Holandské rezne

Ako francúzske zemiaky nie sú z Francúzska, holandské rezne nie sú z Holandska. Ale za to sú to výnimočne šťavnaté, jemné, mäkké rezníky, ktoré bavia chuťové poháriky od prvého sústa. Odpúšťam im zavádzajúci názov. Pamätám si na ne zo školskej jedálne. Síce nevyzerali vábne, ale patrili k obľúbenejším. Navodili sme si doma príjemné spomienky a zhodli sa, že sa musíme o recept podeliť.

Rezne môžem, ale len jesť- hups! 🙂

Divné, že? Raz za „uhorský rok“ rezne urobím, no nebaví ma to obaľovanie. Och! Mám prsty doslova ako žaba. 🙂 Ale za to jesť…to je iná pesnička. To môôôžem. 🙂

A tak sa stalo, že mi deti hovorili, že by si dali rezne. Priznávam, že som myslela na to, ako sa ich nápad postupne odplaví do neznáma, ale nestalo sa. Akosi často ich spomínali a mne sa minuli výhovorky. Dokonca mi chceli pomôcť… 🙂

Holandské rezne sú lepšie, ale treba na to postupne prísť.

Išla som teda kúpiť mäso na rezne. Ako som stála v „šóre“, zrak mi padol na mleté mäso. Začala som myslieť na školskú jedáleň, ako sme vždy túžili mať niečo skvelé na tanieri, ako napríklad rezne a takmer vždy to bolo úplne inak… skôr sme vymýšľali spôsoby, ako jedlo odniesť, že ho nechceme…. aj vy ste to tak mali?

Myslela som na čevapčiči, pľúcka na smotane (och, nie, och), fašírky, sladké obedy (tie ušli)… A napadli mi holandské rezne. Myslím, že to boli oni. Šťavnaté rezníky z mletého mäsa. Tie mi náhodou chutili. 🙂 So zemiakovou kašou nám ich dávali. Mňam!
Tak ma nadchla myšlienka na rezne z mletého mäsa, že mi klasické rezne vyfučali z hlavy. Dala som si pomlieť mäso najlepšie na holandské rezne a vykračovala si domov ako víťaz 🙂
Doma som sa hneď pustila do prípravy mäsa.

recept holandské rezne od Naty sú skvelé
holandské rezne

Pri večeri všetci pozerali s prižmúreným okom, čo to má znamenať? Čo sú to za rezne? Ale ihneď som im vysypala celú story o čakaní v rade a spomienkach na školskú jedáleň. Vzali to. 🙂

Rezne z mletého mäsa na prvýkrát dopadli dobre, pochutili sme si. Ale urobila som ich ešte párkrát (všímajte, že toto mi akosi nevadilo, ale klasické rezne nie a nie… ) a niečo malé som tam pomenila.

Ako urobiť najlepšie holandské rezne?

Chválim sa cudzím perím, ale toto mám od ochotnej pani predavačky. Keď som jej povedala svoj plán, vysvetlila mi, že aby boli rezne štavnaté, mám pomlieť dva typy bravčového mäsa. Ponúkla mi bôčik a vraj pliecko sa k tomu hodí. Dôverovala som jej. A viete, čo? Oplatilo sa. Osobne bravčovému mäsu veľmi neholdujem, ale toto bola mňamka.

Možno k tomu dopomohol aj syr. Odporučila mi poctivý eidam. Ako som urobila rezne už viackrát, tak sme si syr pomenili. K mäsu pridávam zmes eidamu, goudy a cheddaru. Pomer odoka, asi narovnako.

Pomer medzi mäsom a syrom sa u nás ustálil 3 diely mäsa a asi 1 diel syru.

Syr strúham nahrubo, pretože šialene vytekal z mäsa pri smažení. Strácalo to potom ten správny efekt. Alebo to možno len neviem, no nahrubo nastrúhaný syr mi tam pekne drží.

Bylinky? A čo korenie?

Ku mne bylinky patria, poznáte ma.

Milujem, ako bylinky dokážu povzniesť jedlo z obyčajného na noblesné.

Pridala som tam tymián. Joj, skvelá voľba! Hodí sa nielen k bravčovému mäsu, ale aj k syrom, ktoré sú v zmesi.
Ako  korenie som skúšala pridať mletú senovku. Jej vôňa ma vždy zoberie do starenkinej kuchyne.

rôzne druhy korenín na trhu Naty cítila už zďaleka
Korenie na trhu

A môj plán nabudúce? Skúsim tam dať fenikel. Nie, žiadne vraštenie čela. 🙂 tak jemne pridať, nech len vzadu tak príjemne vyruší. Bravčové a fenikel k sebe idú. V Taliansku som na to narážala takmer stále, asi som si na tú kombo trochu aj zvykla. 🙂

Moje poznámky k receptu Holandské rezne

  • Mäso je najvhodnejšie bravčové- bôčik a pliecko.
  • Syr je najlepšia kombinácia syrov, ktoré sa krásne rozpúšťajú pri tepelnom spracovaní- eidam, gouda, cheddar, fontína… Podľa chuti a preferencie sa postupne ustáli konkrétna komboška. Strúhať je ho dobré nahrubo.
  • Po spracovaní je dobré, nech zmes odleží v chladničke aspoň pár hodín, najlepšie cez noc. Budú potom oveľa lahodnejšie.
  • Pred tvarovaním je dobré malý kúsok vysmažiť a ochutnať, ako je dochutené. Ak potrebuje soľ, korenie, niečo…teraz sa to ešte dá upraviť.

***HOLANDSKÉ REZNE***

recept na skvelé holandské rezne od Naty sa oplatí vyskúšať
holandské rezne

Potrebujeme:

 
1kg mletého mäsa
300g nahrubo nastrúhaného syra
100ml smotany na varenie
1 vajce
soľ, korenie
 
Na obaľovanie potrebujeme:
 
1 vajce
300ml mlieka
150g hladkej múky
strúhanka
+ olej na vyprážanie
 

POSTUP:

Nič zložité sa nejde diať, ba práve naopak. Naučte toto jedlo pripravovať aj deti a máte vyhrané 🙂

Najlepšie je pripraviť si mäso deň vopred, aby odležalo v chladničke. Vtedy bude skvele držať spolu, na chuť bude jemné, také… odležané 🙂

Mäso, syr, smotanu, vajce, soľ a korenie zmiešame spolu a necháme aspoň pár hodín odležať v chladničke, ešte lepšie cez noc.

recept na holandské rezne od Naty sa oplatí vyskúšať
holandské rezne- pripravenná mäsová zmes

Z mäsovej zmesi tvarujeme guličky vo veľkosti asi ako golfová loptička.

jednoduchý recept na holandské rezne
holandské rezne- veľkosť reznov

Aby sa mäso nelepilo tak veľmi na ruky, pomôžeme si navlhčenými rukami. Guličku mierne rozpučíme. Takto spracujeme celú masu.

Do misky dáme mlieko, vajce a hladkú múku. Do hlbšieho taniera nasypeme strúhanku. Rezeň obalíme najprv v mliečnej zmesi, potom v strúhanke.

uvar si s Naty chutné holandské rezne
holandské rezne- postup obaľovania

Smažíme z oboch strán do zlatista na rozohriatom oleji, alebo pečieme v rúre, alebo ako som tiež skúsila (a skvele to dopadlo chuťou) v air fryeri.

jednoduchý a chutný recept na rezne z mletého mäsa
holandské rezne- vyprážanie rezňov

Podávame so zemiakovou kašou alebo podľa chuti, napríklad s chlebíkom. 🙂

rezne z mletého syta so syrom od Naty
holandské rezne- vyprážanie v airfryeri

 

jednoduchý recept na chutné rezne z mletého mäsa od Naty
holandské rezne- vypražené

Dobrú chuť!

POZN: Zaujal Vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂
TIP: Vyskúšajte aj megarýchly recept na smotanové rezne. Záchrana chutného jedla, keď človek vôbec nestíha.

 
 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Holandské rezne
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
11