Domáci čokoládový puding

Uvariť si doma puding nie je žiadna veda ani pre maličkých kuchárov. Vysypať do mlieka sáčik kukuričného škrobu s príchuťou, miešať a počkať, kým zhustne? Jednoduchý recept pre každého! A čo tak puding urobiť trochu inak? Výživnejšie, chutnejšie, ale stále jednoducho. 🙂 Recept na jednoduchý domáci čokoládový puding si obľúbite zaručene chuťou aj postupom.

Nesmiem kukuricu

Verím, že len prechodne mám po nové dietetické obmedzenia v strave. Mám jesť viac mäsa, čo by pre niekoho bol skôr potešujúci príkaz, ale mne to príde skôr obmedzujúco. 🙂 Ale nesmiem viaceré suroviny, medzi nimi aj kukuricu.

kukurica

Kukuricu nemusím “vidieť”, ako je rok dlhý, ale v momente, ako mi bolo povedané, že túto plodinu mám zo stravy vylúčiť, dostala som na ňu obrovskú chuť! Poznáte to? Proste fakt platí, že zakázané ovocie najviac chutí…
Okrem samotnej kukurice to ale znamená aj popcorn (ten teda vôbec nemusím) a kukuričný škrob. A to začína byť problém. Veď to sú pudingy, niekedy zahustené krémy, krémeše, lakocinky…

Ako som doteraz čítala etikety, tak teraz ešte viac. Či vlastne…nemusím ani čítať, rovno odložiť späť. Ak tak nebude jedno, tak druhé, či tretie…. 🙂

Puding! Dajme si puding!

No a predstavte si, že puding som roky rokúce nevarila. Samozrejme, že som dostala naň chuť! Šak ako inak..! 🙂 Kukuričným škrobom zahustené mlieko, s určitou arómou a vôňou. Piškóty? Sirup? Ovocie? Kokos? Alebo nič? Ja som bola vždy za nič. 🙂 Na čo si “kaziť” chuť niečím ďalším, keď chcem puding! 🙂 Samozrejme, to je moja osobná preferencia- každý to má rád po svojom.

Tak som si urobila svoj puding. Predsa ma nezastaví taká maličkosť, ako skutočnosť, že puding v sáčku vyrábajú z kukuričného škrobu, ktorý nesmiem! 🙂

Tapioka, ahoooooj! 🙂

Tapioka je škrob, ktorý som použila na výrobu svojho pudingu. Pochádza pôvodne z Južnej Ameriky a získava sa z rastliny zvanej maniok. Asi 1 – 3m vysoký ker. Využívajú sa listy a hľuzy- na škrob. V tamojšej kuchyni sa používa rovnako ako náš kukuričný či zemiakový škrob.

maniok

Obsahuje málo bielkovín aj tukov, za to veľa sacharidov. Podľa jednotlivých odrôd nám ponúka rezistentný škrob, ktorý odoláva tráviacim enzýmom. Prichádza až do hrubého čreva, kde sa správa ako prebiotikum a tak pomáha chrániť pred rakovinou hrubého čreva.

Tapiokový škrob je prirodzene bezlepkový, hodí sa do bezlepkového varenia a pečenia. V ceste spôsobí väčšiu vláčnosť a predĺži trvanlivosť. Odporúčam však kombinovať tapiokový škrob s iným múkami na dosiahnutie celistvej chute, vône aj nutričnej výžive.
Tapioke by sa mali vyfýbať ľudia s FODMAP, spomína sa aj alergia na latex.

A možno ešte jedno dôležité:

Tapioková múka alebo tapiokový škrob? Aký je rozdiel?

Žiadny. 🙂 Je to to isté, len pri písaní, resp.prekladaní názvov na etikety vznikli dva názvy, ktoré označujú to isté- zomletá hľuza manioku.

Moje poznámky k receptu Domáci čokoládový puding

  • Mlieko je možné vymeniť za rastlinné alternatívy- mandľové je super. Ale poskúšajte podľa vašej chuti.
  • Vanilkový cukor musí byť s ozajstnou vanilkou. “Umelé” napodobeniny neurobia tú správnu vôňu, skôr to pokazia. (vanilkový cukor z trstinového cukru a pravou vanilkou v BIO kvalite nájdete TU v eshope)
  • Maslo nie je potrebné, je možné ho vypustiť. Prináša tam však tuk- a ten viaže chuť. Takže kto si chce užiť plnosť chute, maslo dnu. 🙂
  • Maslo sa dá vymeniť za ghee alebo iný tuk. Skvelý je aj kokosový olej, ten dodá exotický nádych.
  • Čokoládu používam horkú, vysokopercentnú. Možno by šla aj mliečna použiť, ale veľmi ju neobľubujem, takže to neviem poradiť.
  • Štipka soli urobí obrovský rozdiel v celom zážitku z jedla. Zvýrazní totiž chute. Oplatí sa ju použiť.
  • Na dno misiek alebo na vrch pudingu patrí to, čo sa nám k nemu hodí- piškót, keks, kokos… 🙂
  • U uvedeného množstva výjde maškrta pre 4 ľudí (alebo aj viac, ale na každého výjde menšie množstvo).
  • Ak zháňate tapiokový škrob, nájdete ho v každom dobrom obchode, ten overený a otestovaný, ktorý najradšej používam, u mňa v eshope.

***DOMÁCI ČOKOLÁDOVÝ PUDING***

bezlepkový domáci čokoládový puding od Naty
domáci čokoládový puding

Potrebujeme:

3 PL trstinového cukru
1 PL tapiokového škrobu
1 vanilkový cukor
500ml mlieka
125g nasekanej horkej čokolády
1 PL masla
štipku soli
+navyše podľa chuti- pomarannčová kôra, škorica, šprt alkoholu, keksíky…

POSTUP:

Do hrnca s hrubším dnom dáme 3 PL trstinového cukru, vanilkový cukor, tapiokový škrob a matličkou premiešame.
Najprv vlejeme 1/3 z mlieka, rozmiešame na homogénnu zmes bez hrudiek a až potom vlejeme zbytok mlieka. (Ak chceme pridať aj nejaký alkohol, tak v tomto momente.)

recept na domáci čokoládový puding od Naty
domáci čokoládový puding

Zapneme plameň a za stáleho miešania čakáme, kým začne mlieko vrieť a zmes zahusťovať.
V tomto momente odstavíme z plameňa, inak zmes odspodu prihorela.

Vsypeme nasekanú čokoládu s maslom, rozmiešame a máme hotovo! 🙂

recept od Naty na domáci čokoládový puding je veľmi chutný
domáci čokoládový puding: zmes pre zmiešaním

Na plníme misky, ozdobíme podľa chuti a podávame.

jednoduchý a chutný recept od Naty na domáci čokoládový puding sa oplatí uvariť
domáci čokoládový puding: konzistencia

Studené či ešte také teplé? Obe možnosti sú správne.

domáci čokoládový puding od Naty chutí báječne
domáci čokoládový puding

Dobrú chuť!

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂
TIP: Čokopuding bez varenia? Jasné, to je čokomňamka z avokáda a banánu- pre extra rýchly a jednoduchý recept klikaj tu.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Domáci čokoládový puding
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
20