Tatranské langoše

Už sa vám stalo, že ste išli okolo stánku s občerstvením a všetky zmysly vám hovorili, že tam majú langoše? A keby len o tom informovali! Tou informáciou akoby prikazovali- tam bež a ten langoš si daj! 🙂 Tak niečo také sa mi s mužom stalo. Lenže keďže musíme dávať pozor na bezlaktózové verzie, odolali sme. Namiesto sklamania sme kráčali s nadšením- sľúbila som mu, že mu urobím tie najlepšie, aké pamätá z detstva. Dáte si? 🙂

My dvaja- turisti s kváskom

Kto ma sleduje na instagrame, vie, že s mužom sme vášniví turisti v slovenských horách. Naše túry dostali názov “túra s kváskom”. To preto, že si vždy zabalíme na cestu kváskový chlieb, najčastejšie túto ražnú tehličku. Aj keď on nemá rád “zdravé” chleby (rozumej celozrnnejšie, hutnejšie), na tento povie, “akoby ho pohladil zvnútra”. Je ľahký, sýty, plný chute, a tak si nemusíme nutne k nemu brať aj niečo iné. Dokonale poslúži aj taký samotný.

Radi chodíme na slovenské kopce. Myslím a verím, že doma má človek najväčšiu krásu. Nemusí nutne utekať inam. A tak to beriem aj v živote, v rodine. Netreba utekať. Stačí sa zahľadieť do seba a tam nájsť krásu.

Čo zažiť v Liptovskom Jáne
Čo zažiť v Liptovskom Jáne

Môj hrdina pochodil veľa v horách za svoj život. Už ako malý turistikoval so svojimi rodičmi kade – tade po horách. Keď ma spoznal, chcel mi ukázať krásu, ktorú našiel v horách. A potom prišli deti a chodili sme veľmi striedmo. Tak s deťmi… 🙂
No v poslednej dobe, ako sú naše deti už vcelku veľké a len sa nás pýtajú, kedy už niekam pôjdeme, chodíme do hôr častejšie. 🙂

My sme niekedy aj takí bláznivo nespútaní, že vyrazíme počas noci a ideme na otočku. Do Tatier, Malej Fatry… Keď je cez víkend škaredo a v týždni treba pracovať…, tak sme si vymysleli také túry 🙂 Nie, nie, teraz nemajte obavy, že sme nezodpovední a ohrozujeme svoje životy. Tieto “otočky” robíme s jednoduchšími trasami. K základu správnej túry totiž neodmysliteľne patrí aj dostatočný oddych, spánok pred výstupom.

Túra s kváskom
Túra s kváskom

Túra s kváskom inšpiruje

Škoda, že instagram je “menej dostupná” aplikácia. Treba si ju stiahnuť do mobilu alebo počítača, byť tam prihlásený. Nie je to niečo ľahko dostupné ako youtube či iné platformy- teda tak to vnímam od druhých. Zväčša ľudia povedia- už je toho toľko, príde mi to zbytočné. A aj majú sčasti pravdu.

Každý robme veci, ktoré nás bavia, robia nám radosť a odstrihnime sa o ľudí, vecí, situácií, ktoré nás vyčerpávajú. Náš život si totiž zaslúži, aby bol prežitý naplno v každý okamžik.

Ale teda, na mojom instagramovom profile vidíte naše túry- jednoduché s deťmi, bez detí, výzvy na kondičku, prechádzky na potešenie duše i vysokohorské dobrodružstvá. Vždy trasu nafotím, spíšem o nej základné informácie (dĺžka, čas, prevýšenie…)
Teším sa, že toľkí ľudia začali na základe našich túr chodiť do hôr. Častokrát aj napíšu potom s vďakou, ako im informácie o trase pomohli. A úplne som sa rozliala na kolomaž, keď som dostala správy, ako niektorí z vás majú stiahnutý instagram len kvôli mne, aby sledovali moje kváskovanie, varenie, turistikovanie.

Nedávna túra na Predné Solisko a langoše

Najkrajšie túry pre mňa sú kopce s krížom na vrchole. Ani neviem, prečo. Snáď asi, že je to také zhmotnenie, čo si človek nesie so sebou hore (zlé nálady, pochybenia, starosti, ťažkosti…) a tam hore, taký už vyčerpaný vidí ten kríž ozajstný. Nie je to, ako keď vojdete do kostola a pozeráte na kríž, to nie. Taká unavená, plná očakávania zrazu viem, že stojím hore a cítim sa ako víťaz. Ťažko sa mi to opisuje, no odporúčam vám to zažiť. 🙂

Túra s kváskom na Predné Solisko
Túra s kváskom na Predné Solisko

Predné Solisko bolo pre mňa dlho snom. Jedna z najľahšie dostupných túr vo Vysokých Tatrách. Keď som čítala článok dievčiny, ktorá bola v 2020 zavalená lavínou pri výstupe na tento vrch, chytal ma des. Vedela som, že výstup urobíme jedine bez snehu.

A tak sa nám to konečne podarilo. Stála som pri Štrbskom plese a hrala divadielko z filmu Anděl na horách – poznáte to? 🙂
Túra bola krásna. Naozaj ľahká, nenáročná, výjdu ju aj deti. Klamala by som, keby vás neupozorním na stúpanie po kameňoch, ale trasa je celá uspôsobená množstvom oddychových miest. Ten výhľad zhora…. to je nádhera! Keby mám nejaký špeci ďalekohľad, snáď si aj domov uvidím. 🙂

TIP: Buď aj ty s rodinou trendy a cool. Šiltovky, ktoré ti dajú energiu a nadšenie. Nájdeš tu.

Vôňa vábna

Túra je krátka a náš “obed a lá ražný chlebík” sme si nechali až na návrat dolu. Lenže na Štrbskom sa medzičasom otvorili všetky stánky a všetky vône boli úžasné. Diagnóza: hladný človek. 🙂

Všade, fakt asi všade mali langoše. Tak voňali do diaľky… No a môj hladný spoločník stále opakoval, ako si prosí langoš. Musí sa vyhýbať všetkému s laktózou, teda aj klasickým langošom. V ceste je totiž mlieko. Aby som odľahčila situáciu, vymenovala som všetko, čo mi napadlo, prečo nie sú dobré 🙂

  • kvasnicové- budeš nafúknutý s pálením záhy
  • mliekové- to vieš, čo ťa čaká
  • v presmaženom oleji- určite slnečnicovom, ktorý má nevhodné pomery omega 3 a 6.

Ak som sa mýlila s nejakým langošom v stánku- ospravedlňujem sa. V drvivej väčšine je to takto.
Sľúbila som mu kváskové, bezlaktózové, smažené v hroznovom oleji, ale presne také geniálne na chuť, na aké si pamätá z detstva. Pozrel sa na mňa a usmial sa. Vedel totiž, že mu taký langoš urobím. 🙂

No a že ten popud na langoše ako zo stánku vznikol priamo v Tatrách, prirástol im názov Tatranské langoše. 🙂

Moje poznámky k receptu Tatranský langoše

  • Ak preosejete múku, budú jemnejšie, nadýchanejšie. V prípade, že sa ponáhľate, langoše vám výjdu aj pre preosiatia múky.
  • Môže sa sprvu zdať, že cesto je príliš tuhé. Dôverujte mi, také má byť.
  • Použiť môžete aj špaldovú múku- v kombinácii alebo aj úplne nahradiť. Pomery zachovajte rovnaké.
  • Mlieko môžete použiť, aké máte- obyčajné, delaktózované, rastlinné. Platí tu- plnotučná verzia prináša do cesta viac chuti.
  • Slad v ceste robí veľké dobro. Cukor ho tak dobre nenahradí. Viac info o funkcii sladu a prečo ho nevynechať v ceste nájdete v tomto článku.
  • Cesto počká ako bochníček aj 3 dni v chladničke. Potom stačí len vytvarovať na placku- tvar langoša a hneď smažiť.
  • Nemáte ražný kvások? Nevadí 🙂 Urobte s kvasnicami alebo lievito madre nasledovane: 500 g múky, 300 g mlieka, 1 ČL sladu, 1 ČL soli, 1/2 kocky droždia/ alebo 150 g lievito madre. Postup rovnaký. 🙂
  • Najlepšie chutí taký úplne čerstvý.

***TATRANSKÉ LANGOŠE***

Tatranské langoše z kvásku od Naty
Tatranské langoše

Na štartér potrebujeme:

100 g pšeničnej hladkej múky (použila som od Mlyn Trenčan, žltý obal, dostupná TU)
100 g vody
1 PL materského ražného kvásku

  • Suroviny zmiešame lyžicou v mise, prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvaliť 7 – 10 hodín pri izbovej teplote. Keď je hotový, vyzerá takto:

    Tatranské langoše od Naty sa oplatí vyskúšať
    Tatranské langoše- štartér

Následne na cesto potrebujeme:

400 g pšeničnej hladkej múky (opäť tá od Trenčanu)
200 g mlieka
1 ČL sladu (kúpite v eshope)
1 ČL jemnej soli

Na dokončenie potrebujeme:

olej na vyprážanie
na potretie- cesnakový olej, nastrúhaný eidam, kyslú smotanu, kečup…

POSTUP:

Do správne vykvaseného štartéra pridáme ďalšie suroviny okrem soli. Suroviny spolu zmiešame, len čo sa zľahka spoja. Cesto necháme voľne stáť cca 10 minút. Následne pridáme soľ a vymiesine vcelku hutné cesto. Len mierne sa lepí, je hladké na povrchu.

Tatranské langoše z kvásku od Naty si zamilujete na prvý hryz
Tatranské langoše- vymiesené cesto

Misu s vymieseným cestom prekryjeme neprievzdušným materiálom ( fólia, sprchovacia čiapky, sáčik, drevená doska…) a necháme kvasiť 2 hodiny pri izbobej teplote.

TIP: Overené, kvalitné pomôcky pre tvoje kváskovanie za skvelé ceny nájdeš u Naty v eshope.

Po dvoch hodinách cesto zľahka premiesime, vypudíme bublinky. Opäť prekryjeme a necháme kvasiť, kým cesto zväčší dvojnásobne svoj objem. Potrvá to 1 – 2 hodiny podľa teploty.

Na mierne pomúčenú dosku vyklopíme vykvasené cesto a rozdelíme na 4 – 5 rovnakých častí. Platí, že čím viac kúskov, tým menšie budú langoše.
Každú časť cesta rukami premiesime a vytvarujeme bochníček. Necháme na linke prekryté stáť približne 30 minút, alebo uložíme do chladničky, kde cesto vydrží aj 3 dni pripravené.

Tatranské langoše z kvásku
Tatranské langoše- bochníčky

Rozohrejeme panvicu s olejom.
Bochníček cesta roztlačíme prstami a postupne roztiahneme na tenko až k okrajom. Niečo ako keď pripravujeme pizzu (návod je možné vidieť v tomto recepte na pizzu). Nevadí, ak je niekde cesto trochu hrubšie a tenšie. To ku genialite langoša patrí. 🙂

Vytvarované cesto vypražíme z oboch strán do zlatista. Uložíme na kuchynský papier, aby vsiakol prebytočný olej.

Tatranské langoše z kvásku od Naty
Tatranské langoše- smaženie

Spracujeme takto všetky bochníčky (prípadne len toľko, koľko momentálne chceme).

Ozdobíme podľa chute.

Odporúčam- nastrihajte hnedý papier na pečenie a langoše podávajte na ňom. To je úplná klasika! 🙂

Tatranské langoše z kvásku od Naty
Tatranské langoše

Dobrú chuť!

TIP: Ďalšie jedlo z detstva? Čo tak treska a dva rožky? 🙂 Mám recept na domácu tresku, čo chutí ako tá originálna. Recept na rožky mám tiež: z kvasníc do 2 hodín hotové, alebo tieto kváskové extra vláčne.

POZN: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Tatranské langoše
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)
25

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.