Preto zvyknem piecť pre nás menšie chleby a častejšie, aby sme si tento prepych, ktorého sa mimochodom stále nevieme nabažiť, mohli dopriať aj viackrát do týždňa.
Nie každý deň svojho života zožne chlieb svoju slávu. A, priznajme si, že asi všade je to rovnako, každým dňom je jeho sláva o kúsok menšia.
Chlieb je ešte mäkký, jedlý, ale už to nie je ono. Už by sme privítali to vláčne vláčne 🙂
Ale čo s tým starším chlebom?
No žiadne sušenie, alebo nebodaj vyhadzovanie! Ak nemáme chuť na falošný parmezán, teda ochutenú strúhanku, urobíme si z neho omáčku! 🙂
Hodí sa skvele k pečenému mäsu. Je hustá, výdatná a chutí tip-top:)
Áno, voňať aj chutiť bude podľa chuti chleba, no ak kváskujete ako ja- ktorý chlieb bol nechutný? Existuje vôbec taký recept? 🙂
Neviem, kde recept vznikol. Podľa mňa to boli opäť múdri a vynaliezaví ľudia, ktorí si vážili, pre skromnosť, v ktorej žili, každú omrvinku. Všetko chceli zúžitkovať, nič nechceli vyhodiť.
Zdá sa mi, že chlebovú omáčku zaraďujú dokonca do vianočného menu v Anglicku. Taká je úžasná:)
Omáčku pripravíme z troch, bežne v domácnosti sa vyskytujúcich, surovín a korenín. Dôležité je, aby chlieb bol mierne obschnutý. Potom ľahšie vstrebáva tekutiny.
Kôrky som sa zbavila. Predsa len je dosť tvrdá a narúšala by jemnú textúru celej omáčky.
Použila som aj rožky- logicky som ich nezbavovala kôrky. Veď aj na čo:)
Páči sa mi takéto spotrebovávanie surovín.
Vyskúšajte aj vy. Je to príjemný pocit, keď viete, že prispievate k menšiemu plýtvaniu v domácnosti:)
*CHLEBOVÁ OMÁČKA*
Potrebujeme:
1L mlieka
200 – 250g staršieho chleba bez kôrky alebo pečiva
1 cibuľa
4 klinčeky
bobkový list
muškátový oriešok
celé nové korenie (2-3 gulôčky)
soľ, biele korenie
– Cibuľu si ošúpeme, prekrojíme a do každej polovice zapichneme dva klinčeky. Do hrnca s hrubším dnom nalejeme mlieko, všupneme tam cibuľu, bobkáč a koreniny.
Zapneme plameň a keď mlieko začne takmer vrieť, hrniec odstavíme z plameňa, zakryjeme ho pokrievkou a necháme chvíľu, asi 10 minút spariť.
Chlieb zbavíme kôrky a nakrájame na kocky. V prípade, že spracúvavame staršie rožky a kôrka je ešte mäkšia, netreba ju odkrajovať.
Z mlieka odstránime všetky koreniny- bobkový list, nové korenie a cibuľu s klinčekami.
Sparené mlieko vrátime na plameň, ale už len malý plameň a vsypeme pripravený chlieb. Poriadne premiešame a necháme na plameni pomaly sa chlieb rozpadať. Zároveň bude vpíjať mlieko do seba. Miešame častejšie, aby sa nám odspodu omáčka neprichytila. Nie je však potrebné miešať ju stále. Chlebová omáčka je hotová, keď sa chlieb rozpadol a vsal do seba všetko mlieko. Trvá to asi 10- 15 minút.
A môžeme podávať:)
Dobrú chuť!
TIP: Je možné použiť aj čerstvejší chlieb, Dôležité však je, aby sme ho dali aspoň na chvíľu do teplej rúry- ale nech sa nespáli 🙂