Bol rad na tú holú, no ja som mala doma tri jabĺčka, ktoré potrebovali urgent spotrebu. Napadali ma hneď nejaké výhovorky, v hlave som mala nápady, čo všetko tam ešte pridať…
Klamár nie som, nechcela som byť na paškál, že som porušila dohodu. Tak som pridala len jabĺčka a čakala, či budú v ceste veľmi cítiť.
Bábovke dodali šťavnatosť. Bábovka bola tak vláčne chutná, že ešte to poobedie padla za vlasť.
Úžasná! Zvažovala som, že urobím večer ešte jednu 🙂 Ďalšia bola aj s lieskovcami. Tá predstava ma nadchla- jablko a lieskovce. Tiež bola úžasná.
Píšem vám recept na tú základnú. Do nej si môžete usypať podľa chuti čokoládu, orechy, škoricu…
Koláču dodáte iný šmrnc a vždy zožnete úspech 🙂
Nech žijú bábovky!!!
***JABLKOVÁ BÁBOVKA***
Potrebujeme:
200g špaldovej hladkej múky
3ČL vínneho kameňa
100g trstinového cukru
150ml smotany na šľahanie
4 vajcia
125g masla
3 ošúpané a najemno nastrúhané jablká
– V mise si zmiešame múku, cukor a vínny kameň. Celé vajcia vyšľaháme do penista. Za stáleho šľahania pridáme smotanu, rozpusené maslo a jablká.
Šťavu z nich nevytláčame.
Do zmesi postupne sypeme sypké suroviny. Stále šľaháme.
Cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy na bábovku a dáme do rozohriatej rúry na 180´C piecť 35-40 minút.
Špajdľou kontrolujeme prepečenie.
Po vytiahnutí z rúry prikryjeme formu tanierom alebo alobalom a necháme 5-10 minút stáť. Cesto sa nádherne oddlí od formy a pôjde ľahko von.
Dobré mlsanie 🙂
TIP: Dosypte do cesta 80g lieskovcov a máte ďalšiu bábovku, ktorá vám počaruje 🙂