Antibiotiká, hormóny, žiaden pohyb, klietky. Veď to každý pozná.
Preto som kuracie mäso už dlho nemala. Som za kvalitu, nie za kvantitu.
Ale pochutiť si na takom dobrom, kvalitnom mäsku…. to už hej!
Vyskúšala som teda kura domáce. A hneď na začiatku Vás musím upozorniť, že nie je kura ako kura.
Niektoré majú tuhé mäso a majú zvláštnu, výraznú vôňu (alebo smrad?). Záleží veľmi od toho, ako kurčatá chovajú, čo im dávajú žrať… Preto ak sa rozhodnete kúpiť si domáce, radšej kupujte jeden kus na vyskúšanie a keď sa osvedčí, nakúpte zásoby.
Ja som tak teraz jedno testovala a dopadlo to nad očakávania. Žiaden pach, mäsko tuhšie, ale stále jemné, deti s ním problém nemali. Bolo krásne s tukom, ktorého nebolo málo a tak som z polovice domáceho kuraťa uvarila silný vývar z odrezkov a obed i ľahkú večeru pre nás piatich.
To je úsporné, čo poviete?
Na obed sa u nás podával tajine- čítaj tažín. Spôsob úpravy jedla, ktorý sa využíva najmä v Maroku.
Oni tam majú také špeci hrnce a pokrievkou ako… ihlan 🙂 Jedlo sa dusí v troche vody, no tým, že para ostáva vo vnútri, jedlo je poprepájané chuťami jednotlivých surovín a v prípade mäsa je šťavnaté a rozpadáva sa. Lahoda:)
Tie originálne tajiny sa u nás dajú kúpiť len ťažko. Nedajte sa nachytať napodobeninami.
Ak máte doma tlakáč, kuchtu, či papiňák (také názvy som už počula), žiadna investícia navyše nie je potrebná. Tlakový hrniec je vlastne veľmi podobný technológií varenia tajina.
Nebojte sa toho, odvahu 🙂
Prinášajme stále nové chute na naše stoly, lebo jedine pestrosť v stravovaní je to, čo nás udrží dlhodobo v zachovávaní kvality nad kvantitou.
***KURACÍ HRNIEC***
Na marinovací základ potrebujeme:
½ domáceho kurčaťa aj s kožou
1 ČL sušeného koriandru
1 ČL rímskej rasce
2 cm čerstvého zázvoru
soľ, korenie
olivový olej
Ďalej potrebujeme:
2 banánové šalotky
4 strúčiky cesnaku
2 hrste olív (podľa chuti zelené alebo čierne)
2 PL citrónovej šťavy
šafrán, bobkový list
soľ
3 dcl vody alebo vývaru
– Kura si naporcujeme (odvahu, ide to, zvládla som to i ja a to surové mäso nemám rada chytať…).
V mažiari si pripravíme marinádu- koriander, rascu, nastrúhaný zázvor so soľou a korením zalejeme olivovým olejom a zmes vylejeme na kuracie časti.
Poriadne vmasírujeme a necháme aspoň pár hodín, najlepšie cez noc, v chladničke.
Následne si do tlakového hrnca dáme olej a po rozhorúčení opečieme časti sprudka najprv kožou dolu a potom obrátime.
Cesnak si nakrájame na plátky a šalotku a väčšie kúsky. V troche horúcej vody necháme vylúhovať šafrán.
Cesnak a cibuľu pridáme do hrnca, všupneme i olivy.
Po dôkladnom premiešaní vlejeme šafrán, citrónovú šťavu, trochu soli, bobkový list, vývar alebo vodu tak, aby bolo všetko akurát prikryté a necháme tlakovať asi 90 minút.
Mäso bude šťavnaté a malo by sa ľahko oddeľovať od kosti.
Mäso vyberieme. Šťavu precedíme, používame na preliatie.
Podávame s basmati ryžou alebo bulgurom alebo aj klasicky po našom- so zemiakmi posypané čerstvým koriandrom 🙂
Dobrú kvalitnú chuť!
TIP: Poduste šalotku ako prvú na oleji než pridáte marinované časti a všupnite tam na štvrťky nakrájaný fenikel- labúžo 🙂