Makové kolieska

Na Vianoce snažím pripraviť vždy nový druh maškrty ako znak, že každý rok prináša niečo nové. Tento rok pridávam na vianočný stôl malé okrúhle koláčiky. Ich vôňa prezrádza čaro Vianoc. Bavia chuťou i štruktúrou. Sú makové a u nás sa už niekoľkokrát stratili ešte teplé z plechu. Makové kolieska nás dostali.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=8Ca-vHOOq80[/embedyt]

Vianočné pečenie

Vždy som rozjímala nad tým, kedy je ten správny čas na vianočné pečenie. Pretože napiecť začiatkom adventu v domnení, že koláčiky vydržia, to je čistá naivita neskúseného.
Aj keď by to koláče trvanlivosťou možno dali, naše ruky a chuťové poháriky ee.
A tak sa pečie aj 3 – 4krát.

pečenie na vianoce s Naty
Vianočné pečenie

Alebo aj napečieme hneď z kraja adventu a koláčiky zakážeme jesť. Ešte lepšie- skryjeme ich. Keď príde isté k istému, máme kooopec koláčikov a nič iné nerobíme, len každého ponúkame, aby jedol koláčiky.
„Veď som sa toľko natrápila s nimi, čo s nimi teraz? Musíme ich pojesť.“

Ďalšou možnosťou je piecť na poslednú chvíľu. Vtedy môžeme piecť aj menej trvanlivé mňamoty. Jedia sa už hneď priebežne.

A vyskúšala jedného roku ešte jednu možnosť – nepiecť vôbec. Žiadne koláčiky, zákusky, nič. A teda, to vôbec nebolo ono. Ešteže sme išli zakrátko k svokrovcom, ktorí majú napečené aj pre polovicu mesta.

Čaro, ktoré prináša so sebou vôňa škorice, vanilky, mandarínok a orechov zmení domov na niečo čarokrásne. Človek je oveľa uvoľnenejší, je menej podráždený, viac sa usmieva a užíva si čas so svojimi blízkymi.
Teda za mňa, na Vianoce sa patrí piecť (a maškrtiť).

Na vianoce Naty rada maškrtí
Maškrtenie

Čo sladké upiecť na Vianoce?

Hotová dilema nejednej domácnosti sa zakladá na tom, čo sladké sa bude piecť na Vianoce.
Poznám rodiny, kde si píšu zoznamy, čo všetko sa bude piecť a výber prechádza rodinným schvaľovaním. Je to moc milé, rozkošné. Každý si povie, čo si prosí a potom všetci pečú spolu. Rodinná idylka.

U nás to bolo vždy jasné. Medovníčky, linecké, medvedie tlapky…klasika, ktorej skladba sa nemenila a ani nám to nevadilo. Na tieto mlsky sme čakali vždy celý rok. Patrične sme si ich vždy užili.

TIP: Čo piecť na Vianoce? Celý vianočný špeciál s výbornými receptami.

Vy ste boli alebo ste v ktorej skupine? 🙂

Blogovanie celé moje vianočné prípravy zmenilo

Odkedy pripravujem pre vás recepty, uvedomila som si, že všetko bude u nás inak. Monotónnosť v prípravách nehrozí a vianočné pečenie začína ešte skoro pred adventom.
Sprvu som sa obávala, aké recepty budem na web pridávať. No opak sa stal pravdou.
Blogovanie mi pomohlo odhaliť jedinečnosť nových vecí v tradičných časoch. Nové recepty pre vás mi odkrývajú nové chute a možnosti. Doma to u nás viac žiari.

Vymýšľanie pomenovaní receptúr ponechávam deťom. Doslova sa predbiehajú v tom, ako sa bude dané jedlo volať. Cvičí ich to v kreativite a častokrát sa smejeme dopopuku, keď vyberáme ten správny názov.

Makové kolieska

Piecť každý rok linecké koláčiky je pre mňa česť. Milujem ich priam obrovitánsky. Vymeniť v nich múky, pohrať sa s nutričným zložením či ich pevnosťou je to najmenej.
Nechať sa nimi však len inšpirovať a vytvoriť nový druh chuťového zážitku, to bola pre mňa tento rok výzva.
Do cesta som použila mak pre dosiahnutie inej štruktúry. Nevedela som, čo s cukrom a či to bude vlastne súdržné. Prvé makové kolieska sa ani nenatierali džemom, boli sladké až dosť. No aj to sa doma pozdávalo.

Postupným hraním som dosiahla koláčiky, ktoré prevoňali náš dom.

Aj keď bola ešte jeseň, zrazu som sa cítila ako spokojné dieťa v papučkách so zvončekom u Santu v dielni.

Tiež vás táto predstava napĺňa pokojom? To tie makové kolieska… 🙂

Moje poznatky k receptu Makové kolieska

  • Múka na kváskovanie, ktorú som použila v recepte je značka múky, ktorú som vyvinula v spolupráci s Mlynom Trenčan. Jedná sa o vysokokvalitnú múku, ktorá sa hodí na kváskovanie. Avšak dokonale funguje aj s droždím, práškom do pečiva či sódou. Je to normálna múka. 🙂 Ak ju doma ešte nemáte, použite klasickú 00 extra špeciál. Tú odo mňa kúpite v TÝCHTO obchodoch.
  • Mak je dôležitý. Mám doma vždy ako nepomletý a meliem si na kávovom mlynčeku vždy len toľko, koľko potrebujem. Na tieto makové kolieska mak pomeliem tak na polovicu. Teda nie úplne. Chuťovému zážitku pridáva takto zomletý mak robustnosť.
  • Bielko, ktoré nám ostane z vajíčka (pretože do receptu ide len žĺtko), využijeme na potretie cesta pred pečením.
  • Návod na makové kolieska bez použitia kvásku je veľmi podobný. Vynecháme kvások a cesto dáme hneď po spracovaní do chladničky na 0,5 – 1 hodinu. Následne pracujeme rovnako.
  • Malinový, čučoriedkový, ríbezľový či mirabelkový džem je úplne naj. Sú to všetko mierne kyslasté džemy a k chuti cesta sa dokonale hodia.
  • Z uvedeného množstva výjdu 2 – 3 plechy koliesok.

***MAKOVÉ KOLIESKA***

sladký recepet na vianoce od Chuťod Naty
Makové kolieska

Na cesto potrebujeme:

240 g hladkej múky na kváskovanie (extra špeciál)
120 g mletého maku
120 g práškového cukru
1 ČL mletej škorice
240 g mäkšieho masla na kocky
1 žĺtok
1 PL materského kvásku
štipku soli

Na dokončenie potrebujeme:

1 bielko s 1 PL vody na potretie
Kyslastý džem
Práškový cukor

Postup:

V miske spojíme všetky suroviny na cesto a vypracujeme cesto.

chutný recept na vianočné pečenia
Makové kolieska: spracovanie cesta

Misku s cestom prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote oddychovať 3 hodiny.
Kvások bude zatiaľ v ceste pracovať.

tip na vianočný recept od Naty
Makové kolieska: cesto v mise

Následne, aby sa nám s cestom dobre pracovalo, dáme ho na cca 1 hodinu zachladiť do chladničky.

Pracovnú dosku si mierne pomúčime a cesto na ňu prenesieme.
Pomocou papiera na pečenie vyvaľkáme cesto s hrúbkou cca 2 – 3 mm.

Papier na pečenie z povrchu cesta odstránime a vykrajovacím kolieskom s priemerom 6 cm vykrajujeme kolieska, ktoré prenesieme na plech s papierom na pečenie.

chutný vianočný recept pečie Chuť od Naty
Makové kolieska: vykrajovanie cesta

Kolieska potrieme rozmiešaným bielkom s vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180´C cca 8 – 10 minút.
Cesto chytí krásny zlatavý nádych.

tip na prčenie na vianoce vďaka Chuť od Naty
Makové kolieska: upečené

Upečené kolieska necháme vychladnúť na plechu.

Koliesko natrieme džemom zo spodnej strany a spojíme s ďalším kolieskom.

Posypeme jemne práškovým cukrom.

Už len dávať pozor, aby nezmizli skôr, než majú. Alebo sa zapojiť do tajnej akcie „zmiznutie makových koliesok“? 🙂

sladký recepet na vianoce od Chuťod Naty
Makové kolieska

Dobrú chuť!

Pozn.: Milujete linecké pečivo? Vyskúšajte túto extra krehkú obdobu lineckých koláčikov a doprajte si chuť a zdravie v jednom.

Ak sa ti recept páči, daj mu srdiečko a odporuč ho tak aj ostatným. Ďakujem. 🙂