcieť niekedy inokedy upiecť.

***AMERICKÉ SUŠIENKY***

Najlepšie Americké sušienky od Naty
pravá geniálna chuť!

Potrebujeme:

280 g mäkkého masla
150 g cukru muscovado
100 g trstinového cukru
50 g bieleho cukru
0,5 ČL sušenej vanilky
2 vajcia
280 g pšeničnej hladkej múky extra špeciál
260 g pšeničnej chlebovej múky (T650)
2 ČL vínneho kameňa (prášok do pečiva)
1 ČL jedlej sódy
1,5 ČL jemnej soli
150 g pekanových orechov
200 g 70 % horkej čokolády
50 g mliečnej čokolády
+ hrubozrnná soľ na dokončenie

Postup:

Mäkké maslo dáme do väčšej misy a zasypeme cukrom. Pomocou mixéra s hnetacími hákmi alebo robota vyšľaháme do jemnej konzistencie. Prípadné hrudky muscovada neriešime, necháme ich tak. V ceste urobia kúzlo. Potrvá to cca 5 minút.

Americké sušienky od Naty

Následne ťukneme jedno vajce a vmixujeme ho. Až keď je zapracované, pridáme ďalšie vajce a opäť poriadne zapracujeme.

Povrch posypeme vanilkou.
V druhej miske zmiešame múku, soľ, vínny kameň a sódu. Premiešame a preosejeme do misy s maslom. Najlepšie na viackrát, postupne.
Zmes bude tuhnúť a pevnieť. Pojme všetku múku.

Vyskúšajte tento recept na sušienky od Naty a iné už nebudete piecť
Americké sušienky- preosievanie múky

Následne vypneme robot/mixér.
Orechy a čokolády nakrájame na malé kúsky.

Recept na najlepšie cookiese nájdete u Naty
Americké sušienky- orechy

Vysypeme na cesto a pozor- zapracujeme ručne. Už sa s cestom veľmi nebabreme. Len tak, aby sme mali čokolády a orechy všade. Hrozila by hutnosť sušeniek.

Upečte si najlepšie americké sušienky podľa Naty
Americké sušienky- konzistencia cesta

Cesto v mise prekryjeme a dáme do chladničky na 24 hodín. Môže byť pokojne aj dlhšie, najviac som nechala 3 dni a bolo ok. Najmenej bolo 12 hodín a boli super, ale… nebolo to ešte ono.
Tento oddych spôsobí dokonalé prepojenie chutí a správne zacielenie surovín na naše zmysly.

Následne necháme cesto trošku povoliť. Len čo bude trochu tvarovateľné.
Pomocou lyžice odoberieme z cesta kúsok a teplom rúk zmäkne. Vytvarujeme guličky veľké asi ako golfové loptičky.

TIP: Gulôčky môžu byť aj menšie/väčšie. Zmení sa ich výsledný počet a pozor na pečenie. Treba si to potom ustriehnuť, kedy budú akurát.

Skvelý recept na cookies od Naty je ten, ktorý hľadáte
Americké sušienky- tvarovanie na plechu

Vytvarovanú gulôčku dáme na plech. Pomocou prstou ju pritlačíme a mierne ju roztlačíme. Zaplníme celý plech. Výjde cca 12 sušienok na jeden plech (3×4).
Po povrchu ich posypeme hrubozrnnou soľou.

Recept na cookies podľa Chuť od Naty je najlepší
Americké sušienky- posypenie soľou

Pečieme v rúre na 180’C 15 minút. Ak ich chceme suchšie, trúsivejšie, pečieme ich dlhšie.

Upečené americké sušienky necháme vychladnúť na plechu. Tesne po upečení sú totiž extrémne jemné. Postupným hladením pevnejú.

Vychladnuté sušienky premiestnime do dózy, ulejeme si pohár mlieka a pustíme si rozprávku v angličtine. 🙂
Ale aj bez doprovodného scenára sú božské.

najlepší recept na cookies podľa Chuť do Naty
Americké sušienky- dobrú chuť!

Dobrú chuť!

POZN: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem. 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Americké sušienky
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 55 Review(s)
272

2 comments

  1. Fakt najlepšie cookies, aké som kedy upiekla. Pravda, väčšinou vždy šetrím s cukrom, tu som ho teda dodržala a hlavne soľ na vrchu spravila svoje kúzlo.. Ďakujem za recept, mňamka!

    1. Presne ako u mňa 🙂 tiež necukrujem veľa, ale toto je Amerika 🙂
      Teším sa veľmi, že sa ti recept páči:) Nech sa darí 🙂
      Naty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *