Palacinky si piekli už v starovekom Ríme vojaci, najmä vďaka ich trvanlivosti. Vtedy sa však opekali na rozpálenom kameni a tvorila ich zmes múky, vody, trochu soli a korenín.
V našej dobe sme si zvykli na cesto z múky, mlieka, vody, oleja, vajec, soli a cukru.
Niekto to rád odoka, niekto sa spolieha radšej na overené receptúry. Ja patrím k tej prvej skupine, no tentokrát som dala na recenzie a pripravila ospevované 321 palacinky. A aby neboli len tak „obyčajne“ dobré, zvolila som slanú náplň, zapiekla ich a kreatívne podávala. Apropo, viete, že najväčšia palacinka sveta má priemer 15 metrov a váži cez 3tony? Jej nutričná hodnota je vyše 2 000 000 kalórií!
*ZAPEKANÉ PALACINKY SO ŠPENÁTOM A RICOTTOU*
Potrebujeme:
Na palacinky:
3 dcl mlieka
2dcl vody
1dcl oleja
200g hladkej múky
2 vajcia
Štipku soli
Na náplň:
250g ricotty
200g špenátu
Soľ
Korenie
Muškátový oriešok
1 strúčik cesnaku
Trochu nastrúhaného parmezánu
Čerstvé oregáno
Na zapečenie:
½ kyslej smotany
200ml smotany
Soľ
150g nastrúhaného syru
– Suroviny na palacinky zmiešame spolu a dávkujeme po naberačke na panvicu na palacinky. Osmahneme z oboch strán. – S týmto cestom som robila prvýkrát, tak som robila najprv tenšie, ale vcelku sa pri otáčaní trhali- už som nadávala, že vraj najlepšie palacinky, hahaha! Potom som ich začala robiť hrubšie a to pomohlo.
V prípade čerstvého špenátu rozhicujeme panvicu, na oleji osmahneme cesnak a pridáme špenát. Len v krátkosti, stačí, čo „povädne“. Ostavíme z ohňa a premiestnime do misky. Pridáme ricottu a ostatné suroviny, podľa chuti pridáme aj čerstvo prelisovaný cesnak.
Ak použijeme mrazený špenát, v hrnci necháme povariť krátko s vodou, odstavíme, precedíme cez sitko prebytočnú vodu, dáme do misky a pridáme ostatné suroviny.
Na palacinku nanesieme 1-2PL náplne, zmotáme do rolky a nakrájame na cca 2cm valčeky, ktoré staviame vedľa seba do maslom vymasteného plechu menšieho rozmeru než sú tie klasické do celej rúry.
Palacinkové vežičky zalejeme smotanou zmiešanou s kyslou smotanou a soľou. Zasypeme syrom a pečieme na 250´C cca 20minút, alebo než začne syr hnednúť.
Ľahko sa servíruje, dobre to vyzerá, chutí to super!
Tadááááááá!
TIP: Pre mäsovú verziu pridajte nadrobno nakrájanú slaninku