Prepadli sme chuti indickej kuchyne! Bohatá vôňa korenia, skvele flexibilné na suroviny, nenáročná príprava a výborná chuť nám urobia vždy dobre a zlepšia deň, nech je akokoľvek náročný. Toto jednoduché kari s ryžou si varíme aj na večeru počas pracovného týždňa, no dokonale spĺňa všetky podmienky na slávnostné jedlo.
Indická kuchyňa
Čoraz viac sa indická kuchyňa stáva populárnejšou a vyhľadávanejšou. Možno je to zmenou myslenia ľudí, ich nastavenia mysle a uvedomením si dôležitosti kvality stravy tak isto, ako chute.
Kuchyňa v Indii je rozmanitá, vychádza z viacerých etník a náboženstiev. Pre nás Európanov je indická strava zložitá, prekombinovaná koreninami, ktoré nemáme ani šajnu, kde zháňať a ešte aj používať. Ale kto sa jej dostane trochu “pod kožu”, povie, že indická kuchyňa je jednoduchá, zbavená ťažkej gastronónie, zameraná na čerstvosť, kvalitu a ladnosť chute.
Ja a indická strava
Prvý môj waw dotyk nastal nepriamo, keď sa vrátila moja priateľka z misií v Indii. Rozprávala mi zážitky tak pútavo, hltala som každé jej slovo. Dnes si z toho nič napamätám (prepáč, Majka), iba jednu vec-
“Vieš”, vraví mi, “že tam majú nulový výskyt rakoviny hrubého čreva? Keďže tam majú nedostatok čistej vody a hygiena pokulháva, korenia tam jedlo tak silno, aby ochránili črevá pred niečím neželaným. Lenže vedľajší účinok ich kvalitného korenia je, že tam nemajú túto pliagu. A u nás je to zabijak číslo 1!”
Je tu už viac rokov späť, možno to už nesedí, ale kiež by ano a prišlo to aj k nám. Ten náš najväčší zabijak u nich neexistuje.
Odvtedy som na korenie pozerala inak a chcela som to u mňa v kuchyni zmeniť. Začala som postupne, inak. Naše používané korenie som vymenila sa prvotriednu kvalitu. Áno, je drahšie, ale je intenzívnejšie a tak sa ho používa oveľa menej. Je chutnejšie, výraznejšie a zdravšie. Aj keď je drahšie, koniec – koncov je oveľa lacnejšie, ako to bežne dostupné.
TIP: Čo môže urobiť každý z nás už hneď teraz? Vymeňme koreniny v našej domácnosti za kvalitnejšie. Ale nenahrádzajme ich inými. Prudké zmeny chutí nikto nemá rád a napokon, my sme Slováci. Nemáme na to zabudnúť. Ako k Indii patrí kurkuma, k nám patrí…doplňte to svoje. 🙂
Film The 100 foot journey
Ďalší môj “kop” nastal, keď som náhodne videla film The 100 foot journey o indickom kuchárovi, ktorý prerazil v michelinskom svete západnej gastronómie. Videla som ten film asi 5 krát za sebou. Fascninoval ma príbeh, s akou odvahou vykročili do neznáma po tragickej nehode vo svojej krajine a kam to vierou, disciplínou, odhodlanosťou a vášňou dotiahli.
Zážitok pravej indickej kuchyne a ich stolovania
Keď som videla, ako tam stolujú, potrebovala som to URGENTNE zažiť! Fakt 🙂 Našla som podľa recenzií najlepšiu indickú reštauráciu v Bratislave a rezervovala tam stôl. Oni ani nerozprávali po slovensky, len anglicky sme komunikovali.
Prosila som ich, aby nám jedlo priniesli presne tak, ako sa to robí v Indii. Tam sa všetko- predjedlo, polievka, omáčky, hlavné jedlá nosí naraz spoločne. Položí sa do stredu stola a všetci spoločne jedia, ochutnávajú.
Ak by ste sa spýtali mojich detí, ešte dnes vám tiež potvrdia, že to bolo “iné”. Nechcem napísať lepšie, ale malo to svoje jedinečné čaro.
Len si predstavte- sedeli sme všetci dookola, ochutnávali sme a prekrikovali sme sa navzájom v užasnutí- toto je skvelé, to musíš ochutnať! A toto ste skúšali? Ježkovi, to je mňam! Už ochutnali to mäso, aké je extra šťavnaté?
S každým našim ochutnaním rástla radosť zo spoločného stolovania a mali sme ku konci pocit, že praskneme od sýtosti, ale tak spokojné úsmevy odievali našu tvár…toto si dodnes pamätám.
Kari pasta
Pred nejakým časom som prešla náhodne okolo kari pasty. Len tak som ju v obchode minula, no zastavila som sa vrátila k nej. Vynorili sa mi spomienky z reštaurácie. Vzala som jednu kari pastu a zaumienila si, že urobím kari doma.
Také nie komplikované, s karfiolom a kuracím mäsom. Keď som videla, ako nám chutí, začala som hľadať kvalitnú kari pastu. Tá bežne dostupná mala pre mňa viaceré pomyselné výkričníky v zložení. Akonáhle som našla s bio zložením, vzala som na skúšku žltú, červenú aj zelenú. Nebolo mi po nich ťažko, nevyhádzala som sa a tak som nakúpila kari pastu aj do obchodíku, aby bola kvalitná kari pasta dostupná pre každého, kto si chce pochutnať na jedle, a zároveň nepoľaviť na kvalite.
TIP: Dopraj si kvalitnú kari pastu- dostupná v eshope.
Žlté kari– príde nám, že je nepikantné. Odporúčame ho pre tých, ktorí s kari začínajú.
Červené kari– pikantnejšie.
Zelené kari– príde nám rovnako pikantné ako zelené.
!!Ale pozor na nás, my sme na pikantné dosť zvyknutí. My si na tanieri kari posypeme ešte s ďalším chilli.
Kari varím dosť často teraz. Varím rýchlu, nenáročnú verziu, ktorú stíham aj po náročnom dni cez pracovný týždeň. Keď si chcem dopriať ešte viac, urobím domáci naan chlieb, ale na rýchlovku mám doma v zásobe z Rakúska BIO tortilly zo špaldovej múky.
Mám z toho dobrý pocit. Ponúkam svojmu telu kvalitné korenie, výbornú chuť, ľahký pocit príjemnej sýtosti. A ešte, keď to jedia aj deti… maminky vedia, čo myslím, že? 🙂
Moje poznámky k receptu Jednoduché kari s ryžou
- Keď chcem získať dokonalý výsledok, po osmahnutí cibuľu rozmixujem dohladka. Kari tak získa skvelú textúru.
- Kari pastu mením podľa nálady- žltá, červená alebo zelená?- vyberám podľa farby.
- Zelenina- tak tá je extra variabilná. Keď sa veľmi ponáhľam, použijem mrazenú zeleninu. Karfiól používam najčastejšie, ale už som skúsila aj tekvicu a bolo to mňam!
- Kokosové mlieko je dôležité a oplatí sa dbať na vysoké percento zastúpenia kokosovej zložky.
- Ghee maslo je skvelé, no dá sa nahradiť úplne aj rastlinným olejom (repkovým).
- Skvelé je, že môžete uvariť jeden základný recept bez mäsa a ryby a každý nech si dorobí podľa chute- niekto vege verziu, iný s mäsom ďalší s rybou… Každému bude šmakovať! 🙂
- Na podávanie sa oplatí pridať aj ich typický chlieb naan. Ale poslúži dobre aj tortilla.
- Z tohoto množstva sa najedia cca 4 hladoši.
***JEDNODUCHÉ KARI S RYŽOU***
Potrebujeme:
2 strednej veľké cibule
1 – 2 PL kari pasty (vysokej kvality TU dostupná)
1/2 hlávky brokolice
1/4 hlávky karfiólu
1 konzervu cíceru (v bio kvalite dostupný TU)
250 ml kokosového mlieka (zoženieš TU)
1PL ghee masla alebo iného tuku (ghee v top kvalite TU)
soľ, čierne korenie
+krevety, sprudka osmahnutý losos, tuniak, kuracie mäso… podľa chuti
koriander pri podávaní
1 hrnček basmati ryže (skvelú kúpiš tiež TU)
2 hrnčeky vody
1/2 ČL soli
1 PL oleja
POSTUP:
Cibuľu nakrájame nabrobno a v hlbokej panvici osmahneme s troškou soli na ghee masle, až kým úplne zmäkne.
Pridáme kari pastu, premiešame a následne ma ružičky rozdelenú brokolicu a karfiól. Čím menšie ružičky, tým lepšie, ale zasa nechceme z nich až “mrveničku”.
Premiešame celé, pridáme cícer aj s nálevom a zalejeme kokosovým mliekom.
Prázny tetrapack od kokosového mlieka naplníme vodou do polovice, pohŕkame (pozor, neošplechajte celú kuchňu), čím vyčistíme obal a vylejeme k zmesi do panvice. Pridáme mäso alebo rybu (alebo aj nič, ak pripravujeme vegetarian verziu), stiahneme plameň a s poodokrytou pokrievkou varíme, kým zmäkne zelenina.
Čas využijeme na uvarenie ryže. V hrnci s hrubším dnom necháme zovrieť 2 hrnčeky vody. Akonáhle voda vrie, osolíme ju, pridáme olej a vsypeme 1 hrnček basmati ryže.
TIP: Pamätajte na to, že veľkosť hrnčeka je dôležitá- aký objem ste použili na odmeranie vody, rovnaký objem pohára použite na odmeranie ryže.
Vodu s ryžou premiešame, hrniec prekryjeme pokrievkou a akonáhle sa voda opäť rozbuble, stiahneme plameň na minimum a varíme, kým sa odparí voda.
Na záver premiešame vidličkou, čím ju prevzdušníme. Nebude príliš lepkavá a “rozbrblaná”, ale presne ako má byť. 🙂
Keď je zelenina v kari zmäknutá, dochutíme celú zmes soľou a korením. A ide sa jesť! To bolo vcelku rýchle, že? 🙂
Odporúčam pridať na tanieri trochu bieleho jogurtu na stranu taniera, posypať chilli a TOPKA! 🙂
Dobrú chuť!
TIP: Podávajte s domácim naanom– typickým indickým chlebom- delikatesa! Pre recept na kváskový aj nekváskový kliknite SEM.
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem. 🙂