Domáce müsli

Vhodiť do nákupného košíka vrecko s müsli či cereáliami je rýchly a pohodlný spôsob, ako si pridať štruktúru do raňajkového jogurtu. No urobiť si svoje müsli podľa svojej chute je oveľa lepšie, kvalitnejšie a častokrát zdravšie. Príprava je veľmi jenoduchá a výsledok je ohromujúci. Aj začiatočník v kuchyni si môže dopriať svoje geniálne domáce müsli.

Ja a müsli

Jogurt mi najviac chutí na desiatu. Biely, ovčí. Mám ho veľmi rada. Má výraznejšiu vôňu. Kedysi mi vadila, no našla som v nej zaľúbenie.

Foto: Jogurt na desiatu

Pomohlo mi v tom sčasti aj müsli. Vždy som si len tak usypala a zistila, že tá chuť ma baví viac. 🙂 Rôzne štruktúry, sem-tam nejaké prekvapčo v podobe kúska čokolády… 🙂

Len to zloženie a až prílišná sladkosť mi vadila. Chcela som viac orechov, inokedy zasa viac čokolády, niekedy som zasa hľadala müsli s rôznymi druhmi obilnín.

Ani neviem, prečo mi to tak dlho trvalo, že som si ich hneď neurobila podľa seba.
K nápadu ma priviedla spolužiačka mojej princeznej, ktorá nám priniesla kúsok domácich müsli v poháriku. (Presne to bol pohár od jogurtu, ktorý si kupujem aj ja. 🙂 ) A v tom mi to napadlo!- Veď si urobím svoje. 🙂

A tak mám zásobu müsli v takom zložení, aby boli geniálne vždy.

Müsli, čo to vlastne je?

Ak ste sa aj vy stretli s pojmom müsli, granola či cereálie a brali ste ich ako synonymá, nie to tak celkom pravda.

Rozlišujeme tieto druhy:

  • Čerstvé müsli/ overnight– Vznikajú tak, že si müsli namočíme na noc.

    Foto: Overnight
  • Zapečené müsli– Vznikajú tak, že müsli spojíme s inými zložkami (orechy, kokos, korenie a pod.), osladíme sladidlom, pridáme tuk a po premiešaní krátko zapečieme. (ako tento recept)
  • Suché müsli- Už názov napovedá, že vzniká len spojením viacerých surovín a premiešaním. Bez vody a bez tepelnej úpravy.
  • Cereálie– Zvykneme si ich dávať najmä na raňajky s mliekom. Častokrát sú to pufované potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index. Čiže žiadna sláva pre našu postavu. (Na tému glykemický index je napísané aj tu)

    Foto: Cereálie

Niekedy, keď ma honí mlsná, zoberiem si do dlane müsli a vyzobkávam. Inak by som vyjedala samotnú čokoládu, no takto zjem rôzne orechy, obilniny a aj tú čokinu. 🙂

Sú müsli také zdravé?

  1. Podľa zloženia. Vo všeobecnosti však platí, že müsli obsahujú oba druhy vlákniny– rozpustnú aj nerozpustnú. Vďaka tomu sme na dlhší čas zasýtení.
  2. Orechy v müsli podporia náš mozog a srdcovo-cievny systém. Ak by sme si pridali ovocie či kokos, zlepšujeme si výživové skóre o vitamíny a minerály. Jogurtom alebo mliekom (mliečnou zložkou) dopĺňame bielkoviny.
  3. Všetkého veľa škodí. Treba jesť vždy s mierou. Müsli nie je výnimkou.

U nás sa domáce müsli ujalo. Nielen ja, ale aj ostatní členovia rodiny si berú dózičku s nasladlou dobrotou.

Moje poznatky k receptu Domáce müsli

  • Do müsli si dávajte to, čo vám chutí a na čo nie ste alergickí.
  • Škorica krásne prevonia celé jedlo a dá müsli kúzelnú moc. V zime müsli zahreje, v lete osvieži.
  • K škorici niekedy pridám aj kardamóm. Pridá novú, sviežu dimenziu chuti.
  • Prvú polovicu času v rúre pečiem len vločky. Až potom pridávam orechy a kokos, aby ich nutričná hodnota ostala čo najvyššia a nezhorkli.
  • V prípade orechov robím mix. Chutia mi aj lieskovce, aj vlašské orechy, aj mandle. Prečo si tam nedať naraz?
  • Čo sa týka čokolády, používam malé čokoládové “pecičky”. No pokojne stačí rozdrviť tabuľku čokolády. Alebo dve? 🙂
  • Do receptu je možné a až sa to pýta- pridať sušené ovko. No u nás to neprešlo. Nemajú radi sušené ovocie.
  • Čokoládu vmiešavam do müsli zásadne vidličkou a veľmi jemne a veľmi rýchlo. Na horúcich vločkách sa rýchlo topí. Chcem ich čokoládou obaliť, no chcem, aby bola ešte stále kde-tu v celku.

***DOMÁCE MÜSLI***

Foto: Domáce müsli

 

Potrebujeme:

250 g viacdruhových vločiek
1/2 ČL mletej škorice
1/4 ČL vanilky
2 hrste strúhaného kokosu
3 hrste čokolády
2 hrste orechov (podľa chuti)
4 PL javorového sirupu
130 g teplej vody
50 g roztopeného masla

Postup:

Foto: Vločky so škoricou

V miske zmiešame vločky so škoricou a vanilkou.

V teplej vode rozmiešame sirup a roztopené maslo a zmes zvlejeme do misky s vločkami.
Malý plech vystelieme papierom na pečenie a vločky rovnomerne doň rozostrieme.

Vločky pečieme prvých 15 minút v rozohriatej rúre na 150´C.
Medzitým si podrvíme orechy.

Foto: Orechy

Následne vytiahneme plech z rúry, povrch posypeme kokosom a orechmi a zľahka premiešame.
Vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 15 minút. Teplota 150´C ostáva.

Po upečení posypeme povrch müsli čokoládou. Vidličkou ju vmiešame do vločiek a müsli necháme úplne vychladnúť.

Foto: Čokoláda

Müsli skladujeme v dóze.

Prudko jedlé, prudko dobré domáce müsli.

Foto: Domáce müsli

Dobrú chuť!

1