BEZLEPKOVÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB

„Rodina ma celý život posmeľovala, aby som si dala poriadne z chleba. Veď som stále taká chudá a nepriberám. Bolesti hlavy až migrény sa stali bežné, prestali ich riešiť. Až ako dospelá som zašla k lekárom, prečo mám stále takéto problémy. Pre nich to bolo hneď jasné- celiakia.“

Bežne počúvam takéto príbehy, ktoré sú zakončené tým, ako prestali jesť všetko pečivo, pretože to, čo by mohli, im vôbec nechutí alebo nechcú kupovať deproteizované zmesi.

Nejesť bezlepkové pečivo je však škoda. Rôznorodosť bezlepkových múk je v tejto dobe naozaj veľká.

Životné príbehy ľudí ma motivovali, aby som začala pripravovať viac bezlepkových receptúr, aby som ukázala aj celiatikom, aké dobré vedia byť chlebíky.

Samozrejme kváskové. Vďaka tomu dostaneme z chuti aj výživy maximum, ktoré nám obilnina ponúka.

Aké sú reakcie týchto ľudí? Rozplakali sa, objali ma, aj mi nechceli veriť, že chlieb je úplne bez lepku, bez zmesí, bez umelých aditív.

Pozor však!

Tí, ktorí s lepkom nemáme problémy, by sme ho nemali len tak sami preventívne vyradiť. Ochudobňujeme svoj jedálniček o dôležité prvky. Dať si aj niečo bezlepkové, výživné a postavené na kvalite je však vítané.

Všeobecne platí, že bezlepkové chlebíky je lepšie piecť menšie. Po upečení nastáva totiž zmena v štruktúre sacharidov a chleby rýchlo stvrdnú.

Na toto je fígeľ- po vychladnutí chlieb treba nakrájať na krajce a dať do mrazničky. Vyťahujeme vždy len toľko krajcov, koľko zjeme 🙂

Rozmrazíme ho jednoducho- pár minút nad hriankovačom z každej strany.

Tento recept ma uchvátil. Hrala som sa s ním dlhšie, pilovala pomery tak, aby sa chute neprebíjali, len hrali spolu súzvuk.

Aby bol bochník krásne vláčny, použila som psyllium, ktoré je v recepte ako náhrada za lepok. Nemení chuť, len pomáha štruktúre. A keďže je to vláknina, dodáva aj na výžive.

Chlieb je nadýchaný, kôrka je za čerstva nádherne chrumkavá… Volá k okamžitému jedeniu 🙂

***BEZLEPKOVÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB***

Potrebujeme:

90g pohánkovej múky

110g vody

1PL bezlepkového kvásku

– Suroviny spolu premiešame v mise a necháme pri izbovej teplote prekvasiť 12-15 hodín. Misu prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo.

Ďalej potrebujeme:

1PL psyllia

100ml vody

– Suroviny premiešame spolu v miske a necháme nabobtnať spolu so štartérom cca 12hodín.

Následne potrebujeme:

130g ryžovej múky

50g pšenovej múky

30g tapiokovej múky

2PL oleja

1-1,5 ČL soli

1ČL mletej rasce

1 hrsť hnedého ľanu

80g vody

hrnček horúcej vody- na kvasenie

– Štartér, nabobtnané psyllium a ďalšie suroviny zmiešame spolu. Stačí aj lyžicou poriadne 3-4 minútky, aby sa všetko dobre premiešalo. Misu prekryjeme fóliou a dáme do vypnutej rúry. Vedľa misky umiestnime hrnček s horúcou vodou. Prostredie bude teplé a vlhké, čo sú optimálne podmienky pre kvasenie.

Takto necháme kvasiť asi 2 hodiny.

Cesto následne premiestnime na dosku, vytvarujeme z neho bochník a dáme do ošatky na cca 1,5 hodiny (podľa sily kvásku) finálne vykvasiť.

Do stredu rúry si dáme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme druhý plech na zaparenie. Rúru zapneme na 250´C. Chlieb vyklopíme z ošatky na rozpálený plech a do spodného plechu vylejeme hrnček vody. Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme takto prvých 10 minút.

Následne plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 190´C a dopekáme ešte 25-30 minút.

Či je chlieb správne prepečený zistíme tak, že zaklopeme zospodu na bochník. Zvuk musí byť jasne dutý.

Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke. Následne nakrájame na krajce a dáme zmraziť. Vyberáme len toľko krajcov z chladničky, koľko potrebujeme.

Takto bude chlebík stále vláčny a mäkký.

Dobrú chuť 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
54