Dávidkov strúhaný koláč

Tvarohový strúhaný koláč plný chute, vône a pritom tak jednoduchý na prípravu. Chutí nám tak, že ho jeme od rána do večera a vôbec nám to neprekáža. Najviac môj Dávidko. Vraví mi, že som koláč tak doladila, že mám jeden plech piecť špeci len pre neho a pre nás ostatných môžem druhý. 🙂 Čo som urobila inak? Toto skúste aj vy 🙂

Klasika v kuchyni

Asi to mám tak z detstva, že doma by malo byť niečo napečené. Niečo sladké, keď človeka honí mlsná a niečo by si dal. A zároveň, vravelo sa tomu, že:

Treba mať vždy niečo pre strýčka Náhodu.

Tým bolo myslené, že “keby náhodou niekto prišiel”, správna gazdiná ho má čím ponúknuť. 🙂 A trapas na dedine nastal, keď gazdiná zašla do skrýše, kde skrývala darované sladkosti, aby otvorila bomboniéru. To už sa vedelo po celej dedine, že tamtá nemala napečené. Jeeežkovi, to bol čas, že? 🙂 Klasika v kuchyni. Viem, že viaceré menšie deti stále čakali, kedy príde ten strýček, aby konečne zistili, kto to je?! 🙂

U nás na Záhorí to bolo proste tak. 🙂  A mne to úplne vyhovovalo. Teda, ak to napečené bolo niečo čokoládové… Vyhovuje mi to aj dnes. Všetci doma siahneme po sladkom, kde mám pod kontrolou zloženie a nemusím riešiť, čo pojedli…
Nie že by sme doma kupované nemali. Máme. Ale primárne si akosi všetci radšej dáme upečené, ako kúpené. Juch! 🙂

od Naty strúhaný tvarohový koláč
strúhaný tvarohový koláč

Strúhaný tvarohový koláč

Recept naň som mala vo svojom starom zošitku. Aj som naň zabudla. Pamätám sa, ako ma fascinovalo, že cesto sa proste len nastrúha na strúhadle a netreba k nemu žiadne kulinárske umenie. Chuť koláča ma úplne dostala do kolien, človek sa pri ňom rád vykašle na slušnosť a chce ho jesť priamo z plechu. A vlastne jeden plech je málo… 🙂

Ako upratovala v kuchynskej linke, našla som svoj starý zošitok a hneď mi oči zaiskrili, že toto musím upiecť! Dávidko si strúhaný tvarohový nepamätal. Tak dlho som ho neurobila. Ihneď si ho obľúbil a bol týždeň, kedy som koláč piekla dvakrát po sebe, lebo proste bolo málo. 🙂
Nakúpim si delaktózované veci a tak môžeme jesť koláč úplne všetci. Milujeme ho najviac, keď je už vychladnutý a v chladničke zachladený. Vtedy získa skvelú štruktúru a je tak šťavnatý… no megadobrota! 🙂

Dávidko bude ma o pár dní narodeniny. Viete, čo si prosí? 🙂 On chce ako darček, aby som mu upiekla tento koláč. Len pre neho. Rozkošné, že? Jasné, že mu ho upečiem!

Moje poznámky k receptu Dávidkom strúhaný koláč

  • Koláč sa dá pripraviť v kváskovej aj nekváskovej podobe.
  • Cesto si môžeme pripraviť viac dní dopredu. V chladničke môže na nás počkať aj 3 dni.
  • Na pečenie používam menší plech s rozmermi 20x30cm. Jeho výška je potom skurátna- ani príliš vysoký (že by sa ťažšie prepokal), ani nízky, aby bol suchý.
  • Koláč chutí najlepšie až do zachladení v chladničke. Čerstvo upečený je tiež mňam, no je sypkejší a chute nie sú ešte správne prepojené.

***DÁVIDKOV STRÚHANÝ KOLÁČ***

od Naty strúhaný tvarohový koláč
strúhaný tvarohový koláč

Na cesto potrebujeme:

4 PL kakaa
350 – 400g hladkej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
140g práškového cukru
1 prášok do pečiva alebo 1 PL materského kvásku
1 žĺtok
250g studeného masla

Na plnku potrebujeme:

500g hrudkovitého tvarohu
1 téglik kyslej smotany (200ml)
1 nátierkové maslo (typu bánovecká, milsy a pod.)
150g práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 žĺtky
4 bielky
štipku soli

POSTUP:

Misu postavíme na váhu, zapneme a dáme do nej 4 PL kakaa. Váha ukáže gramáž. Je jedno, či čo bude 38 alebo 49g. Dôležité je, aby sme dosypali do múky do celkovej hmotnosti 400g. Preto začíname kakaom.

tvarohovy kolac. sypké suroviny

Inak cesto nebude “to pravé”. Pridáme 140g práškového cukru, 1 prášok do pečiva alebo 1 PL kvásku, žĺtok a na hrubom strúhadle nastrúhame studené maslo. Uľahčí nám to následnú prácu.

Najlepšie rukami (je to dobrá psychohygiena 🙂 ) spojíme suroviny. Chvíľu máme pocit, že toto je URČITE nespojiteľné a niečo tam chýba.

tvarohovy kolac: sprvu sa moze zdat, ze je velmi suché

Vytrvajte. Z ničoho nič sa to zrazu spojí na kompaktné cesto.

tvarohovy kolac: spojené cesto

Ak sme pridali kvások: Cesto v mise prekryjeme neprievzdušným materiálom ( drevená doska, sáčik, väčšia misa…)a necháme na linke pri izbovej teplote 2 hodiny. Následne cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu, ale môžeme aj na 3 – 4 dni.

Ak sme pridali prášok do pečiva: Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, každú zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 1 hodinu, alebo aj na 3 – 4 dni.

Suroviny na plnku, okrem bielkov, dáme do misy. Tyčovým mixérom rozmixujeme. Bielky so štipkou soli vymixujeme na sneh. Na trikrát ho vmiešame k tvarohu.

tvarohovy kolac: plnka so snehom

Rozohrejeme rúru na 180’C.

Cesto vytiahneme z chladničky a prvú polovicu nastrúhame na hrubom strúhadle na plech. Plech netreba ničím vymastiť či vysypať. Nastrúhané cesto rozprestrieme rovnomerne po celej ploche plechu.

tvarohovy kolac_ strúhanie cesta

Na nastrúhané cesto vylejeme tvarohovú plnku a na ňu nastrúhame rovnomerne druhú časť cesta.

tvarohovy kolac: vrchná časť cesta

Prenesieme do vyhriatej rúry a pečieme 30 – 35 minút. V strede plechu nesmie byť cesto príliš trasľavé.

Upečený koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Zahorúca je drobivý, trúsi sa. Postupným chladnutím spevnie. Po vychladnutí dáme koláč do chladničky úplne zachladiť. Vtedy sa jednotlivé vrstvy spolu dokonale prepoja a vynikne jeho lahodná chuť.

Možno budete jesť priamo z plechu, ako to je u nás 🙂

Dobrú chuť!

POZN.: Zaujal Vás recept? Označte ho srdiečkom na konci článku. Ďakujem 🙂
TIP: Podobný štýl receptu s jablkami, vhodný aj pre vegánov, Tak to je šť’avnatý jablkový koláč, ktorý extra šetrí naše peňaženky, ale vôbec nešetrí na chuti. 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Dávidkov strúhaný koláč
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)
34

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *