Keď som bola u kamarátky, spomínala mi akýsi chlieb…znel zaujímavo. Náplň sa skrýva dovnútra. Predstava ma prenasledovala…voilà!
Chlieb dorazil z ďalekého Gruzínska a nechápem, ako som mohla doteraz bez neho žiť!
❤CHAČAPURI❤
Na 2kúsky potrebujeme:
500g hladkej múky
3 vajcia+ na potretie
140g mlieka
60g masla+ na potretie
1ČL soli
1/2 kocky droždia alebo 1 sáčik sušeného
Cca 400g syra (feta, mozzarella)
– Vo vlažnom mlieku aktivujeme droždie. Vlejeme do múky, pridáme vajcia, rozpustené maslo a soľ. Všetko spojíme a vymiesime cesto. Pod rukami budeme cítiť, ako je cesto vláčnejšie, poddajnejšie a zamatovejšie.
Takéto cesto necháme hodinu kysnúť pod utierkou.
Teraz náplň: So syrami je dobré experimentovať, jedno pravidlo však je- jeden so syrom musí byť slanší (feta, niva a pod), v pomere 2:1. Použila som aj domácu slaninku a bylinky (rozmarín, tymián či oregáno)
Syry nakrájame na jemnulinko.
Rúru zapneme na 250’C aj s kameňom. Ak kameň nemáte, rozpáľte v rúre plech.
Cesto po hoďke narastie, rozdelíme ho na dve časti. Dosku netreba pomúčiť, cesto nelepí.
Prstami alebo valčekom vytvarujeme tak, aby sme do stredu mohli dať náplň a okraje sme mohli spojiť. Čím viac syra tam dostaneme, tým lepšie. Vznikme tak veľká buchta. Prenesieme na papier na pečenie.
Túto buchtu prstami roztlačíme na čo najtenšiu placku. Dbáme, aby bola placka všade rovnako hrubá.
Potrieme vajíčkom. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme, pokiaľ nie je povrch krásne hnedastý. Čím tenšia placka, tým menej to trvá, je to do 10minút.
Po vytiahnutí ihneď potrieme hojne maslom, aby bol krásne mäkký.
Druhý chlebík môžeme dať do rúry hneď po vytiahnutí prvého.
Poslúchla som radu kamarátky a chlieb som porcovala nožnicami na trojuholníky. Kreatívny spôsob, všetkých pri stole fascinoval.
Najchutnejší je taký čerstvý, ešte teplý, keď sa syr tiahne. No aj na druhý deň je mňamózny!
Pozor! Silno návykový!