Feniklová krémová polievka
Kreativita v kuchyni je nepostrádateľná. Jedlo nás má prekvapiť vzhľadom, očariť vôňou a objať chuťou. Pri monotónnosti vo varení sa začína toto všetko vytrácať a jedlo nás potom nebaví. Ešteže ma môj hlad vždy nastaví na nový nápad! Ako táto feniklová polievka. No kto by povedal, že aj moje vyberavé deti nastavia svoj tanier na túto netradičnú polievku? Znak, že im chutí a teda, že tento recept mám zapísať do svojho notesa s receptami. Pridáte sa aj vy? 🙂
Nový nápad ako lusk
O mne je známe, že hlad je môj motivátor k vymýšľaniu nových receptov.
Myslím, že je to rovnaké, ako rada: „Nechoď nakupovať do potravín, keď si hladný.“ Lebo kupujeme blbiny, ktoré by sme inak nekúpili a sme náchylnejší podľahnúť marketingovým ťahom reklám a zliav obchodníkov. Skrátka, berieme všetko rad za radom.
Keď som hladná, začnem si predstavovať nejakú surovinu, na ktorú mám chuť, až tak silno, že cítim jej vôňu. Bylinky? A ešte k tomu vôňa syra? Alebo niečo iné? A už len kecám, rozprávam a sypem názvy jedál pri pregĺganí naprázdno. 🙂
Tak napríklad vznikol recept na kapra. Reakcie a pochvaly po Vašom ochutnaní mi zaplavili schránky v mailoch i na sociálnych sieťach. Bolo mi obrovskou cťou.
Vymyslieť ho nebolo veľmi ťažké…bola som len hladná. 🙂
Polievka ako záchrana na cesty
Cestujem veľa po Slovensku s kurzami kváskovania. Častokrát by som bola celý deň bez jedla. Nemala by som s tým problém, vydržím, ale toto nie je zdravý životný štýl. Jedlo je potrebné.
Skúšala som si baliť klasické jedlo s príborom. No jedlo bolo studené a jesť ho v aute…to bola z núdze cnosť, ktorá ma rýchlo omrzela.
Začala som si robiť husté polievky. Geniálny nápad!
Uvarím si hustú polievku, rozmixujem ju a naplním do termosky. Vydrží dlho teplá.
Nalejem si a vypijem ju. Niekedy zajem krajcom chleba. Obrovská bašta, ktorá ma baví.
Feniklová polievka
Nápadov nie je nikdy dosť- veď to vieme. Ani v polievkach.
Na tržnici som šla okolo tety, ktorá ponúkala tak krásny fenikel, že zďaleka na mňa volal, aby som si ho kúpila. Pevný, macatý, s krásnou vňaťou… lenže čo ja s ním? Mám doma nakúpené…
Nekúpila som ho a šla som ďalej. Nemám rada nárazové nákupy, ktoré vedú k plýtvaniu.
Vybavila som pracovné stretnutia a chystala som sa rýchlo domov. Už vcelku hladná som začala premýšľať, čo budem jesť. Vtom som mala pred očami ten fenikel z tržnice a vybehla som z auta naspäť preň. Ešte ho mala. 🙂
Doma som si urobila rýchlu polievku a presne tú chuť som potrebovala. Aj vzpružila, objala, zasýtila a upokojila. Hmmm….toto som potrebovala. Rýchla a jednoduchá. Feniklová polievka.
Fenikel
Pochádza zo Stredomoria a ako rastlinu ju zaraďujú do zelerovitej čeľadade. Pestuje sa ako zelenina, no aj ako vynikajúca korenina.
Jeho vôňa je nasladlá a mnohých z nás odnesie mysľou do detstva, kedy sme pili detský čaj (feniklový), aby nás bruško nebolelo.
Fenikel pôsobí proti nadúvaniu, kolikám a bolestiam brucha. Vie pomôcť aj s kašľom, odhlienením a má aj dezinfekčný účinok.
Na odvary a čaj sa používajú semená. V kuchyni sa využíva zasa plod a vňať.
Fenikel by sme mali jesť pravidelne, pretože obsahuje:
- vitamín C, A a B3
- minerály ako horčík, draslík, železo, vápnik…
- až vyše 80% vody
- vlákninu.
Ako vybrať správny fenikel?
Pri nákupe plodu (buľvy) sa riaďme farbou. Jasne biela farba bez hnedých škvŕn je tá správna. Vňať nemá byť zvädnutá. Ak je fenikel malý, je to len mladší plod. Je viac šťavnatejší a krokantnejší.
Po odstránení najvrchnejšej časti je pripravený na tepelnú úpravu.
Feniklová polievka u nás doma
Myslela som, že navarením polievky mám aj na zajtra vystarané jedlo pre mňa, no ostatní členovia rodiny sa mi do fenilkovej polievky tak pustili, že som na ďalší deň zas vymýšľala, čo budem jesť. Výraznejšia chuť feniklu sa stratila a ostala len v jemnom nádychu.
Pekne sýta, horúca a s chilli na povrchu. Tak to mám rada. Odporučím vám ju na chvíle, keď sa chcete ponoriť do hĺbky jedla a chcete sa nechať rozmaznať. Trebárs aj s miskou v ruke sediac na kuchynskej linke. (čo je ale inak zakázané 🙂 )
Dáte si?
Moje poznámky k receptu Feniklová polievka
- Recept feniklová polievka je jednoduchá rýchlovka.
- Cibuľa na prípravu polievky môže byť klasická biela. Ak mám doma banánovú šalotku, volím radšej tú. Je sladšia a menej výrazná.
- Veľkosť feniklu je rôzna. Preto ak mám poruke len menšie kúsky, volím 3 ks. Väčšie fenikly dva.
- Fenikel so zemiakom dávam do polievky v rovnakom pomere. Koľko zemiakov, toľko feniklu.
- Zeleninu zalejem vodou tak, aby bola celá ponorená do vody, no zasa aby vody nebolo príliš veľa. Polievka by potom memala výraznú chuť a stratila by aj na hustote.
- Soľ pridávam až nakoniec. Soli tak do jedla pridám výrazne menej, ako keď ju dávam hneď od začiatku, a pritom je rovnako slaná.
- Biele korenie používam celé a tesne pred pridaním do polievky do podrvím v mažiari.
- Rozmixovanie si rada striedam. Niekedy odložím cca 1/3 objemu a tú dohladka rozmixujem. Vlejem naspäť a premiešam. Alebo rozmixujem úplne celú. Vždy podľa chute a nálady.
***FENIKLOVÁ KRÉMOVÁ POLIEVKA***
Potrebujeme:
1 väčšiu bielu cibuľu
olej
2 – 3 väčšie zemiaky
2 – 3 fenikly
vodu
200 ml smotany (na varenie alebo na šľahanie- to je na našej voľbe)
soľ
biele korenie
feniklovú vňať a čerstvé chilli na ozdobu
Postup:
Očistíme cibuľu a nadrobno ju nakrájame. Na oleji cibuľu dosklovita osmahneme.
Následne pridáme na kocky nakrájané zemiaky a fenikel.
Všetko premiešame a zalejeme vodou tak, aby bola zmes ponorená vo vode.
Varíme s poodokrytou pokrievkou do zmäknutia. Ak je to potrebné, dolejeme vodu.
Do uvarenej zeleniny vlejeme smotanu, osolíme a okoreníme. Premiešame a plameň už vypneme.
Polievku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom.
Naberieme do taniera a navrch pridáme vňať z feniklu s chilli.
Úžasná chuť!
Dobrú chuť!
TIP: Táto polievka je uverejnená ako videorecept na mojom instagramovom profile. Urči nakuknite, odporúčam dať follow. Je to ďalší, iný spôsob sledovania Chuť od Naty a vnímania jedla.
Ak hľadáte ďalší recept, kde sa dá využiť fenikel veľmi chutne, odporúčam tento recept s cestovinami a teplým feniklovým šalátom.
POZN.: Srdiečko na konci tohto receptu ma poteší. 🙂