Linecké pečivo z kvasu

„Upeč z toho, čo chceš. Aj tak to bude dobré.“ Aj takto motivovali skúsené cukrárky tie mladšie, aby to v kuchyni nevzdávali a pokúsili sa na Vianoce niečo dobré upiecť. V receptoch, kde sa nedá nič pokaziť, sa ukrýva obrovská sila a potenciál zamilovať sa do domáceho pečenia. A tak vzniká linecké pečivo, aby i každá žena mohla povedať, že na Vianoce niečo napiekla. 🙂 U nás linecké pečivo z kvasu ako ďalší tip, ako si dopriať chuť a kvalitu na našich stoloch.

Legendy o lineckom pečive

Znie to zvláštne, ale ujo google nemusí reálne vedieť všetko. Napríklad sa nedopátrame, ako vlastne linecké pečivo vzniklo a kto bol jeho autorom. Príbeh je zahalený rúchom tajomstva. Každý však zablúdi mysľou do Linzu, severorakúskeho mesta, podľa ktorého dostalo pečivo pomenovanie. Jediné, čo sa vie, je, že istá pani si koncom 17.storočia zapísala rovno 3 receptúry.

Láskou meniť svet

Linecké zbožňujem. Vlastne to bolo jediné vianočné pečenie, u ktorého mi neprekážala absencia čokolády.  Na lineckých si náramne rada pochutnávala aj cisárovná Sisi- veru, vedela si vybrať 🙂
Sisi je moja najobľúbenejšia postava z histórie. Vždy som túžila byť taká plná citu a lásky, ako ona. Svojím prístupom, šarmom, láskavosťou, empatiou a ctižiadostivosťou dokázala nemožné- napríklad vzťahy s Maďarmi.

cisárovná Sisi

Príde mi prirodzené, že jedla linecké rada (aj keď neviem, kedy to stíhala, keď nonstop diétovala). Linecké sú pre mňa akýmsi symbolom lásky. Bez lineckých nie sú Vianoce.

Vôňa kokosu, benefity kvásku a dokonalosť receptúry

Vždy som si vyberala z taniera koláčiky s príjemnou vianočnou vôňou. Čakala som vždy kokosovú chuť. Ani nechápem, že prečo, no keď pečiem linecké, mám pocit, že z rúry vytiahnem niečo kokosové. A kokos nikde.
Tentokrát som sa rozhodla kokos nielen cítiť, ale ho tam aj reálne pridať. Oplatilo sa. Koláčiky majú vianočný šmrnc, jemnú vôňu, úžasnú chuť a jemnú textútu. Vďaka kvásku sú výživnejšie.
Natierame ich kyslejším džemom, no už aj nugát u nás išiel s lineckými na dračku 🙂

Linecké pečivo ≠ linecký koláč

Textúra cesta predurčuje úspech nielen neskúseným v kuchyni, či tým menším, našim najchtivejším pomocníkom.
Čo je dôležité si zapamätať, je pomer lineckého pečiva – 1:2:3. Teda jeden diel cukru, 2 diely masla a 3 diely múky.  Pôvodné receptúry píšu 7:14:21 (7 dkg cukru, 14 dkg masla, 21 dkg múky).
Linecký koláč je však niečo iné. Častokrát si to mýlime.

Linecký koláč

Ako som sa tu dočítala, linecký koláč má pomer 1:1:1. Teda všetkého rovným dielom. Osobne ma to teda neláka. Množstvo cukru a tuku radšej okrešem na linecké pečivo z kvasu.

Priznávam, že toto je receptúra, ktorá u nás žne úspech na plnej čiare, pretože:

  • s prípravou cesta mi pomáhajú deti
  • cesto rozvaľkám a začína sa radosť z vykrajovania
  • na plech dávam linecké pečivo ja (aspoň nejaká dôležitá činnosť pre mňa v tomto recepte)
  • deti ich zlepujú a namáčajú do čokiny
  • moje deti sú dobrosrdečné- podelia sa so mnou o pár koláčikov.

Ako je vidno, moje deti ma asi o chvíľu zastúpia v kuchyni 🙂 Pri lineckých teda určite. Odkedy do nich dávam kokos, deti vidia, že sa dá zachovať tradícia v trendy šate. A viete, čo ma vždy dostane? Že sa automaticky už pýtajú, ktorý kvások majú z chladničky vytiahnuť 🙂

Moje poznatky k receptu linecké pečivo z kvasu:

  • Chlebový typ múky je lepší. Hladká múka je fajn, no sú viac trúsivejšie.
  • Ak môžete pohánku, odporúčam 50 g múky nahradiť pohánkovou. Tá oriešková chuť je proste žúžo 🙂
  • V nekváskovej verzii odporúčam tieto nízkolepkové.
  • Cesto sa úplne najlepšie vaľká medzi dvoma papiermi na pačenie. Cesto sa netrhá, nelepí a papier ľahko z cesta odstránime.
  • Pri pečení pečivo sledujeme- okreje majú byť jemne chytené nádychom hnedej.
  • Po vytiahnutí plechu sa pečiva nechytáme, necháme ho úplne vychladnúť na plechu. Pečivo je za horúca veľmi krehké, postupným chladnutím pevnie.
  • Na zlepovanie je výborný kyselší džem– mirabelkový,  ríbezľový, černicový…
  • Z jednej dávky výjdu cca 2 plechy klasickej veľkosti a jeden menší plech nezlepeného pečiva.
  • Namočením do horkej čokolády dáme pečivu turbo level- úplná topka 🙂

***LINECKÉ PEČIVO Z KVASU***

linecké pečivo z kvasu

Na linecké pečivo z kvasu potrebujeme:

250 g špaldovej chlebovej múky (alebo špaldovej hladke, aj obyčajná hladká môže byť)
50 g strúhaného kokosu
200 g mäkkého masla
100 g práškového cukru
1 PL materského kvásku
2 žĺtka

Na dozdobenie potrebujeme:

Džem (čučoriedkový, mirabelkový, ríbezľový…)
50 g kvalitnej horkej čokolády
Práškový cukor

Postup:

Kokos si zomelieme najemno. Super nám v tom pomôže kávový mlynček.
Všetky suroviny spojíme v miske, najlepšie rukou spolu, v kompaktné cesto.
Misku prekryjeme fóliou a necháme na linke oddychovať 2 hodiny. Následne dáme cesto aspoň na 12 hodín do chladničky.
Cesto vytiahneme a necháme trochu otepliť, aby sa nám s nám lepšie pracovalo.

Cesto

Na mierne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3 – 4 mm.
Formičkami podľa nášho vskusu vykrajujeme z cesta požadované tvary. Tie prenesieme na plech s papierom na pečenie.

Vykrajovanie

Podľa veľkosti a tvaru zaplníme asi 2 plechy.
Rúru zorohrejeme na 180´C a plechy po jednom pečenie cca 10 minút. Pozor, sledujeme, kedy začnú po okrajoch hnednúť.
Vtedy plech z rúry vytiahneme.
Upečené koláčiky necháme na plechu vychladnúť. Nehýbeme s nimi, nechytáme ich. Sú krehké, potrebujú trochu vychladnúť, a tým spevnieť.
Vychladnuté linecké koláčiky natierame džemom a spájame vždy dva spolu.
Nad parou si v miske rozpustíme čokoládu.
Džemom spojené linecké pečivo z kvasu namáčame z polovice do čokolády a necháme stuhnúť. Alebo ich môžeme len posypať práškovým cukrom.
To je vôňa Vianoc 🙂

linecké pečivo

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
58

2 comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *