Je príjemné vidieť, ako si ľudia pochutnávajú na ovocí a zjedia ho kvantum.
Aby ste rozumeli, pohybujem sa i medzi ľuďmi, ktorí s opovrhnutím zazerajú i na jablko.
Pod mojím mottom- neexistuje zlá potravina iba zlá úprava, som nabrala všetku odvahu, alebo drzosť?:), a ponúkla crumble.
Na zajtra neostalo….. môžem vymýšľať ďalší dezert. Teším sa!!!
Tento lahodný dezert známy po celom svete ako crumble je výborný spôsob, ako spotrebovať väčšie množstvo ovocia a pochutiť si na ňom.
U nás v bezlepkovej úprave, s použitím viacerých druhov orechov.
Naozaj skvelá mňamka, ktorú musíte vyskúšať!
*ČEREŠŇOVO- RINGLÓTOVÝ CRUMBLE*
Potrebujeme:
6 mäkších ringlót
200g čerešní(použila som mrazené)
1-2PL vanilkového cukru
100g pohankovej múky
100g mletých orechov(zmes vlašských, lieskových a mandle)
120g masla
80g trstinového cukru
maslo na vymastenie formy
– Čerešne i ringlóty si odkôstkujeme. Ringlóty nakrájame na mešie kúsky, asi vo veľkosti čerešní.
Ovocie dáme do maslom vymastenej formy na pie s priemerom 30cm.
Podľa kyslosti ringlót posypeme jednou alebo dvoma lyžicami vanilkového cukru.
Orechy si v mixéri najemno rozmixujeme s tým, že si oddelíme jednu hrsť bokom. Túto hrsť nasekáme nožom je malé kúsky.
Je príjemné, keď je pri jedení sem-tam cítiť väčší kúsok orieška.
Orechy dáme do misky, pridáme k nim cukor a pohanovú múku, premiešame.
Do sypkej zmesi pridáme studené maslo nakrájané na menšie kúsky.
Rukami mrvíme maslo s tým, že sa snažíme urobiť zo zmesi niečo ako hrubú strúhanku- mrveničku.
Snažíme sa pracovať rýchlo, aby sa maslo neroztopilo pod teplom našich rúk, no zároveň je dôležité užiť si ten čas relaxu:)
Mrveničkou rovnomerne zasypeme ovocie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200´C na 15-20minút.
Dobrú mlsku!
TIP: Teraz, v chladných dňoch je výborné podávať crumble s bielym jogurtom alebo ho môžete preliať na tanieri smotanou na šľahanie. V lete je to jednoznačne vanilková zmrzka!
POZN.: Koláč je vďačný na obmeny. Ak máte viac hocakého ovocia, hor´sa na crumble!!! U nás naj kombi- jahody, marhule, rebarbora:)