CUKETOVÁ GUGLA

U nás sa najmä spracuvávalo, čo sme si dopestovali. Do obchodu sme chodievali čo najmenej. Veľká roľa plná zemiakov núkala mojej mame priestor na ich kreatívne využitie. Veru, darilo sa jej to:)

Keď povedala, že urobí „guglu“, sliny mi tiekli ako bernardýnovi.

Ako keby cesto na zemiakové placky, ale bolo vcelku pečené.

Neskôr som zistila, že ľudia si túto mňamotu pripravujú pod názvom „haruľa“, no mne je gugla bližšia:)

Zemiaky som z väčšej časti nahradila cuketou, pretože som ňou zavalená- aj vy?:), pridala som i mak, ktorý sa hodí do jemnej štruktúry cesta. S trochou obmien gugly sa u nás vylizoval plech:)

 

 

*CUKETOVÁ GUGLA*

 

 

Potrebujeme:

2 stredne väčšie cukety

2 zemiaky

200g nastrúhaného eidamu

½ na kocky nakrájanej cibule

1 hrnček špaldovej celozrnnej polohrubej múky

½ hrnčeka oleja

2PL klíčkov

2PL otrúb + na vysypanie plechu

2PL maku

4strúčiky cesnaku

4 vajcia

soľ, korenie

domáca slanina podľa chuti

čerstvé bylinky

– Cuketu si očistíme a najemno nastrúhame do väčšej misy. To isté urobíme aj so zemiakmi. Pridáme ostatné suroviny.

Dobre premiešame (použila som hnetač, dobre poslúži presne na tento typ cesta).

Veľký plech si vymastíme olejom a vysypeme otrubami. Zmes vylejeme na plech, rozotrieme rovnomerne a dáme piecť do rozohriatej rúry na 200´C cca 35-40 minút.

Sledujeme povrch, nahnedlá farba napovie:)

Po upečení nakrájame na štvorce.

Dobrú chuť!

TIP: Podávajte preliate chilli olejom, doplňte o čerstvý šalát. Mňamka!:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
7