Stačí svoje telo trochu počúvať a pochopiť ho.
Aj keď máme radi mäso a mäsité výrobky, z času na čas sa telo ozve s požiadavkou na niečo zeleninové, ľahšie, nie mäsové.
Keď som bola vegetarián, sprvu sa mi dosť ozývala chuť opačná- kedy bude mäso????? No nebude. Túto chuť som nachádzala, ako náhradu chute nie výživy, v rukole. Bláznivo mi pripomínala kuracie mäso.
Teraz, keď už mäso môžem jesť, si niekedy robím nemäsité dni. Odporúčam 🙂 Telo sa odľahčí a má viac energie. Telo si to samé pýta.
Keď nadišiel nemäsitý moment, chcela som zabiť dve muchy jednou ranou.
Totiž, keď som bola naposledy s chlapom na nákupe, zastavil sa pri quinoi a pozeral, že na čo to asi je? Bežne ju doma mávam, robím z nej vegeburgery, či klasicky ako prílohu. Očividne si to nezapamätal. Asi musím zapracovať na receptúrach ešte…
Vedela som, že teraz je ten správny čas urobiť niečo z quinoy. Dať telu kvalitné jedlo bez mäsa a zároveň ukázať chlapovi, aká chutná vie quinoa byť.
Upiekla som z nej muffiny naslano. Dala som do nej „co dúm dal“.
Skvelé boli také ešte teplé na večeru. Na ďalší deň som si ich dala aj studené a tiež boli skvelé.
Sýte a vďačné jedlo plné farieb 🙂
***MUFFINY NASLANO***
Potrebujeme:
80g quinoy
1 veľká paradajka alebo 4cherry paradajky
100g špenátových listov
1 menšia cuketa
3 vajcia
1 mozzarella
2 hrste hrášku
1ČK sušeného tymiánu
soľ, korenie
2-3 strúčiky cesnaku
– Quinou prepláchneme v sitku, obsahuje horké saponíny. Dáme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme 15 minút stáť a následne privedieme k varu. Varíme 15 minút.
Medzitým potrháme v rukách špenátové listy na menšie kúsky. Premyjeme a pred dokončením quinoy ich vhodíme do hrnca na malú chvíľu. Prebytočnú vodu cez sitko zlejeme a špenát s quinoou necháme vychladiť.
Cuketu poriadne umyjeme, rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a ďalej na štvrtiny. Šikmým priamym rezom odstránime semienka. Cuketu nastrúhame nahrubo do misy (dostatočne veľkej, pretože tam budeme robiť finálne cesto) a nasolíme, aby pustila šťavu.
Tú po pár minútach ľahko vyžmýkame v rukách.
Paradajku prekrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Tie pridáme do misy s cuketou.
Následne pridáme na kocky nakrájanú mozzarellu, 3 celé vajcia, tymián, korenie (soľ už sme dávali na cuketu, tak s ňou opatrne), pretlačený cesnak a na záver vychladnutú quinou so špenátom.
Všetko dobre premiešame, aby nám vznikla kompaktná hmota.
Plech na muffiny vymastíme maslom a naplníme ich cestom až po okraj. Výjde nám akurát 12 muffiniek.
Plech dáme do vyhriatej rúry na 200´C a pečieme cca 20 minút.
Skvelé sú ešte za tepla i nastudeno.
Dobrú chuť!
TIP: Urobte si obmeny a dajte do cesta kukuricu či uvarenú fazuľu. Ak chcete ulahodiť svojmu zdraviu, pridajte ešte kurkumu a červenú cibuľu- pečeň sa bude radovať 🙂