DERAVEC

Priznávam, že som letný tip. Keď začína jar a všetko ožíva, ožívam aj ja. Milujem slnko, svetlo. Napĺňa ma to energiou.

Preto jeseň so zimou vždy nejako len prežívam. Úprimne, neviem, čo je pekné na jeseni a zime. Kľudne mi aj napíšte, že čo by ma na tom mohlo napĺňať, lebo čakať vždy polku roka na to, aby som si život užívala naplno, je dosť nepraktické.

V lete sme stále vonku, je dostatok všetok všetkého, oberačky a zaváračky, grilovačky…

Aj napriek tomu, že sme stále v pohybe, oddychujeme.

Aaaaaaaaaaa tie grilovačky. Tie sú geniálne. Kopa priateľov, dobrá nálada a ešte lepšie jedlo.

U nás grilujeme:

–          Cuketu (na tony, len takú samotnú, neochutenú)

–          Ryby s bylinkami

–          Mäso na x spôsobom

–          Syry

–          A do pahreby hodíme zemiaky

Áno, aj by bolo viac možností, no u nás je toto topka.

Čo máme k tomu?

–          Veľa čerstvej zeleniny

–          Bylinky

–          Domáce dipy (jogurtový, avokádový, horčicový…)

–          Chilli (vo forme oleja, sušené i čerstvé)

–          Ľahké pečivo (hádajte, aké?)

–          Tortilly

–          Citrón

Na pitie?

–          Klasika: pivo

–          Voda s citrónom

–          Domáce limonády

–          Drinky

 

Hodovanie, ale v medziach zdravého rozumu. Nemáme vždy všetko naraz. Dbám na pestrosť.

Nedávno k nám pribudol jeden krásavec- deravec.

Druh chleba, či možno skôr pečiva. Vyzerá presne podľa názvu- je deravý. Taká chutná placka, ktorá sa trhá a namáča do dipov. Perfišne poslúži ako kamarát k mäsu či rybe.

Deravec ma úplne prenesie s moru. Dodáva perfišnú atmošku, ako ten klasicky nakrájaný peceň.

Chuť je fakt geniálna, taká pevná. No v spojení s mäsom ho neprebíja.

Upiecť sa dá podľa našich predstáv- chrumkavejší- teda tenší, alebo nadýchanejší- hrubší. Je len na nás, akú štruktúru chceme. My striedame. A tentokrát ten chrumkavejší k dipu z avokáda a bryndze.

 

***DERAVEC***

 

Na štartér potrebujeme:

100g ražnej chlebovej múky

100g vody

1 PL materského kvásku

–          Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou, aby kvások správne pracoval a necháme pri izbovej teplote 9- 12 hodín.

Ďalej potrebujeme:

240g špaldovej celozrnnej múky

100- 120g vody

1 ČL soli

1 ČL mletej rasce

2 strúčiky cesnaku

–          Suroviny pridáme k vykvasenému štartéru.

Pozor na vodu.  Tú si radšej odmeriame zvlášť a pridáme ¾ objemu. Potom dolievame podľa potreby konkrétnej múky. V múkach je veľký rozdiel, treba v rukách cítiť, kedy stačí.

Vymiesime krásne vláčne cesto, ktoré sa dosť lepí, no odliepa sa od stien misy. Tak bude nadýchané.

Cesto prekryjeme v miske fóliou a necháme oddýchnuť 2 hodiny.

Následne si pomúčime pracovnú dosku. Preložíme naň vykvasené cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti.

Každú časť premiesime trochu v rukách a vytvarujeme kruh s hrúbkou 1- 1,5 cm.

Najlepšie žiletkou (astrou) urobíme do cesto 5 zárezov.

Narezané cesto prenesieme na papier na pečenie. Cesto pritom roztiahneme, aby sme zo zárezov vytvorili diery. To isté urobíme aj s druhou polovicou cesta.

Prekryjeme fóliou, aby finálne deravec kvasil. Stačí 1,5 hoďky.

Rúru si vyhrejeme na 220´C aj s plechom, na ktorom budeme piecť. Plech na zaparenie nepotrebujeme.

Pomocou sádzacej lopaty, alebo nejakého pevnejšieho povrchu (kuch.doska na krájanie, kartón…) prenesieme deravec do rúry a pečieme 10- 15 minút. Závisí od hrúbky, ktorú sme si zvolili.

Upečený deravec je zo spodu nahnedlý.

Po vytiahnutí z rúry potrieme deravec olejom a necháme na mriežke vychladnúť.

Už len trhať na namáčať.

Dobrú chuť!

Viac tu: http://www.chutodnaty.eu/products/deravec/

2