KEČUP

Kečup je u nás potravina, ktorou sa nepohrdne. Deti ho zbožňujú, hádam, so všetkým. Obchodníci to dobre vedia, a tak, aby zarobili na nás čo najviac, tlačia výrobu do čo najnižšej ceny. To je dôvodom využitia nezrelých, nepekných paradajok, pridanie obrovského množstva cukru, farbív a stabilizátorov.

Autor jednej dobrej knihy o kvalite potravín spomína, ako jeho otec, potravinový chemik, priniesol domov z práce nejakú dózu. Zaviazal mu oči a dal im ochutnať. A on po ochutnaní vykríkol- kečup! Po stiahnutí šatky z očí zistil, že zjedol nejakú šedú zmes niečoho z laboratória. A otec bol spokojný, že vyrobil kečup… Nič to s kečupom nemalo spoločné… teda len chuť.

Preto deťom kečup varím sama.

Nebojte sa, nie je to piplačka letnej sezóny:)

Keď deti zaspia, nahádžem všetko do hrnca, nechám prebublávať a pozriem si zatiaľ nejaký film.

Následne len prepasírujem cez sitko a nadávkujem do horúcich pohárov. Žiadne ponocovanie:)

Vyskúšajte aj vy a sami budete prekvapení, ako úžasne chutí pravý kečup:)

 

*KEČUP*

 

 

Potrebujeme:

2 kg rozkrájaných zrelých rajčín

4 červené cibule

5cm nahrubo nakrájaného zázvoru

1 červená repa

4 strúčiky cesnaku

200g trstinového cukru

2čl fenilku

2čl koriandru

1čl škorice

4 klinčeky

soľ, korenie

listy aj stonky z bazalky

olivový olej

80ml octu z červeného vína- nie je potrebný, záleží od kyslosti paradajok

– Červenú cibuľu nakrájame nahrubo. Do veľkého hrnca dáme na dno olivový olej, pridáme cibuľu a pomaličky necháme 15minút smažiť. V mažiari si podrvíme fenikel, koriander a klinček. Pridáme k cibuli aj so škoricou. Po premiešaní šupneme do hrnca aj zázvor, pretlačený cesnak a veľkú špetku soli a korenia.

Zamiešame, aby sa chute dobre navzájom prepojili.

Pridáme nakrájané paradajky, repu a veľkú hrsť bazalky- zatiaľ len stonky.

Vsypeme cukor a dobre premiešame. Dbáme však pritom na chuť paradajok a naše osobné preferencie sladkosti.

Zmes necháme prebublávať asi 45 minút. Trochu ochutnáme, aby sme vedeli, či potrebujeme pridať aj ocot. Ak áno, teraz je tá správna chvíľa.

Nakoniec pridáme aj lístky z bazalky.

Do rúry si dáme rozohriať fľaše či poháre aj s vrchnákmi, v ktorých budeme kečup skladovať.

Kečup odstavíme, ponorným mixérom rozmixujeme a prepasírujeme.

Horúci kečup lejeme pomocou lievika do horúcich nádob.

Zatvorené nádoby zabalíme do deky, aby veľmi pomaly chladli(niekedy to trvá aj dva dni).

Takto určite všetky „chytia“:)

Už žiaden kupovaný kečup!

Dobrú chuť!

POZN.: Nechytajte sa zospodu viečka pohára, mohli by ste tam zaniesť baktérie. Musí to byť sterilné. Pozor aj na okraje fliaš. Lievik je dobrý pomocník:) Zamedzíme tak vzniku plesne.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
6