Ani neviem, kde som sa nakazila mýtom, že linecké cesto je obtiažne. Spomienky na detstvo, ako sa žobronilo ešte aspoň o jeden kúsok, ma doviedli k nápadu dodať im šmrnc tejto doby so zachovaním ich fantastickosti.
Našla som si viacero recepisov, aby som mala akú- takú predstavu, keďže som ich sama nikdy nepiekla. A neviem, čo mi napadlo, uveriť fáme nechať cesto cez noc v chladničke ako medovníky. Cesto bolo aj po troch hodinách na linke ako štolverka. Až rada skúsenejších ma naviedla, že stačí pol hoďka.
No, výsledkom mojej piplačky s cestami vznikli úžasne jemné, mäkké a chrumkavučké linecké koláčiky. Ak ich nedám pod zámok, budem musieť piecť znova. Miznú tak rýchlo, ako medovníky, ktoré som už tretíkrát dorábala:)
Ak ste linecké ešte nenapiekli, hor´sa na ne! 🙂
*LINECKÉ KOLÁČIKY*
Potrebujeme:
250g špaldovej múky hladkej
100g ovsených vločiek
200g masla
100g mletého cukru
2 žĺtka
2čl vanilkového cukru
– Ovsené vločky si pomixujeme najviac, ako nám ide. Maslo si necháme na linke, aby získalo izbovú teplotu.
Všetky suroviny zmiešame spolu tak, aby vznilko kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke cca 30minút oddychovať.
Následne cesto rozvaľkáme pod papierom na pečenie, aby sme zabránili trhaniu cesta, na hrúbku 3-4mm. Vykrajujeme linecké tvary a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečenieme na 180´C 10minút. Po vytiahnutí z rúry necháme úplne vychladnúť, aby sa nelámali pri natieraní a zlepovaní.
Natierame džemom spodnú časť a vrchnú časť jemne pritlačíme.
Na zlepovanie je lepší kyslejší džem. Ako poslednú bodku poprášime zlepené koláčiky mletým cukrom.
Dobrú chuť!
TIP: Vrelo odporúčam mirabelkovo-čučoriedkový džem od Mišky Pudmerovej. Dokonalá hustota, žiaden kameň ani nič liate, presne to, čo hľadáte. Chuť famózna:)