FRANCÚZSKE PALACINKY S KAROBOM

Jedlo vyskytujúce sa v každej domácnosti. Delikatesa ako dezert v reštauráciách, častokrát najobľúbenejšie jedlo detí.
Palacinky boli vraj kedysi posvätným jedlom. Prvé tri palacinky sa nejdeli, ale označovali krížom a posypali soľou, aby “vyhnali zlo”.
No niečo na tom bude. Aj keď u nás sa zjedia aj tie prvé tri palacinky, z domu sa hneď vytratí zlá nálada či nesváry:)
Za tie naj sa považujú francúzske.
Chcela som zistiť, čo je na tých francúzsky také waw, a tak som si ich urobila:)
Pravé palacinky by sa mali robiť na špeciálne panvici určenej priamo na palacinky. Avšak ak máme väčšiu panvicu, nemusíme hneď míňať majlant na ďalší krám do domu.
Dôležité je mať panvicu poriadne rozhorúčenú, následne potrieť tenkou vrstvou oleja a na panvicu vyliať len také množstvo cesta, aby vytvorilo tenký film.
Hneď, ako cesto stmavne, prevrátime na druhú stranu.
Robím vám chute? Smelo do toho:) S ozvláštením, čo ja tak prudko môžem:)
*FRANCÚZSKE PALACINKY S KAROBOM*
Potrebujeme:
300g múky(použila som 200g polohrubej a 100g špaldovej hladkej)
2vajcia
250ml mlieka
250ml vody
2čl vanilkového cukru
3PL oleja
štipku soli
2PL extra tmavého karobu(alebo podľa farby)
+kuchynskú papierovú utierku
        – Z uvedených surovín vypracujeme riedke cesto bez hrudiek. Dáme do chladničky na 30minút oddýchnuť.
Rozhorúčime si panvicu. Kuchynskú papierovú utierku si poskladáme a namočíme do oleja. Takto si vyrobíme akokeby štetec, ktorý nám urobí, po potretí panvice, tenký olejový film.
A už to ďalej poznáme.
Na panvicu naberačkou dávkujeme cesto a osmahneme z oboch strán.
Po každej palacinke potretie olejom opakujeme.
Podávame s džemom, jogutrom a medom, ovocím či čokoládou:)
Dobré zmlsanie!

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
3