KVÁSKOVÁ POLIEVKA

Ak máme prebytočný kvások, ktorý sa nám nahromadil pre dlhšie nepečenie, môžeme si ho zamraziť či usušiť pre prípad núdze.
Alebo si môžeme napiecť viac chlebíkov či pečiva do zásoby.
Alebo- kvásková polievka!
Znie to zvláštne, no v skutočnosti je to výživná zeleninová polievka s hríbikmi.
Kto má rád čínu a iné jedlá typické pre Čínu, konzistenciou sa podobá na čínsku polievku.
Kvások po vliati do polievky celú masu jemne zahustí.
Nie je kyslá, no v pozadí je kvások cítiť.
Či už kvások je lepkový alebo bezlepkový, v polievke vždy funguje:)
*KVÁSKOVÁ POLIEVKA*
Potrebujeme:
3mrkvy
2 stonky zeleru
2 zemiaky
1 hrsť špaldových krúpov
1/2 hrnčeka sušených hríbov
soľ, bobkový list
1/2 pórika
kvások
        – Hríby si namočíme do vody na 30minút.
Mrkvu, zeler a zemiaky očistíme, nakrájane na kocky. Pór opláchneme pod vodou, aby sme ho zbavili nečistôt a nakrájame.
Do hrnca dáme nakrájanú zeleninu, zliate hríby, krúpy, bobkový list a soľ.
Zalejeme vodou a varíme domäkka.
Kvások si rozriedime vodou na liatu kašu.
Keď je zelenina s krúpami mäkká, za stáleho miešania vlejeme kvások do polievky.
Vytvoria sa pidi haluštičky a polievka sa zahustí.
Toť vsjo!
Kvásková polievka sa podáva 🙂
Dobrú chuť!
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
10