GHEE

Tiež počúvate predavačky zo stánkov s mliečnymi produktami, ako vám núkajú ghee?

Po našom prepustené maslo. Bielkovina, cukor aj voda sa vyzráža a ostane poklad zlatavej farby a orieškovej chuti. Štruktúru má ako kačacia masť.
Aj keď vzniká z masla, má opačné účinky na náš organizmus.
Kým maslo spomaľuje trávenie, ghee ho podporuje. Okrem toho znižuje cholesterol, znižuje krvný tlak, pomáha vstrebávaniu vitamínov a minerálov.. To maslo nemá vo svojej pôsobnosti.
Ghee je vyni
kajúci tuk na smaženie, dá sa ním natierať chlebík či používať do varenia. Svojou chuťou nepokazí žiadne jedlo.
My si ho robievame. Návod je jednoduchý:

 

*GHEE*


Potrebujeme:

Maslo

– Do širšieho hrnca dáme maslo a necháme na plameni roztopiť.

Keď začne bublať, plameň stíšime a necháme len prebublávať- inak by sa mohlo pripáliť.
Keď sa začne tvoriť na povrchu pena, zbierame ju lyžicou.


Maslo môže i praskať- to je voda obsiahnutá v masle.
Ghee začne postupne meniť farbu, penenie začne ustávať.
Pozbierame posledné peny a odstavíme z plameňa.
Precedíme cez čo najjemnejšie sitko

A precedíme ešte raz do nádoby, kde ho budeme skladovať.


Držíme v chlade.
Mňaaaaam!
Vyskúšate?

TIP: Skúsenejší mi radili- vraj netreba penu zbierať penu, ona padne na dno hrnca. Čiže ešte jednoduchšie:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
6