Pár dní dozadu som pri pohľade na mrazničku konštatovala, že rozmrazovanie nepočká do zimy. Akútne to treba riešiť hneď. Ešteže mám ešte jednu veľkú mrazničku. Samozrejme, všetko som tam nenarvala a veľa vecí som objavila:)
Medzi nimi aj jedna bryndza. Čo s ňou? Jedna je pre nás málo na halušky málo. Pomazánku veľmi deti neobľubujú… Večer som si líhala s tým, že mi to nedalo pokoj.
Zrazu som skríkla- už to mám! Zajtra bude demikát!
Tento slovenský skvost som mala len párkrát a to vždy na jednom mieste- salaši Krajinka.
Tá slankavá plnosýta chuť s vôňou slovenských lúk ma dostala na prvý šmak.
Úspechom receptu je poctivosť slovenskej kuchyne- domáca masť a jednoduché, základné ingrediencie. Jedlo naplnené láskou:)
Zjedli sme ju rýchlosťou blesku a reálne som premýšľala, že sadnem do auta a pôjdem kúpiť rýchlo ďalšiu bryndzu.
Tá chuť je geniálna! Toto musíte vyskúšať, to inak nejde:)
*DEMIKÁT*
Potrebujeme:
1 bryndzu (250g)
1 väčšiu cibuľu
5 väčších zemiakov
1L vývaru
200 ml smotany na šľahanie
1PL masti
2ČL červenej papriky
+ osmahnutá domáca slaninka a čerstvý kôpor na dozdobenie
– Cibuľu si ošúpeme na nakrájame na malé kocky. Zemiaky očistíme a tiež nakrájame na kocky. Do hrnca dáme masť, na ktorej pomaly osmahneme cibuľu. Neponáhľame sa, chceme jej karamelovú sladkosť.
Následne pridáme zemiaky a červenú papriku. Chvíľu osmahneme a zalejeme teplým vývarom (dá sa použiť aj voda). Privedieme k varu, plameň stiahneme a prikryjeme pokrievkou. Takto varíme do zmäknutia.
Do misky si dáme kocku bryndze, zalejeme smotanou a vidličkou popučíme tak, aby sme vytvorili hustú kašu.
Keď sú zemiaky mäkké, vlejeme bryndzu do zemiakov.
Polievku odstavíme z plameňa a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka.
Ak je potrebné, dosolíme, no bryndza je sama o sebe dosť slaná…
Podávame so slaninkou a čerstvým kôprom.
Pozor, prudko jedlé:)
Dobrú chuť!