MUFFINY NASLANO

Telo je veľký zázrak prírody. Je s ňou dokonale späté. Kto ju trochu pozná a vie využiť jej dary vo svoj prospech, má navrch.

Stačí svoje telo trochu počúvať a pochopiť ho.

Aj keď máme radi mäso a mäsité výrobky, z času na čas sa telo ozve s požiadavkou na niečo zeleninové, ľahšie, nie mäsové.

Keď som bola vegetarián, sprvu sa mi dosť ozývala chuť opačná- kedy bude mäso????? No nebude. Túto chuť som nachádzala, ako náhradu chute nie výživy, v rukole. Bláznivo mi pripomínala kuracie mäso.

Teraz, keď už mäso môžem jesť, si niekedy robím nemäsité dni. Odporúčam 🙂 Telo sa odľahčí a má viac energie. Telo si to samé pýta.

Keď nadišiel nemäsitý moment, chcela som zabiť dve muchy jednou ranou.

Totiž, keď som bola naposledy s chlapom na nákupe, zastavil sa pri quinoi a pozeral, že na čo to asi je? Bežne ju doma mávam, robím z nej vegeburgery, či klasicky ako prílohu. Očividne si to nezapamätal. Asi musím zapracovať na receptúrach ešte…

Vedela som, že teraz je ten správny čas urobiť niečo z quinoy. Dať telu kvalitné jedlo bez mäsa a zároveň ukázať chlapovi, aká chutná vie quinoa byť.

Upiekla som z nej muffiny naslano. Dala som do nej „co dúm dal“.

Skvelé boli také ešte teplé na večeru. Na ďalší deň som si ich dala aj studené a tiež boli skvelé.

Sýte a vďačné jedlo plné farieb 🙂

 

 

***MUFFINY NASLANO***

 

Potrebujeme:

80g quinoy

1 veľká paradajka alebo 4cherry paradajky

100g špenátových listov

1 menšia cuketa

3 vajcia

1 mozzarella

2 hrste hrášku

1ČK sušeného tymiánu

soľ, korenie

2-3 strúčiky cesnaku

– Quinou prepláchneme v sitku, obsahuje horké saponíny. Dáme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme 15 minút stáť a následne privedieme k varu. Varíme 15 minút.

Medzitým potrháme v rukách špenátové listy na menšie kúsky. Premyjeme a pred dokončením quinoy ich vhodíme do hrnca na malú chvíľu. Prebytočnú vodu cez sitko zlejeme a špenát s quinoou necháme vychladiť.

Cuketu poriadne umyjeme, rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a ďalej na štvrtiny. Šikmým priamym rezom odstránime semienka. Cuketu nastrúhame nahrubo do misy (dostatočne veľkej, pretože tam budeme robiť finálne cesto) a nasolíme, aby pustila šťavu.

Tú po pár minútach ľahko vyžmýkame v rukách.

Paradajku prekrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Tie pridáme do misy s cuketou.

Následne pridáme na kocky nakrájanú mozzarellu, 3 celé vajcia, tymián, korenie (soľ už sme dávali na cuketu, tak s ňou opatrne), pretlačený cesnak a na záver vychladnutú quinou so špenátom.

Všetko dobre premiešame, aby nám vznikla kompaktná hmota.

Plech na muffiny vymastíme maslom a naplníme ich cestom až po okraj. Výjde nám akurát 12 muffiniek.

Plech dáme do vyhriatej rúry na 200´C a pečieme cca 20 minút.

Skvelé sú ešte za tepla i nastudeno.

Dobrú chuť!

 

TIP: Urobte si obmeny a dajte do cesta kukuricu či uvarenú fazuľu. Ak chcete ulahodiť svojmu zdraviu, pridajte ešte kurkumu a červenú cibuľu- pečeň sa bude radovať 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
7