*PARENÉ BUCHTY*
Potrebujeme:
400g hrubej múky
100g špaldovej celozrnnej múky
250ml vlažného mlieka
½ kocky čerstvého droždia alebo 5g sušeného
1žĺtok
1PL cukru
1čl soli
Náplň: lekvár, džem, čokoláda, tvaroh…
– Aby parené boli parené, obetujeme jednu bavlnenú plienku, z ktorej vystrihneme kruh asi o 5cm väčší, než je priemer hrnca, v ktorom budeme buchty pariť. Zaobstaráme si aj gumu(aj zo starých gatí bude dobrá) a hlbšiu misu, ktorá je obvodovo rovnako veľká, ako hrniec(aby para neunikala). Áno, znie to odstrašujúco, no- čo nič nestojí, za nič nestojí. Verím, že v domácnosti sa nájde zhoda rovnakej misy a hrnca.
Suroviny na cesto vymiesime do hladkého cesta a necháme cca hodinku kysnúť. Následne z cesta vyvaľkáme cesto hrubé do 1cm. Vykrajujeme kolieska, do ktorých dáme náplň a kraje zlepíme spolu.
Do hrnca dáme asi do ¼ vody, prekryjeme plienkou, ktorú uchytíme obviazaním gumy okolo hrnca. Keď začne voda vrieť, na utierku dáme buchty v cca 2cm rozostupoch a zakryjeme misou. Čas parenia záleží od veľkosti buchiet, 8-11minút(my radšej menšie, vykrajujem 7cm kolieska, tým to trvá 8minút).
Po vybratí z hrnca ihneď potrieme olejom a zasypeme posýpkou- mak, orechy, kakao, sladká strúhanka… Chuti sa medze nekladú.
Dospelácka chuť detstva! Čo vy na to?
POZN.: Z tejto dávky pri použití vykrajovacieho kolieska s priemerom 7cm výjde 25buchiet.