JABLKOVÝ TART SO SLANÝM KARAMELOM

Keďže sa na mňa usmieva ešte tretina debničky jabĺk vhodných do koláčov, nevyhla som sa dnes stretu s nimi a jasne som si dala za cieľ kreativitu a moment prekvapenia. A viete, čo? Podarilo sa! Koláč, ktorý nie je presladený a je sviežo sladký. Jeho chuť sa príjemne rozvíja a vtedy to nastane! Zreničky sa rozširujú od prekvapenia, lebo mozog začína vysielať, že cíti slanú chuť! Protichodné a tak do seba zapadajúce.

Vymýšľala som si ho za pochodu a nesklamal ma. Famózny bezlepkový  tart, ktorý som neupiekla naposledy!

*JABLKOVÝ TART SO SLANÝM KARAMELOM*

Na cesto potrebujeme:

1 hrnček pohankovej múky

1hrnček pomletých mandlí

2/3 rozpusteného masla

1vajce

1PL studenej vody

2čl trstinového cukru

Štipka soli

 

Na náplň potrebujeme:

7-9jabĺk

2PL cukru

1čl mletej škorice

1PL citrónovej šťavy

Kúsok rozpusteného masla

 

Na slaný karamel potrebujeme:

150g trstinového cukru

150ml smotany

Hrubozrnnú morskú soľ

– Všetky suroviny na cesto zmiešame spolu a natlačíme do tartovej formy. Dáme na pol hoďku do chladničky a zatiaľ si pripravíme karamel.

V hrnci rozpustíme cukor, ktorý zalejeme smotanou. Treba, aby sme stále, no rozvážne miešali, bude to totiž sprvu dosť bublať. Pozor na popálenie. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Náplň je ízy. Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a  zbavíme jadrovníkov. Štvrťky nakrájame na malé pásiky. Premiešame ich zľahka s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou.

Vyberieme z chladničky cesto, popicháme ho vidličkou, navrstvíme doň jablká a mierne utlačíme. Kúskom rozpusteného masla potrieme jablká, aby sa nevysušili.

Dáme piecť do rúry na 220´C prvých 10minút, potom znížime teplotu na 200´C a pečieme ďalších 15-20minút. Vyberieme z rúry, na jablká vylejeme rovnomerne karamel a dáme zapiecť ešte na 3minútky.

Po vytiahnutí posypeme hrubozrnnou soľou a necháme vychladnúť.

Prudko jedlé, vhodné na pohostenie vzácnej návštevy, či len preto, že si ho zaslúžite.

Dobrú mlsačku!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
2