Ak máme prebytočný kvások, ktorý sa nám nahromadil pre dlhšie nepečenie, môžeme si ho zamraziť či usušiť pre prípad núdze.
Alebo si môžeme napiecť viac chlebíkov či pečiva do zásoby.
Alebo- kvásková polievka!
Znie to zvláštne, no v skutočnosti je to výživná zeleninová polievka s hríbikmi.
Kto má rád čínu a iné jedlá typické pre Čínu, konzistenciou sa podobá na čínsku polievku.
Kvások po vliati do polievky celú masu jemne zahustí.
Nie je kyslá, no v pozadí je kvások cítiť.
Či už kvások je lepkový alebo bezlepkový, v polievke vždy funguje:)
*KVÁSKOVÁ POLIEVKA*
Potrebujeme:
3mrkvy
2 stonky zeleru
2 zemiaky
1 hrsť špaldových krúpov
1/2 hrnčeka sušených hríbov
soľ, bobkový list
1/2 pórika
kvások
– Hríby si namočíme do vody na 30minút.
Mrkvu, zeler a zemiaky očistíme, nakrájane na kocky. Pór opláchneme pod vodou, aby sme ho zbavili nečistôt a nakrájame.
Do hrnca dáme nakrájanú zeleninu, zliate hríby, krúpy, bobkový list a soľ.
Zalejeme vodou a varíme domäkka.
Kvások si rozriedime vodou na liatu kašu.
Keď je zelenina s krúpami mäkká, za stáleho miešania vlejeme kvások do polievky.
Vytvoria sa pidi haluštičky a polievka sa zahustí.
Toť vsjo!
Kvásková polievka sa podáva 🙂
Dobrú chuť!