Slané pečivo na sviatky

Počas Vianoc máme napečené sladké od výmyslu sveta. Až si niekedy nevieme vybrať. Tak radšej zjeme z každého. Ak sa vám zažiadalo pomedzi to sladké dať si aj niečo slané, jemné a zmyselné, slané pečivo v tvare esíčok je moc fajn. Sú naplnené bryndzou. Pošteklia chuťové poháriky či už pred telkou k rozprávke alebo návšteve ako originálny snack.

Vianoce

Už je to tu- Vianoce. S nimi kúzelný čas, ktorý vytláča akýkoľvek nepokoj v nás.
Spoločné pečenie, balenie darčekov, ale najprv vyrábanie baliaceho papiera a niektorých samotných darčekov…och, ako to len milujem.

vianočný stromček vytvára nádhernú vianočnú atmosféru
Vianočná atmosféra

Ja mám Vianoce celý rok. Kuchynskú linku mám celú vysvetielkovanú a namiesto závesov mám v jedálni vianočné svetielka.
Že by to bolo mojím menom? 🙂

Vianočné maškrtenie

Svetielka, sviečky všade po dome a maškrty počas celého roka. Rada maškrtím- priznávam bez nátlaku.

Aj napriek tomu je vianočné pečenie úplne iné. Vonia inak, napĺňa inak…má to špeciálne kúzlo, ktorého sa snažím vždy nabažiť čo najviac.

atmosféra vianočného pečenia
Vianočné pečenie

U mňa doma sa pečie oveľa skôr. Pre vás. Už od septembra pracujem na nových receptoch, aby dostatočná inšpirácia vytlačila monotónnosť pre naše chuťové poháriky.
Finálne pečenie mám ako v každej domácnosti počas decembra s malým rozdielom- než sú Vianoce, zas to máme pojedené. Pomoc 🙂 Nezakazujem sebe ani ostatným pochutnávať si na nich aj pred „dňom D“.

Niekto zvykne napiecť a zakazuje všetko jesť. Potom počas sviatkov už len núka a zlostí sa, že zákusky nechce nikto jesť. Poznáte to?

TIP: Dokonalé raňajky? Urobte si challah- vianočku, ktorá dostane každého.

Pozor na kilá

S maškrtením počas Vianoc musíme viac premýšľať nad množstvom zjedeného jedla. Všetko je dokonale dobré, úžasné a ťažko sa nám odoláva.

vianočné kilá môžeme mať pod kontrolou
Pozor na priberanie počas sviatkov

TIP: Ako zaručene schudnúť vianočné kilá? Tu sa dozviete overené rady a tipy.

Neraz sa potom stane, že nám netrávi, je nám ťažko a sme malátni. Teda typické príznaky v dôsledku málo pohybu v kombinácii s prejedaním sa.

Ako si užiť Vianoce a nepribrať

  • Aj keď by oči jedli, treba počúvať rozum. Keď sme najedení, radšej odíďme z miestnosti alebo si aspoň sadnime ďaleko od zdroja pokušenia.
  • Pohoda, kľud, nekončiace sa rozprávky a návštevy spôsobujú, že náš pohyb je veľmi obmedzený. Vyjdime si s partnerom a deťmi (a psom) na prechádzku a užime si vôňu chladu.
  • Napečme si kvalitnejšie pochúťky. Nech už z nich niečo máme aj z nutričného hľadiska.
  • Snažme sa precítiť, že nie je víťaz ten, kto zje viac. Zvíťazí ten, kto si jedlo viac vychutná – to s množstvom nič nemá spoločné.
  • Jedzme pomaly. Na zasýtenie nám postačí menej jedla.
  • Myslime na zeleninu. Nech je súčasťou každého jedla.
  • Večer sladké už nejedzme.

Slané pečivo u nás

Za tento recept môžete vy. Vznikol z vášho popudu a želania. 🙂

Mala som už pripravené receptúry pre tohtoročný vianočný špeciál a prišla mi správa so želaním na niečo slané, čo by vykompenzovalo tú sladkosť v maškrtách. Želanie bolo aj konkretizované- aby bolo s bryndzou.

recept od Chuť od Naty na slané pečivo je úlne super
Slané pečivo na vaše želanie

To je super nápad! Všade samé sladké, a chudiatko slané nič.
Bola to pre mňa výzva, ktorú som zvládla na x-tý krát. Oriešok. 🙂
Vedela som, že tvar chcem mať slávnostný, honosný, hodný danej chvíle.
Chuť príjemnú a farbu lákavú.

TIP: Aký darček všetkých poteší? Darujte domáce musli. Videorecept je tu.

Keď mi moji ochutnávači doma povedali, že toto je ono, s výťazoslávnym „yes“ som vedela, že aj vám budú určite chutiť.

Moje poznatky k receptu Slané pečivo na Vianoce

  • Múku môžeme použiť aj špaldovú. Pomery nechávame rovnaké.
  • Kurkuma dodáva pre slané pečivo na Vianoce krásny žltý odtieň. Nie je potrebná, môžeme ju vynechať.
  • Maslo je dobré mať ozaj studené a nakrájať ho na malé kocky. Ešte lepšie nastrúhať nahrubo na strúhadle.
  • Cesto spracujeme rýchlo a bez miesenia. Skôr sa snažíme rukami rozmrviť tuk v múke.
  • Najlepšie cesto mi vyšlo, keď som ho nechala v chladničke 4 dni.
  • Bryndzová plnka by mala byť roztierateľná, no nie tekutá. Skôr hustá. Čím bude plnka redšia, tým horšie sa cesto krája, nemá potom pekný tvar „S“ a plnka môže aj vytiecť počas pečenia preč. Teda hustá plnka je tá naj.
  • Plnka na slané pečivo na Vianoce môže byť rôzna. Dôležité je, aby bola dostatočne hustá a nevytekala z cesta.
  • Tvar písmena S je veľmi vkusný, vábivý už na pohľad. Dá sá však urobiť aj len jedna rolka, ktorú nakrájame. Vznikne tak koliesko.
  • Verzia bez kvásku: len vynecháme kvások a dáme cesto hneď schladiť. Postup je inak rovnaký.

***SLANÉ PEČIVO NA SVIATKY***

tip na slané pečenie na vianoce i silvester prináša Chuť od Naty
Slané pečivo

Na cesto potrebujeme:

200 g hladkej múky na kváskovanie
60 g studeného masla
60 g masti
4 PL studeného mlieka
1 žĺtko
1 ČL soli
1 ČL mletej kurkumy
1 PL materského kvásku

Na plnku potrebujeme:

3 PL bryndze
1 PL hustého bieleho jogurtu

Postup:

Navážime si do misky múku. Pridáme soľ a kurkumu. Metličkou premiešame.
Následne pridáme žĺtko, kvások, mlieko, masť a maslo. Aby sa nám dobre tuk dobre spracovával, najmä teda maslo, nastrúhame si ho nahrubo na strúhadle.

Vypracujeme rýchlo cesto, ktoré nemiesime nejako špeciálne. Chceme krehké cesto vo finále, preto sa snažíme čím skôr spojiť suroviny do kompaktnej hmoty.
Prípadné malé kúsky masla či tuku nie sú závadou.

Kompaktné cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na minimálne 12 hodín.
Pokojne aj na dlhšie, aj 3 – 4 dni.

chutný recept na slané peivo s brundzou vďaka Naty
Slané pečivo: cesto

Cesto následne rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika s hrúbkou 4 – 5 mm.

V miske si rozmiešame bryndzu s jogurtom.
Polovicu plnky nanesieme do takmer polovice cesta a zrolujeme po koniec plnky.

Slané pečivo od Naty je chutný recept od Naty
Slané pečivo: rolovanie

Cesto otočíme na druhú stranu, teda tak, aby zrolovaná časť bola od nás hore a pod cestom.
Na druhú polovicu nanesieme na cesto a rovnako zrolujeme.

vyskúšaj super recept na slané pečivo od Chuť od Naty
Slané pečivo: zrolované

Dostaneme tak zrolované cesto s dvoma rolkami.

Pevnou stierkou na cesto alebo ostrým nožom krájame cesto na hrúbku 1 cm.
Vznikne tak cesto v tvare „S“ naplnené bryndzou.

recept na sviatočné slané pečivo od Chuť od Ntay
Slané pečivo: uložené na plechu

Slané pečivo na Vianoce prenesieme na plech s papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.

Dáme piecť do rozohriatej rúry na 220´C na cca 15 minút, kým cesto zozlatne.

upečte si podľa Naty vynikajúce slané pečivo
Slané pečivo: upečené

Slané pečivo necháme vychladnúť  a podávame so suchým bielym vínom. To je nákazlivá komboška. 🙂

Krásne sviatky.

tip na slané pečenie na vianoce i silvester prináša Chuť od Naty
Slané pečivo

Dobrú chuť!

TIP: Chceli by ste aj videorecept? Prihláste sa na odber videí a inšpiráciu na chutné a zdravé jedlo si nechajte posielať priamo od Naty.

POZN.: Ponúknite sa domácimi grilážovými kockami . S týmto receptom v zdravšej verzii si ich zamilujete.

Ak vás recept zaujal, označte ho srdiečkom na konci receptu.