HORÚCA ZELENINA

Hovorí sa: „Studené ruky, horúce srdce.“ No ja vám musím povedať, že okrem manžela a detí mi šialene horí srdce pre kvások, takže by som mala mať ruky ako ľad. A mám… Jediné leto je obdobie, kedy si užívam teplo svojich rúk.

Zbožňujem dlhé zimné večery zakutrané v deke pri telke s dobrým filmom. Ruky prilepené na hrnčeku s niečím horúcim…. Ale to asi každý, nie?

Upratovala som v minule chladničku a zbadala som pretlak, ktorý som robila v lete neskoro v noci, len aby som nemusela paradajky vyhodiť.

O to viac mi záležalo na tom, aby sa pretlak nevyhodil. Logicky:)

Problém nastal hneď po tom. Čo s tým? Ako to zúžitkovať? Mäso a múčne jedlá mi teraz nevezú… takžeeeeeeee, zelenina!

Vybrala som všetko, čo mi chladnička dala. Teda skôr svokra:) Ja ju len v chladničke udržiavala:)

Mrkva, petržlen, repa, zeler, kaleráb, cibuľa… akákoľvek koreňová zelenina a najlepšie všetka spolu!

Tu sa dostávam k pointe:)

Vzniklo sýte jedlo len zo zeleniny, nabité láskou a zdravím. Sedím zakutraná v deke a v ruke s horúcou miskou:)

 

 

 

*HORÚCA ZELENINA*

 

 

Potrebujeme:

½ červenej cibule

2 mrkvy

2 petržleny

½ červenej repy

1 menší kaleráb

¼ zeleru

olivový olej

soľ, korenie

sušené bylinky (tymián, oregáno, bobkový list…)

voda + paradajkový pretlak podľa želanej hustoty

– Cibuľu si nakrájame najemno. Ostatnú zeleninu po očistení nakrájame na rovnako veľké kocky.

Do hrnca dáme olej, na ktorom pomaly osmahneme cibuľku. Pridáme všetku zeleninu, osolíme a okoreníme. Za občasného miešania zmes restujeme, pokiaľ začneme cítiť, že trochu skrehla.

Vtedy pridáme bylinky, ešte premiešame a zalejeme vodou tak, aby bola zelenina akurát zakrytá.

Stiahneme plameň, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť.

Keď je už zelenina takmer hotová, pridáme pretlak. Množstvo volíme sami podľa toho, ako husté chceme jedlo mať. (ja som chcela hustú konzistenciu, pridávala som asi 200ml).

Zeleninu necháme už odokrytú prebublávať, kým bude zelenina mäkučká. Časť tekutiny sa odparí, jedlo sa samo zahustí.

Že hotovo?

Hotovo! 🙂

Dobrú a zdravú chuť!

 

TIP: Urýchlite si prípravu a vodou, ktorou budete zeleninu zalievať, dajte zovrieť do konvice:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
3