PEČENÉ KARÉ SO SLANINKOU A CIBUĽOU

Uvedomujem si nutnosť prinášať na stôl nielen kvalitné, ale i oku lahodiace jedlá. Jeme predsa len aj očami:)

A keď čakám hostí, výber toho správneho jedla je ešte dôležitejší.

Čakala som 10 ľudí. Malo to byť naozaj veľkolepé. Dlho som premýšľala, ako „zažiariť“ a v tom mi pomohla sestra:)

Dala mi skvelý tip!

Vlastne to je pre hostiteľku len brnkačka:) Dôležitú úlohu odvedie totiž mäsiar. Preto je dôležité, aby ste šli do naozaj kvalitného mäsiarstva, kde si vážia zákazníka a sú ochotní pomôcť i poradiť.

Moja skúsenosť vraví, že je to skôr menšie mäsiarstvo, kde sa ľahko dopátrate po pôvod mäsa ako tie veľké, kde to ide ako „na páse“.

U mäsiara som si vypýtala flák karé s kosťou. Tá kosť je dôležitá. Odvedie totiž veeeeľkú prácu pri pečení a mäso povýši na vyšší level lahodnosti.

Prosila som ich, aby mäso narezali, ale zároveň, aby ho zachovali vcelku. Čiže len mäso rozkrojili a kosť akoby naštiepili.

Pýtala som veľkosť tak, aby z toho bolo 10 kúskov mäsa.

Ak mrknete na mäsiara, že či má aj kúsok toho mäsiarskeho špagátika, lebo bežne sa doma taká vec už nedrží, určíte vám zabalí aj do zásoby. 🙂

Doma už len pridať pár vecí a rúra dokončí famózne dielo.

Mäso drží pokope tak na vlásku, ľahko sa porcuje a krásne vonia:)

 

 

 

***PEČENÉ KARÉ SO SLANINKOU A CIBUĽOU***

 

 

Pre 4osoby potrebujeme:

4plátky bravčového karé s kosťou vcelku (len nakrojené)

4 plátky hrubších plátkov prerastenej domácej slaniny

1 cibuľa

čerstvý rozmarín

soľ, korenie

olivový olej

mäsiarsky špagát

– Mäso pokvapkáme olejom a rukami ho vmasírujeme po celom povrchu. Osolíme a okoreníme. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska.

Medzi jednotlivé plátky mäsa dáme slaninu, cibuľu a malú vetvičku rozmarínu.

Celé mäso previažeme špagátom, aby všetko dobre spolu držalo.

Na dno pekáča dáme olej, vetvičky rozmarínu a mäso naň položíme. Pokvapkáme ešte trochou oleja, podlejeme troškou vody a prikryjeme alobalom.

Pekáč dáme do rúry vyhriatej na 200´C a pečieme zakryté 45 minút.

Následne odokryjeme a dopečieme ešte 15 minút.

Podávame s opekanými zemiakmi, čerstvým šalátom a chlebovou omáčkou:)

Že to bolo jednoduché? 🙂

Dobrú a sviatočnú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
8