Pôvodný langoš by sme mali hľadať v Maďarsku. Pôvod má však len málo spoločné s tým , čo poznáme. Názov vznikol od slova lang- plameň. Placky z chlebového cesta pripravované v blízkosti plameňov predstavovali na gazdovstvách sobotňajšie raňajky, teda čas, keď sa piekol chlieb.
Mňa však demotivuje ustavičné utieranie mastných rúk seba i detí a, navyše, syr, ktorý je skôr na podlahe ako v bruchu tiež nie je ok. Gravitáciu som okabátila, a tak sa žiadne padanie syra z langošov nekonalo. Syr aj so šunkou som zbalila dovnútra!
*PLNENÉ LANGOŠE*
Potrebujeme:
500g hladkej múky
4dcl mlieka
1/2 kocky čerstvého droždia alebo 5g sušeného
1/4čl cukru
1čl soli
15dkg šunky
15dkg nastrúhaného eidamu(aj viac)
Hrsť čerstvého oregána
– Múku vsypeme do misy, v strede urobíme jamku, kde vlejeme vlažné mlieko, pridáme cukor a droždie. Necháme aktivovať droždie a pridáme soľ. Je dôležité soľ pridať až po aktivácií droždia, inak by sme celý proces mohli zastaviť, cesto by nevykyslo, ako by malo.
Cesto vymiesime a prikryté necháme hoďku kysnúť na teplom mieste.
Prebublané cesto rozdelíme na 7-8 častí. Každú časť premiesime v rukách a vyformujeme bochníčky.
Valčekom vyvaľkáme natenko. Do polovice položíme 2 plátky šunky, nastrúhaný syr- čím viac sa podarí vopchať, tým lepšie – pár lístkov oregána a preložíme, kraje poriadne pritlačíme. Vznikne nám kapsa.
Vyprážame v rozpálenom oleji so strúčikom cesnaku, ktorý prevonia olej, a tým i to, čo v ňom smažíme. Z každej strany stačí chvíľa, len čo zhnedne. Vďaka tomu, že sme vyvaľkali cesto natenko, prepečie sa aj napriek tomu, že je preložené.
Vysmažené langoše pokladáme na servítok, aby vsal olej.
S domácim kečupom hotová mňamka! Vrátenie sa do detstva. Vo fronte stáli moje deti pri mne- kedy to budeeeeee?
Dobrú chuť!