Gúľajúc sa ako balón s prevracajúcimi očami nad mäsom a inými pôžitkami Vianoc človek hľadá nejakú čarovnú paličku, ktorá by ho vyslobodila zo začarovaného kruhu jedenia.
Keďže som vedela, že doma bude navarené, u svokrovcov bude navarené, na návšteve bude navarené a nikde sa nehovorí zo slušnosti- „Nie, neprosím si.“, som zalovila v mrazničke a vytiahla čosi ako čarovnú paličku:)
Nie nadarmo sa vraví- cítim sa ako ryba vo vode. Presne toto mi chýbalo, a tak s obrovským chcením po pocite ľahkosti a sviežosti som siahla po mušliach.
Mušle sa zvyknú pripravovať na bielom víne, no ja som zvolila ako moment prekvapenia paradajkovú pastu. Špagety, čerstvá bazalka, cesnak a loooots of chilli:)
A viete, čo? Som z toho vonku!:)
*MUŠLE NA PARADAJKÁCH SO ŠPAGETAMI*
Pre tri osoby potrebujeme:
0,5kg mušlí
10 cherry paradajok
2strúčiky cesnaku
3PL paradajkovej pasty
hrsť čerstvej bazalky aj so stonkami
1 chilli paprička
200g špagiet
100ml vody alebo bieleho vína
olivový olej
– Tajomstvo úspechu tejto receptúry tkvie v správnom načasovaní. Všetko je potrebné nachystať si vopred.
Dáme si variť vodu na cestoviny. Hojne osolíme a keď začne vrieť, vhodíme špagety.
Keď sú špagety takmer uvarené, ešte nie sú al dente, vypneme plameň a pustíme sa do mušlí.
Na veľkú panvicu dáme olej a ešte keď je studený, dáme aj nadrobno nakrájaný cesnak. Keď sa sa začne cesnak smažiť, pridáme nakrájané cherry paradajky, najemno nakrájanú chilli- kto má rád pálivé, nechá aj semienka.
Pomiešame a pridáme najemno nakrájané stonky bazalky a pastu z paradajok. Premiašame a vhodíme mušle.
Zalejeme so 100ml vody(alebo môžeme použiť biele víno, ktoré je na to úplne stvorené). Panvicu prikryjeme pokrievkou, poriadne pohrkáme, aby sa všetko dobre premiešalo a necháme minútku prikryté.
Následne odokryjeme a divadeľné predstavenie v podaní otvárajúcich mušlí sa môže začať:)
Z vody, v ktorej sa varili špagety odoberieme asi 2PL v hladiny, pridáme s mušliam na zjemnenie omáčky.
Špagety scedíme a dáme do panvice s mušlami. Poriadne premiešame a posypeme na pásiky nastrihanými bazalkovými listami.
Ihneď podávame:)
Dobré odgúľavanie:)
POZN.: Pred varením skontrolujte mušle. Zlomené mušle vyhoďte, ak sú niektoré otvorené, zaklopte na ne. Ak sa zatvoria, sú ok. Ak nie, preč s nimi. Po uvarení, mušle, ktoré sa neotvorili, nekonzumujte.