ŠALÁT Z BULGURU

Chcete zrýchliť váš metabolizmus? Ocenili by ste menšiu chuť na sladké a celkovo by ste chceli mať svoje chute pod kontrolou? Chcete detoxikovať hrubé črevo? Máte pocit, že vám nedobre trávi a chcete s tým niečo robiť? A čo stres?- chcete sa starať viac o svoju nervovú sústavu?
Ak ste aspoň na jednu odpoveď odpovedali kladne, je čas zaradiť do jedálnička BULGUR!
Drvená predvarená pšenica pochádzajúca zo Stredomoria je malým zázrakom pre naše trávenie. Okrem sacharidov obsahuje železo, mangán, selén, horčík, kyselinu pantotenovú, betakarotén a celý rad ďalších, pre naše telo veľmi prospešných látok.
Výborne sa hodí ako osvieženie v kuchyni v podobe prílohy- veď zemiaky s ryžou dookola stále…:)
Avšak i ako teplý šalát, ktorý obľubujeme u nás všetci.
Ten slastný pocit sviežej sýtosti odzbrojí každého. Stane sa to motiváciou bulgur pripraviť opäť:)
*ŠALÁT Z BULGURU*
Potrebujeme:
1 hrnček bulguru
1 hrsť sušené slivky
2hrste rukoly
1hrsť čerstvej mäty
1 hrsť kešu orieškov
sušené chilli
1/4čl zelené korenie
3pl olivový olej
1čl celá rasca
šťava z ½ citróna
1čl soli
        – Bulgur nasypeme do misy, pridáme soľ, rascu a korenie a zalejeme dvoma hrnčekmi vriacej vody z kanvice. Zakryjeme fóliou alebo tanierom tak, aby para neunikala. Bulgur necháme 20-25minút stáť. Uvarí sa sám:)
Slivky, kešu, rukolu i mätu si nakrájame na menšie kúsky.
Po odokrytí bulguru vmiešame nasekané suroviny, pridáme ešte chilli, olej a šťavu z citróna.
Ochutnáme a v prípade potreby podľa našej chuti dochutíme.
Voilá!
Dobré mlsanie!
TIP: Variabilita šalátu je mnohostranná- ak obľubujete mandle, kľudne ich použite namiesto kešu.  Sušené paradajky tiež vykúzlia nový rozmer a čierne olivy dodajú šmrncovnosť nielen na chuti, ale aj na pohľad.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
2