Svokra bola veľmi vrúcna a dovolila mi kváskovať. Veľmi sa mi uľavilo. Aj keď som so sebou priniesla koooopec chlebov a rožkov, u nich to zmizne ako zázrakom.
A tak sa po niekoľkých dňoch stalo, že nebol chlieb. Aj keď šli do obchodu kúpiť, ja som si zamiesila na chlieb.
Vedela som, že musí byť faaaaakt dobrý a faaaaaakt veľký, aby aspoň dva dni vydržal:)
Upiekla som im z Janíčka- rozumej kvások- chlieb, ktorého jeden krajec bol väčší ako nôž:)
Ale viete, čo ma hrialo pri srdci najviac? Svokrina reakcia: „Toto je kváskový chlieb z našej rúry? To nie je možné, aby bol taký dobrý!“
Mužská časť si zasa pochvaľovala veľkosť krajca- typické:)
Preto je názov chleba vystihuje jeho podstatu:)
*SEDLIACKY CHLIEB*
Na štartér potrebujeme:
300g špaldovej chlebovej múky
300g vody
2PL kvásku
– Suroviny spolu premiešame a necháme pri izbovej teplote rozkvasiť 9-12 hodín.
Ďalej potrebujeme:
200g ražnej chlebovej múky
460g špaldovej chlebovej múky
300g vody
2 uvarené zemiaky nastrúhané najemno
3čl soli
1PL medu
1ČL mletej rasce
– Suroviny spojíme spolu so štartérom a vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Cesto prekryjeme fóliou a necháme 2-3 hodiny prekvasiť.
Počas tejto doby cesto 2krát preložíme.
Následne bochník dáme na mierne pomúčenú dosku, vytvarujeme a dáme do ošatky alebo inej nádoby finálne vykvasiť na 2-3hodiny, podľa teploty a sily kvásku.
Rúru si vyhreje s tým, že od začiatku máme v strede rúry plech, na ktorom budeme bochník piecť a v dolnej časti starý plech či nádobu určenú na zaparenie.
Bochník vyklopíme na plech, na spodný plech vylejeme hrnček vody a pečieme 10 minút.
Následne plech s vodou vyberieme, rúru vyvetráme a teplotu stiahneme na 200´C. Takto dopekáme 20 minút.
Po vybratí zaklopeme na bochník zospodu. Ak je zvuk dutý, chlieb je upečený.
Necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú a zdravú chuť!
POZN.: Bochník má vyše 1,5kg. Kľudne urobte polovičnú dávku alebo cesto rozdeľte na dva bochníky.