Poznám viacerých ľudí, ktorí neobľubujú zemiaky. Trochu ich aj ľutujem, veď niektoré jedlá sú mojimi srdcovkami.
Čínska medicína však stojí na ich strane. Nevyvážený pomer sodíka a draslíka, čo nás núti k väčšiemu osoleniu, zaťažuje organizmus, a preto nám radí zemiaky z našej stravy vylúčiť.
No to si neviem predstaviť! Čo francúzske zemiaky? A kaša? A hranolky????(tie pečené v rúre myslím)…
Vílina začarovaná kuchyňa ma vcelku povzniesla nad moje tragické zmýšľanie. Hranolky idú aj bez zemiakov:)
Skúšala som zelerové, no pre ľudí s oslabeným pankreasom nie sú veľmi vhodné. Vyskúšala som ch urobiť z polenty a trafila som jednou ranou viacero múch.
Majú farbu zemiakov, dĺžku hranoliek si zvolíte sami, takže sa mi podarilo splniť sen o hranolke dlhej ako špajdla, je to jedlo bohaté na minerály, bielkovinu a vlákninu a dokonale sa hodí k pečenému mäsu, najmä jahňaciemu:)
Skvelý nápad, že?:)
*HRANOLKY Z POLENTY S POMALY PEČENÝM JAHŇACÍM*
Potrebejeme:
1hrnček polenty
3hrnčeky mlieka
kúsok masla
soľ, korenie
muškátový oriešok
jahňacie plece aj s kosťou
koreňová zelenina(cibuľa, zeler, mrkva, petržlen…)
1hlavička cesnaku
bobkový list
rozmarín
olivový olej
-Začneme mäsom. Jahňacie plece dáme na plech. V mažiari si podrvíme 3strúčiky cesnaku, rozmarín, soľ, korenie a kašičku zalejeme olejom.
Pastu navŕšime na mäso a vmasírujeme ho do záhybov.
Dookola naukladáme na veľké kúsky nakrájanú zeleninu, cibuľu s ostatným cesnakom ani nešúpeme, aj šupy dodajú mäsu lahodnosť.
Mäso podlejeme trochou vody a plech zakryjeme dvoma vrstvami alobalu.
Rúru si vyhrejeme na 250´C. Po vložení mäsa do rúry teplotu stiahneme na 170´C a pečieme 3,5-4 hodiny.
Takto dostane mäso prvotný tepelný šok a pomaličky sa bude piecť. Mäso bude extra šťavnaté, lahodné, no proste dokonalé.
V poslednej hodine pečenia sa pustíme do hranoliek.
Menšiu nádobu si vystelieme aj po bokoch papierom na pečenie(ja som použila malý plech.)
Do hrnca si dáme mlieko, jemne osolíme, nastrúhame trošku muškátového orieška a keď mlieko začne vrieť, vsypeme doň polentu. Musíme stále miešať. Pridáme kúsok masla.
Pri postupnom hustnutí vypneme plameň, no stále miešame.(pozor, keby sme polentu nechali na ohni, mohla by veľmi bublať a popáliť nás)
Hustú zmes vylejeme do nádoby s papierom na pečenie, stierkou uhladíme a dáme vychladnúť na chladnejšie miesto.
Polenta takto úplne ztuhne a spevnie.
Keď už je polenta takmer vychladnutá, vďaka papieru na pečenie ju ľahko vyjmeme z nádoby.
Nakrájame na požadovanú veľkosť a tvar.
Na panvici sa na strednom plameni rozpustíme maslo s trochou oleja a naporcovanú polentu vysmážame do zlatista. Ak by sa hranolky prichytávali, jemne s nimi hýbeme po panvici.
Dokonalé jedlo na nedeľu, či jedinečnú príležitosť!
Bez mäsa, s domácim kečupom výborná obmena hranoliek!
Dobrú chuť!
TIP: Osoľte polentu len trochu. Ostatnú soľ pridajte až na tanieri- dokonalý vzhľad hranoliek:)