Vymýšľala som si ho za pochodu a nesklamal ma. Famózny bezlepkový tart, ktorý som neupiekla naposledy!
*JABLKOVÝ TART SO SLANÝM KARAMELOM*
Na cesto potrebujeme:
1 hrnček pohankovej múky
1hrnček pomletých mandlí
2/3 rozpusteného masla
1vajce
1PL studenej vody
2čl trstinového cukru
Štipka soli
Na náplň potrebujeme:
7-9jabĺk
2PL cukru
1čl mletej škorice
1PL citrónovej šťavy
Kúsok rozpusteného masla
Na slaný karamel potrebujeme:
150g trstinového cukru
150ml smotany
Hrubozrnnú morskú soľ
– Všetky suroviny na cesto zmiešame spolu a natlačíme do tartovej formy. Dáme na pol hoďku do chladničky a zatiaľ si pripravíme karamel.
V hrnci rozpustíme cukor, ktorý zalejeme smotanou. Treba, aby sme stále, no rozvážne miešali, bude to totiž sprvu dosť bublať. Pozor na popálenie. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Náplň je ízy. Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a zbavíme jadrovníkov. Štvrťky nakrájame na malé pásiky. Premiešame ich zľahka s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou.
Vyberieme z chladničky cesto, popicháme ho vidličkou, navrstvíme doň jablká a mierne utlačíme. Kúskom rozpusteného masla potrieme jablká, aby sa nevysušili.
Dáme piecť do rúry na 220´C prvých 10minút, potom znížime teplotu na 200´C a pečieme ďalších 15-20minút. Vyberieme z rúry, na jablká vylejeme rovnomerne karamel a dáme zapiecť ešte na 3minútky.
Po vytiahnutí posypeme hrubozrnnou soľou a necháme vychladnúť.
Prudko jedlé, vhodné na pohostenie vzácnej návštevy, či len preto, že si ho zaslúžite.
Dobrú mlsačku!