6 nátierok bez masla pre koniec chuťovej nudy

Jednoducho a rýchlo. Na čo kupovať polotovary či objednávať zasa jedlo z reštiky? Veď toto je aj tak chutnejšie, lepšie a zdravšie. A lacnejšie. Vyžeňte stereotyp každodennej prípravy raňajok, desiat do školy pre deti alebo si spestrite studené večere. Urobte si jednoduché nátierky plné farieb. Inšpirujte sa- 6 nátierok bez masla, ktorých základom je chuť, lákavá farba a jednoduchosť.

Nátierky u nás doma

U nás doma nátierky fičia. Najmä tie klasické, kde základom je maslo a horčica, lebo deti si ich robia už aj samé. No zunujú sa rýchlejšie. Predpokladám, že k tomu prispieva rovnaký základ- to maslo s horčicou- a fádnosť farby. Ale zasa na druhej strane je to zaručená rýchlovka, ktorá zachráni od hladu. Rybičková, vajíčková, tuniaková, oškvarková, bryndzová…Aj vy ste na nich vyrastali? 🙂

Mňa nátierky zachraňujú pomerne dosť často a recepty na ne hľadám po internete, kamoškách, či vznikajú spontánne- z pozostatkov jedla (s lososom a kôprom je báječná).
Vždy, keď sa zunuje tá maslová klasika, urobím jednu z týchto nátierok (a niekedy aj dve). Vnesie to nový dych chute, pookriatie.

U nás máme ale nevýhodu. Alebo výhodu? Hm. V nátierkach nesmie byť cibuľa, lebo inak sa viacerí členovia mojej domácnosti otáčajú na päte, že tak toto nie!
Jeden pre chuť surovej cibule, ktorú z duše nenávidí, ďalší pre aromatické účinky… A tak tie moje nátierky tak trochu postrádajú na tradičnej typickosti. No o to viac vás môžu inšpirovať, ako sa to dá aj inak, keďže okrem cibule mám obmedzenie aj s laktózou.

akú nátierku urobiť deťom na desiatu vám poradí Naty
6 nátierok bez masla

Čo sa oplatí mať doma pri príprave nátierok?

  • tyčový mixér alebo mixér s nožom “S” pre správnu textúru nátierky
  • čerstvé bylinky pre tuning chute a zdravotné benefity
  • zeleninu na doplnenie vitamínov
  • k niektorým typom chlieb či pečivo (niektoré sa dajú jesť aj samotné so zeleninou)
  • chuť urobiť si bezva papaníčko

Moje poznámky k nátierkam:

  • Množstvá jednotlivých surovín som vážila, aby som vám vedela čo najpresnejšie odovzdať chuť nátierky. Ak sa vám pýta viac horčice, pridať soľ či korenie, urobte to. Pripravte si nátierku presne podľa vašej chuti.
  • Nepoužívam surovú cibuľu do nátierok, aby sme “nevoňali” počas dňa. Sú chutné aj tak. 🙂
  • Ak používam cibuľu, tak banánovú šalotku. Dá sa poľahky kúpiť, je balená v sieťke pri cibuliach. Je taká podlhovastá, ružovo- bordovej farby. Jej chuť je sladšia, lepšie karamelizuje pri tepelnom spracovaní, je skôr pripravená na panvici a v surovom stave nemá tak výraznú vôňu po požití. 🙂
  • Chuť dolaďujem namiesto majonézy či vegety mletou senovkou. Skvelá korenina, ktorá svojou chuťou dodá každému pokrmu šmrnc, ako “bujón”. Ponúka ju napríklad aj zn. Sonnentor. Kupujem v bio obchode. Jej používanie v kuchyni prináša nielen chuť, ale nášmu zdraviu viaceré benefity.

“Tak pome na to!”

1. ***Nátierka z červenej šošovice***

Farebné nátierky plné chute od Naty vyženú nudu z tanierov
Nátierka z červenej šošovice

(vegan, bez laktózy)

Je smotanovo lahodná a sýta. Varí sa a jej príprava je veľmi jednoduchá. Šalotku vôbec necítiť. Na oko taký farebný kikirík, exotika a konečne iná chuť z tak dobre poznaných surovín. Objíme, zahreje, urobí deň. 🙂

Potrebujeme:
100 g červenej šošovice (3 hrste), 1 mrkvu (cca 100g), 1/2 šalotky, 2 PL olivového oleja, soľ, 1 ČL kurkumy
+ na vylepšenie chuti 1 ČL senovky

Postup:
Šalotku nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Na 1 PL oleja osmahneme najprv šalotku, len aby zmäkla. Pridáme mrkvu, chvíľu orestujeme, posypeme kurkumou a senovkou. Pridáme šošovicu. Zmes premiešame a zalejeme vodou, aby bolo všetko ponorené. Stíšime plameň a za občasného miešania uvaríme domäkka s tým, že voda musí byť odparená. Varíme teda odokryté a vodu priebežne dopĺňane. Rozmixujeme dohladka mixérom s druhou lyžicou oleja, dochutíme podľa potreby a podávame. Aj teplá, aj studená. Už jej sýtooranžová farba vás povzbudí.

2. ***Treska***

Tipy na chutné nátierky od Naty aj pre vagánov
Domáca treska

Úžasná, jednoduchá, doma urobená, bez zvýrazňovačov chutí a stabilizátorov. Nič zložité, fakt! A chuť detailne rovnaká. Už ju na webe mám, nebudem spamovať, len vám na ňu dávam LINK aj s podrobnosťami.

3. ***Cviklová nátierka***

Chutné a jednoduché nátierky od Naty pre jednoduché varenie
Cviklová nátierka

Nátierku robievame často spolu s Danielou, spoluautorkou kníh Kváskovanie, do vysielania Telerána. Pritiahne oči svojou fuchsiovo plnou farbou. Pôvodne je robená aj s chrenom, no ten ja veľmi nedávam kvôli deťom. Chutí aj bez neho, ja si ho doplním potom sama, ja ho tam mám zasa rada. Pridať sa dá aj len malá trocha z chrenu, ktorá dodá doladenie chutí. Ak chcete vyskúšať s chrenom, začnite na 1/2 ČL a pridávajte podľa vašej chuti.

Potrebujeme:
1 menšiu cviku (váhovo cca 100g)
1 celú lučinu (120g balenie)
+ na vylepšenie 1 ČL senovky a strúhaný chren

Postup:
Cviklu uvaríme vo vode domäkka. Necháme vychladnúť. Ošúpeme, najlepšie pokrájame na menšie kúsky a pridáme lučinu. Tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Dochutíme v prípade potreby soľou a ten chren- vyskúšajte. 🙂
Hotovo 🙂

Recept nájdete aj u Daniely.

4. ***Cícerová so sušenými paradajkami***

Cícerová nátierka so šušenými paradajkami

(vegan, bez laktózy)

Môj chlap mi bude tvrdiť, ako nemá rád cícer a paradajky. Hahaha. Ochutnal túto nátierku a chválil ju, aká je dobrá. Keby len vedel, čo práve zjedol, na čom si pochutnáva. Teda potom sa to dozvedel a povedal, že už nie je taká chutná. Začal sa na sebe smiať, aké je to malicherné a vlastne celé v hlave.
Cícerovú nátierku odvtedy jedáva s chuťou, len si vždy spomenie na úsmevnú príhodu. Mám ju od Daniely, ktorá ju má od kamošky. Tak posúvam ďalej štafetu o informácii na fakt dobrú nátierku krásne lososovej farby.

Potrebujeme:
1 plechovku cíceru (300g uvareného cíceru)
5 – 6 sušených paradajok v oleji
1 PL olivového oleja
1 – 2 pretlačené strúčiky cesnaku (nemusí byť)
štipku soli
+ na vylepšenie 1 ČL senovky

Postup:
Suroviny dáme do misky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom. To je celé. 🙂 Mňamka a tak rýchlo! 🙂

5. ***Tvarohová nátierka- falošná treska***

tipy na jednoduché nátierky bez masla plné farieb a chute od Naty
Tvarohová nátierka Falošná treska

Chutí sviežo, mierne kyslo, naozaj ako napodobenina tresky. Moja sestra ju robievala vždy na Silvester, alebo na nejaký sviatok do chlebíčkov- veka+táto nátierka+šunka+najemno nastrúhaný eidam. Luxusná chuť komunizmu u nás doma. Pôvodne myslím, že je tam majonéza. No na čo ju tam dávať a zabíjať prirodzené chute?

Potrebujeme:
1 hrudkový tvaroh
2 natvrdo uvarené vajíčka
2 zavárané kyslé uhorky
1 mrkva (cca 80g)
2 – 3 PL kyslej smotany
1 ČL horčice
soľ
+ na vylepšenie 1 ČL mletej senovky

Postup:
Vajíčka ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle aj s uhorkami. Mrkvu očistíme a nastrúhame zasa najemno. Pridáme tvaroh, smotanu, horčicu a premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou. Najlepšie chutí, ak ju necháme v chladničke odležať, aby sa prepojili chute navzájom.
Toť vsjo. 🙂

6. ***Avokádová nátierka***

Čo na desiatu pre deti v zdranom aj chutnom šate od Naty
Avokávová nátierka

(vegan, bez laktózy)

Vyskúšala som toľko obmien avokádových nátierok, že až. Milujem chuť tohoto ovocia. No čokoľvek urobím, v nátierke akoby avokádo stratilo svoj drive. Preto si ho len popučím, osolím a zmiešam s čerstvým oregánom (sušené nefunguje). Základom je mať mäkké, zrelé avokádo, najlepšie odrody haas. Dôležité je, aby šlo vidličkou popučiť.
Polemizujem, či je to nátierka v pravom slova zmysle, no natiera sa a jej chuť je báječná.

Potrebujeme:
1 avokádo
soľ
čerstvé oregáno

Postup:
Avokádo rozrežeme dookola nožom. Protichodným pohybom rúk- jedna dopredu a druhá dozadu- otvoríme avokádo. Vyberieme kôstku miernym stlačením avokáda.
Lyžicou vyškrabene avokádo do misky, popučíme vidličkou. Osolíme a pridáme oregáno. Premiešame a hotofson. 🙂

Nech chutí! 🙂

TIP: Máte aj vy nejaké tipy na “iné” nátierky? Napíšte mi, zverejním ich, nech sa navzájom inšpirujeme chuťou a kvalitou domáceho jedla.

POZN.: Zaujal vás článok? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem.

Summary
recipe image
6 nátierok bez masla pre koniec chuťovej nudy
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)
46

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *