DEMIKÁT

Vymýšľať recepty, ktoré pomáhajú spotrebovať zabudnuté potraviny, je niekedy výzva.

Pár dní dozadu som pri pohľade na mrazničku konštatovala, že rozmrazovanie nepočká do zimy. Akútne to treba riešiť hneď. Ešteže mám ešte jednu veľkú mrazničku. Samozrejme, všetko som tam nenarvala a veľa vecí som objavila:)

Medzi nimi aj jedna bryndza. Čo s ňou? Jedna je pre nás málo na halušky málo. Pomazánku veľmi deti neobľubujú… Večer som si líhala s tým, že mi to nedalo pokoj.

Zrazu som skríkla- už to mám! Zajtra bude demikát!

Tento slovenský skvost som mala len párkrát a to vždy na jednom mieste- salaši Krajinka.

Tá slankavá plnosýta chuť s vôňou slovenských lúk ma dostala na prvý šmak.

Úspechom receptu je poctivosť slovenskej kuchyne- domáca masť a jednoduché, základné ingrediencie. Jedlo naplnené láskou:)

Zjedli sme ju rýchlosťou blesku a reálne som premýšľala, že sadnem do auta a pôjdem kúpiť rýchlo ďalšiu bryndzu.

Tá chuť je geniálna! Toto musíte vyskúšať, to inak nejde:)

 

 

 

*DEMIKÁT*

 

Potrebujeme:

1 bryndzu (250g)

1 väčšiu cibuľu

5 väčších zemiakov

1L vývaru

200 ml smotany na šľahanie

1PL masti

2ČL červenej papriky

+ osmahnutá domáca slaninka a čerstvý kôpor na dozdobenie

– Cibuľu si ošúpeme na nakrájame na malé kocky. Zemiaky očistíme a tiež nakrájame na kocky. Do hrnca dáme masť, na ktorej pomaly osmahneme cibuľu. Neponáhľame sa, chceme jej karamelovú sladkosť.

Následne pridáme zemiaky a červenú papriku. Chvíľu osmahneme a zalejeme teplým vývarom (dá sa použiť aj voda). Privedieme k varu, plameň stiahneme a prikryjeme pokrievkou. Takto varíme do zmäknutia.

Do misky si dáme kocku bryndze, zalejeme smotanou a vidličkou popučíme tak, aby sme vytvorili hustú kašu.

Keď sú zemiaky mäkké, vlejeme bryndzu do zemiakov.

Polievku odstavíme z plameňa a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka.

Ak je potrebné, dosolíme, no bryndza je sama o sebe dosť slaná…

Podávame so slaninkou a čerstvým kôprom.

Pozor, prudko jedlé:)

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
10