HAMBÁGER

Keď mal ísť Steve Martin ako inšpektor Clouseau do Ameriky, zaplatil si učiteľku angličtiny, aby jeho prízvuk bol nenápadný. Narazil však na problém. Nevedel sa naučiť vysloviť „hamburger“. Scéna jeho zahryznutia do hamburgera je pre mňa skvelou ukážkou plnenia sna. Čas sa zastaví a nič iné neexistuje. On a jeho hamburger. Celá komickosť bola vystupňovaná na letisku, kde jeho „hambágre“ ukryté v kabáte vyňuchal pes.

Priznajme si však, že ponuka fast foodov nenahradí čas. A preto!  Niet nič lepšie, ako poctivý, domáci!

Receptov som vystriedala neúrekom, no k tomuto sa vraciam rada.

 

*HAMBÁGER*

Na 8 burgerov potrebujeme:

550g hladkej múky

340ml vody

40ml oleja

2 vajce

½ kocky čerstvého droždia alebo 5g sušeného

2ČL soli

2ČL cukru

1PL vody(na potretie)

Mak, sezam…na posypanie

– V teplej vode naštartujeme droždie pomocou cukru. Preosejeme múku, pridáme soľ a olej. V hrnčeku rozhabarkujeme vajíčka a takmer celé vlejeme k múke. Do trošky, čo nám ostane dáme 1PL vody a odložíme si na potretie.

Vlejeme droždie a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa krásne odlepuje od stien misy. Prikryjeme vlhkou utierkou a na teplom mieste necháme cca 45 minút kysnúť alebo pokiaľ zdvojnásobí objem. Cesto je redšie, neľakajte sa, vďaka tomu sú buRgery mäkké.

Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 8 častí, vymiesime a vytvarujeme do bochníčka. Dáme na plech s papierom na pečenie, kde necháme cca 30 minút podkysnúť, najlepšie prikryté fóliou. Počtovo sa dajú 4 na jeden plech, potrebujú dosť miesta.

Pred vložením do rúry potrieme žemle vajíčkom s vodou a posypeme sezamom, či makom.

Pečieme na 200´C 10-13minút, podľa farby. Pozor! Po vytiahnutí ihneď prikryjeme aj troma utierkami, aby vychladli postupne a boli mäkké, bez tvrdšej kôrky.

No a náplň?

Ja som volila dva druhy- veggie a mäsové.

Veggie burgry:

½ hrnčeka quinoy

½ hrnčeka červenej šošovice

Soľ, černé mleté korenie

1 vajce

Strúhaný parmezán

Sušené oregáno

Ryžová múka pre príprad potrebného zahustenia

– Quinou a šošovicu uvaríme a dáme odkvapkať cez sitko. Pridáme ostatné suroviny a zmiešame. Ak by potrebovala zmes zahustiť, použijeme ryžovú múku. Tvarujeme placičky, ktoré smažíme na panvici.

Mäsové burgry:

500g mletého mäsa

Soľ a čierne mleté korenie

– Mäso osolíme a okoreníme a po vytvarovaní dáme na gril panvicu.

Na zostavenie finálneho hambágera použijeme všetko, čo nám chutí- kečup, horčicu, kôprový dip, šalát, cibuľu a- MOMENT PREKVAPENIA- plátok jablka!

Nám sa zastavil čas. Len my a hambáger.

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
8