PARENÉ BUCHTY

Vôňa a chuť detstva…pri slovách parené buchty sa mi vynorí dobrota, ochota a božská trpezlivosť starkej, ktorej každá vráska na tvári ukrývala tajomný príbeh obety a lásky. A keďže to je 12rokov, čo tu so mnou už nie je, niet lepšej pocty ako „parenky“, ktoré nikto neurobil tak dobre, ako ona.

*PARENÉ BUCHTY*

Potrebujeme:

400g hrubej múky

100g špaldovej celozrnnej múky

250ml vlažného mlieka

½ kocky čerstvého droždia alebo 5g sušeného

1žĺtok

1PL cukru

1čl soli

Náplň: lekvár, džem, čokoláda, tvaroh…

– Aby parené boli parené, obetujeme jednu bavlnenú plienku, z ktorej vystrihneme kruh asi o 5cm väčší, než je priemer hrnca, v ktorom budeme buchty pariť. Zaobstaráme si aj gumu(aj zo starých gatí bude dobrá) a hlbšiu misu, ktorá je obvodovo rovnako veľká, ako hrniec(aby para neunikala). Áno, znie to odstrašujúco, no- čo nič nestojí, za nič nestojí. Verím, že v domácnosti sa nájde zhoda rovnakej misy a hrnca.

Suroviny na cesto vymiesime do hladkého cesta a necháme cca hodinku kysnúť. Následne z cesta vyvaľkáme cesto hrubé do  1cm. Vykrajujeme kolieska, do ktorých dáme náplň a kraje zlepíme spolu.

Do hrnca dáme asi do ¼ vody, prekryjeme plienkou, ktorú uchytíme obviazaním gumy okolo hrnca. Keď začne voda vrieť, na utierku dáme buchty v cca 2cm rozostupoch a zakryjeme misou. Čas parenia záleží od veľkosti buchiet, 8-11minút(my radšej menšie, vykrajujem 7cm kolieska, tým to trvá 8minút).

Po vybratí z hrnca ihneď potrieme olejom a zasypeme posýpkou- mak, orechy,  kakao, sladká strúhanka… Chuti sa medze nekladú.

Dospelácka chuť detstva! Čo vy na to?

POZN.: Z tejto dávky pri použití vykrajovacieho kolieska s priemerom 7cm výjde 25buchiet.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
8